Home / Events og festivaler / Hugo Pratt i Paris

Hugo Pratt i Paris

Le Voyage Imaginaire d’Hugo Pratt

I maj var jeg på ferie i Paris – og her var metroen overplastret med reklamer for en udstilling af Hugo Pratts værker på Paris’ Pinacothéque. Da jeg i sidste weekend i juni igen var i Paris tog jeg formiddagen fri til at se udstillingen.

IMG_0544.JPG
Fra Metroen i Paris tilbage i maj måned …

Madeleinepladsen i Paris er sandsynligvis en af Paris’ mest eksklusive adresser. Her mellem flagsship-stores og luksusbutikker, der sælger alt fra kaviar og tasker til haute couture ligger Paris’ Pinacotheque side om side med det fashionable madtempel Fauchon. De har udstillet en række af Hugo Pratts værker under overskriften: La voyage imaginaire d’Hugo Pratt – eller ”Hugo Pratts rejse i fantasien”.

 

IMG_0697.JPG

Indgangen til Pratt udstillingen på Paris’ Pinocoteque – som iøvrigt er et af de få privatejede museer i Paris

Jeg havde blandede forventninger til udstillingen, men er stor fan af Pratt og ville være glad, hvis bare jeg fik set et par originaler. Men udstillingen var meget flot og omfangsrig. Ikke mindst var den godt tænkt. Udgangspunktet er taget i Pratts rejse i fantasien. Fans af Pratt ved at han løbende har arbejdet i et par universer – Wheeling, Maltese, Skorpionerne osv – og udstillingen viser, hvordan Pratt har researchet og dokumenteret tidslinjerne i de forskellige universer med skitser, synopser og små serier, som binder de publicerede historier sammen.

Det er således ret facinerende at se de udstillede tegninger fra Fort Wheeling, hvor der er ca 35 år mellem første og sidste tegning, men hvor Pratt gennem årene har redt trådene ud og lukket hullerne i historien.

IMG_0699.JPG

 

Totalt ulovligt spion foto taget inde på udstillingen

En del er ikke blevet tegnet eller udgivet – men det eksisterede altså inde i mandens hoved. Omvendt kan man også blive lidt forbandet over, hvor tydeligt det er at Pratt i sine sidste år havde mere travlt med at få alle kabalerne til at gå op end at få lavet tegneserierne. Hans private rejse i fantasien og de universer han havde skabt, var vigtigere end det som kom på albumform til hans læsere.

Udover uddrag af 35-årsværk af Wheeling var der masser af akvareller og original tegninger fra alle perioder og universer. Midt i udstillingen er alle 163 originalplancher fra ”Balladen om det fordømte hav” hængt op som var det en kinesisk vægavis. Det var næsten FOR meget. Jeg tror vi brugte en time på bare at gå og læse originalerne… Det var rystende at se hvor sikkert albummet er eksekveret. Manden brugte ikke dækhvidt! Siderne sidder lige i skabet og der er ikke klippet, klistret eller malet over en eneste gang. Teksterne er en del gange klæbet på efter siden er tegnet – men kun på de første sider. De sidste 20-30 sider er lavet uden ”redigering”. Papir, tusch, historie – og så derudaf…

Denne ekspressionistiske tilgang er meget tydelig på alle originalerne. På mange af de meget mørklagte tegninger hvor der er den kraftige brug af silhuetter, som prægede mandens sene værker, ligger der en ganske pæn tegninger under al det sorte, som er blevet tegnet over for at opnå det høj-kontrast look han søgte.

Pratt tegnede generelt set ret stort. De fleste af originalerne er sammen sat af 2-4 striber tegnet på A2 – og sandsynligvis uden underliggende skitser og blyant. Vi fandt rigtig mange af de ikoniske tegninger og billeder, som er brugt som forsider og plakater gennem årene – og jeg tror at der var originaler fra alle Corto-albummene. Personlig brugte jeg MEGET tid på at glo på originalerne fra Venedig, som er mit ynglings album. De var meget fantastiske, detaljerede og flotte. Tror mig! Det album tåler at blive udgivet i A3-format trykt på højglans med den mest perfide sorte tryksværte. Måske endda også i A2-format selvom det ville være svært at læse i bussen …

Da vi var cirka halvvejs i udstillingen var der en lille lounge, hvor de viste et interview med Pratt som ikke var noget at skrive hjem om. Jeg tror faktisk at det stort set var det der ligger på YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=DGJoUvw-ndA

Der var en del der troede at udstillingen stoppede her, da man kunne gå til udgangen herfra, men der er tre rum mere efter filmen.

http://culturebox.france3.fr/player.swf?video=36622

Udstillingen er mættende. Jeg havde min svoger med, som ikke er tegneserieinteresseret og han synes at det var en formiddag i Paris værd at se udstillingen. Efter et par timer tog vi på Paris-Londre, der er den lokale bistro, hvor vi sundede os med sencerre og en solid frokost.

IMG_0701.JPG

 

Billetten fra museet og den sencerre vi drak bagefter…

Nede i museets butik kan man købe Pratts samlede værker i forskellige udgaver. Blandt andet har de en udgave af ”Balladen om det fordømte hav” trykt i originalstørrelse og på meget lækkert papir (på fransk). Der er til lejligheden udgivet et katalog (som matcher formatet på Periples Imaginairs udgivelserne og ville se pæn ud ved siden af dem på reolen) og en bog om udstillingen.

IMG_0727.JPG

 

Specialudgivelsen fra udstillingen, som kan købes i museets butik eller via fx fnac.fr

Udstillingen er rejsen værd i mine øjne. Nu om dage kan man få hundebillige billetter med fx Norwegian, SAS og Air France – og tager man til Orly kan man tage en taxa for cirka 30 Euro – og ellers er det RER-toget til 12 Euro man må tage.

Ting fra udstillingen du må eje:
Der er udgivet to bøger i forbindelse med udstillingen:
http://livre.fnac.com/a3518942/Hugo-Pra … Hugo-Pratt

I butikken solgte de også en jubeludgave af “Det fordømte hav”, som er meget lækker:
http://livre.fnac.com/a1960758/Corto-Ma … Hugo-Pratt

La Pinacothéque Paris ligger på 28, place de la Madeleine i 8e arrondissement. Entreen er 10 Euro – hvilket må siges at være rimeligt. Nærmest metro er Madeleine. Udstillingen kører frem til 21. august – og man kan læse mere påhttp://www.pinacotheque.com/