Home / Events og festivaler / San Diego messen 2013

San Diego messen 2013

Messe gæst Denys Cowan og undertegnede. Han var glad for at se sin serie Question i  danske Thriller.

Messe gæst Denys Cowan og undertegnede. Han var glad for at se sin serie Question i danske Thriller.


Det er svært at beskrive San Diego messen til nogen som ikke har været der. Men jeg kunne forestille mig, at det er ligesom første gang man forlader flade Danmark og tager bilen sydpå på ferie og ser store bjerge for første gang. Det er først når man står i det til op over begge skuldre, at man begynder at gøre sig begreb om det. En god ven beskrev det bedst, da hun sagde at San Diego messen er utrolig sjov, men også meget udmattende. Udmattende er meget dækkende, da der sker så meget 24/7, og hvis man som jeg (og mange andre) gerne vil opleve, og se så meget som muligt, så er sådan noget som søvn og regelmæssige måltider noget der bliver underprioriteret. Maggie Thompson, der er en mangeårig bidragsyder til tegneserie branchen, hun startede bl.a. Comics Buyer’s Guide sammen med sin mand tilbage i start 70’erne, skrev i år en daglig blog om sin messeoplevelse på messens hjemmeside. Hun er gået hen og blevet en dame på 70 år, men ikke desto mindre var nogle af de gennemgående ord i sin beskrivelse; nåede ikke at spise i løbet af dagen – kom i seng sent – sov kun 3 timer – render hele tiden ind i folk jeg kender – udmattet. Jeg har dog også venner, der sørger for at være i seng i ordentlig tid, da det at være på messen hele dagen i sig selv er udmattende, og de derfor springer alt nattelivet over.

Men nok om det. Efter at have boet nogle dage hos nogle venner i LA området ankom jeg til San Diego mandag eftermiddag, og efter at smidt min bagage af på mit hotel gik jeg ned på messen og fik mit udstiller kort, da jeg skulle hjælpe Bud Plant med at opstille hans bod tirsdag formiddag. For dem der ikke skulle vide hvem Bud Plant er, havde messen i år lavet et interview med ham, der kan læses her, og som også var trykt i årets souvenir program (i en kortere version). Selvom jeg ikke er krediteret for det, så er det mit billede der er brugt som det første billede i artiklen (mit lille bidrag!).

Klaus Janson (tv) som gæstede Danmark i februar, sammen med John Romita Jr. (th) som vi forhåbentlig kommer til at se i Danmark på et tidspunkt.

Klaus Janson (tv) som gæstede Danmark i februar, sammen med John Romita Jr. (th) som vi forhåbentlig kommer til at se i Danmark på et tidspunkt.



Hver dag man kom ned til messen, blev man mødte af disse bibel tosser, som stod og fordømte os alle, der var på ved i helvede. Man må da kunne finde på noget bedre at bruge tiden på eller hvad?

Hver dag man kom ned til messen, blev man mødte af disse bibel tosser, som stod og fordømte os alle, der var på ved i helvede. Man må da kunne finde på noget bedre at bruge tiden på eller hvad?

Tirsdag var jeg nede på messen ved 10 tiden, da det var planen at vi skulle begynde opsætning af boden på det tidspunkt. Men som det ofte sker med gode intentioner, så lykkes det ikke helt. Men jeg udnyttede ventetiden til at gode rundt og snakke med de forhandlere der allerede var ankommet, og checke, at alle nu var hvor de plejede at være. Da vi startede lidt sent arbejde vi helt frem til kl. 21, hvor vi venligt men bestemt blev smidt ud af messe centret. Vi spiste på Kansas City BBQ, der ligger et stenkast fra messen. Den lever højt på, at en scene fra TopGun blev optaget der i 80’erne, men er ikke det store sus hvad angår mad, men ved 22 tiden er alt mad værdsat!

En masse forhandlere, som tirsdag eftermiddag køber ind hos hinanden.

En masse forhandlere, som tirsdag eftermiddag køber ind hos hinanden.

Onsdag er Preview night, men messen åbner først kl. 18, så jeg havde god tid til at rende rundt og købe ind, hvilket jeg også gjorde i stor stil. Det blev bl.a. til nogle signerede Artist Editions fra IDW, samt en Conan Artist Edition fra det lille upåagtede forlag Genesis West, der havde givet sig i lag med Barry Windsor-Smith’s Conan Red Nails, måske det ypperste af BWS’ Conan i 70’erne. Den var dog ikke signeret, men jeg fik den signeret af Roy Thomas nogle dage senere på messen, hvilket var ret fedt. Mark Shultz havde lavet et Kickstarter projekt for at få penge til nogle udgivelser, hvilket bl.a. omfattede en komplet udgave af hans Xenozoic som en S&N HC, samt Carbon, en S&N HC samling af noget af det seneste han havde arbejdet på. Disse kunne kun fås hvis man havde bidraget med penge til hans Kickstarter projekt, men de havde heldigvis nogle få i overskud som de solgt (og jeg købte!) på messen (den mand kan tegne). Nogle ting måtte dog vente til messen åbnede, da jeg gerne ville have dem signeret af forfatteren/tegneren når jeg købte dem, så jeg ikke skulle slæbe dem med mig ned på messen flere gange. Det drejede sig bl.a. om Genius af Teddy Kristiansen og hans mangeårige forfatter Steve Seagle, der debuterede på messen. Den var dog så ny, at man kunne få den i Man of Action boden (Steve Seagle’s selskab), samt på First Second forlagets bod (de udgiver den). First Second kunne også annoncere, at Paul Pope’s længe ventede Battling Boy endelig ville blive udgivet i oktober, og der ville i forbindelse med New York messen være nogle udstillinger. Som en lille teaser til udgivelsen solgte de ”The Death of Haggard West”, der skulle være indledningen til Battling Boy.

Brian Michael Bendis. En meget populær messe gæst.

Brian Michael Bendis. En meget populær messe gæst.

Cartoon Books kunne desværre ikke nå at få den komplette farveudgave af RASL klar til messen, så i stedet solgte man en udvidet ashcan af RASL, der indeholdt hele RASL serien i S/H (som den udkom som), hvoraf de første 64 sider var i farver, så man kunne se hvordan farveudgaven ville blive. De havde trykt 400 eks. som var S&N, og selvom de kaldt den en udvidet ashcan var det i ganske almindelig tradepaperback format til kun $20. En ret god deal for næsten 500 sider! At man så tilmed kunne få en lille tegning af Jeff Smith, hvis man ville ofre lidt ventetid, så kunne det næsten ikke gøres bedre. Det var helt klart det bedste ”value for money” køb jeg gjorde under hele messen. De få eks. de havde tilbage kan købes via deres hjemmeside fra den 15.august, hvor de ville kostede en smule mere. En af de ting jeg også var meget glad for at få fingrene i, var Neil Gaimans nye børnebog ”Fortunately, The Milk” med illustrationer af Skottie Young, der bl.a. laver Oz tegneserier sammen med Eric Shanower (som de har fået Eisner Awards for), samt nogle meget populære forsider til forskellige Marvel serier med børneudgaver af superheltene. Harper Collins der udgiver Neil Gaimans bøger delte om fredagen en gratis advance readers edition ud af bogen, hvilket forløb forholdsvis roligt, i betragtning af mængden af folk som var interesseret i at få fat i bogen. Ud over at bogen først udkommer i midten af september, så var hvert eks. også signeret af Neil Gaiman. Dave McKean der var gæst ved messen i år, holdt som sædvanligvis til i Allen Spiegel boden. Ud over at sælge en masse af de ting han har lavet i løbet af årene, havde han også en lille nye bog ”Blue Tree” med. Det er en kort illustreret historie samt en del fotografier, der alle var en del af en udstilling han havde på Rye Art Gallery. Bogen var kun lavet i 100 nummererede eks. og kostede hele $60,- Men jeg skulle have den, og købte den ligeså snart jeg så den, hvilket var heldigt, da de ca. 50 eks. han havde med blev udsolgt omgående. Til dem som ikke var så heldig at kunne købe denne udgave, skulle historien gerne være en del af Pictures That Tick 2, som udkommer i starten af 2014. Pictures That Tick udkom første gang tilbage i 2001, og var en samling en masse korte historier som Dave McKean havde lavet igennem årene til forskellige titler. Den havde været udsolgt i en del år, indtil Dark Horse udgav en tradepaperback af den for et par år siden, og som nu står som udgiver af den næste udgave. Noget at se frem til. Efter jeg er kommet hjem har jeg nået at læse RASL, Fortunately, The Milk og Genius og jeg kan varmt anbefale dem alle sammen. Teddy fortalte mig også, at Genius allerede havde fået nogle gode anmeldelser, så det kunne måske blive et lille sleeper hit. Jeg er i hvert fald begejstret for den.

Dette skilt var uden for alle WC på messen. Den kommer nok en ny film næste år....

Dette skilt var uden for alle WC’er på messen. Den kommer nok en ny film næste år….

Men nok om mine indkøb. Årets messe havde som tidligere et væld af store navne som gæster, der bl.a. talte Brian Michael Bendis, John Romita Jr., George Perez, Robert Kirkman, Denys Cowan, Gerry Conway, Roy Thomas, Geoff Johns, Gary Frank, Neil Gaiman, Jeff Smith, Jerry Ordway og mange mange flere. Så selvom flere og flere beklager sig over alle de Hollywood relaterede ting som foregår på messen, er der stadigvæk ikke rigtig nogen messe, som kan matche mængden af tegneseriefolk på San Diego messen. Dagene på messen gik med at møde nogle af gæsterne, samt alle de andre tegneseriefolk, der bl.a. sidder i Artist Alley eller har deres egen bod.

Messe gæster Geoff Johns (tv) og Gary Frank signerer i DC boden.

Messe gæster Geoff Johns (tv) og Gary Frank signerer i DC boden.



Messe gæst Gerry Conway (tv) og Wolverines skaber (som han nu kendes som) Len Wein (th).

Messe gæst Gerry Conway (tv) og Wolverines skaber (som han nu kendes som) Len Wein (th).

Om fredagen stod programmet på Eisner Awards om aftenen, noget jeg altid ser frem til at deltage i. Som de sidste par år, sad jeg ved det bord som nogle gode venner fra Alternate Reality Comics (Las Vegas) sponserede, og fik et godt måltid mad oven i. Selvom der var et par steder, hvor de enkelte prismodtagere brugte ret lang tid på at takke for dem selv eller på andres vegne, så gik det meste af prisuddelingen i ret fint tempo og var overstået på små 3 timer. Der var en god blanding af folk, der uddelte priserne, hvor nogen var noget mere scenevant og livlige end andre. Reno 911 drengene, Tom Lennon & Ben Garant, var ikke selv til stede, men havde lavet en længere video, som præsenterede de nominerede forretninger til Spirits of Comics prisen, som var rigtig sjov. Alternate Reality Comics var nomineret, og jeg skulle modtage prisen på deres vegne i tilfælde af at de vandt, hvilket desværre ikke skete. Måske næste år? Chris Ware var nomineret til en del priser, men var ikke selv til stede, så han havde bedt Chip Kidd, som bl.a. designer tegneserie udgivelser, til at modtage på hans vegne skulle han vinde. Til dem som aldrig har set eller oplevet Chip Kidd, er den bedste beskrivelse nok, at han er en sjov og talentfuld udgave af Jim Lyngvild. Chris Ware vandt i alt 4 priser, men Chip Kidd var først til stede, da han fik pris nummer to. Han beklagede forsinkelsen med et uopsætteligt stop han måtte lave. For at forklare spurgte han publikum om nogen havde sat den fyr, der var klædt ud som en af de 300 Spartanere, og om de ligesom ham havde opdaget, at det ikke var et gummikostume. Så han stod mellem valget at komme til tiden, eller røre ved ham….og gestikulerede ret åbenlyst hvordan det valg var faldet ud. Da Chris Ware vandt prisen for bedste nye GN, fortalte han at Building Stories var i 3. oplag og nu fandtes i 111.000 eksemplarer, mens at da Chris Ware vandt prisen for bedste håndtekstning, knyttede han følgende kommentar til; …it is like Frank Lloyd Wright getting an award for Best Doorknobs! Chip Kidd blev også indblandet i aftenens nok sjoveste indslag, da Jonathan Ross og Neil Gaiman uddelte aftenens sidste 3 priser. For dem som ikke kender Jonathan Ross, så er han bare en af den slags overskuds mennesker, der bare kan det med at stå på en scene og ligge publikum ned, samtidig med at han har en stor kærlighed til tegneserie mediet og viden om. Det går ikke at forklare hvad der skete, men heldigvis var der nogen som optog det. Det første indslag indeholder det hele, men der er lyden ikke så god på den afsluttende del, men det dækkes heldigvis af den anden optagelse. De kan ses her og her.

Dette års glade Eisner Award vindere.

Dette års glade Eisner Award vindere.



Chip Kidd (tv) og Copenhagen Comics gæst Jaime Hernandez til Eisner Awards. Jaime fortalte at han er blevet nomineret et utal af gange, men har aldrig nognesinde vundet.

Chip Kidd (tv) og Copenhagen Comics gæst Jaime Hernandez til Eisner Awards. Jaime fortalte at han er blevet nomineret et utal af gange, men har aldrig nognesinde vundet.

Efter prisuddelingen hyggede jeg og snakkede med gode venner, og den blev næsten 3 inden jeg kom i seng.

Dagene gik hurtigt og inden jeg fik set mig om var det søndag og messen var slut. Jeg hjalp til med at få taget Bud Plants bod ned, hvilket er noget af en opgave, så klokken havde passeret 21 da jeg forlod messen, for at gå ud og spise med nogle gode venner. Alt i alt endnu en super messe og jeg ser frem til næste år!

Middag sent søndag aften med gode venner.

Middag sent søndag aften med gode venner.



Lige her til sidst et par billeder med folk i kostumer. Har aldrig helt forstået Deadpool figuren, men kan godt se at den har nogle sympatiske træk - ihvertfald i denne udgave!

Lige her til sidst et par billeder med folk i kostumer. Har aldrig helt forstået Deadpool figuren, men kan godt se at den har nogle sympatiske træk – ihvertfald i denne udgave!



Måske den kønneste Wonder Woman jeg har set, i et virkelig godt lavet kostume. Flankeret af Big Barda, en figur fra Jack "The King" Kirby's Fourth World. Man får næsten tårer i øjene, når en pige i 20'erne stiller op i sådan et kostume, som er lavet så godt, samtidig med at hun har højde og drøjde til at præsentere det så fint. Snøft.

Måske den kønneste Wonder Woman jeg har set, i et virkelig godt lavet kostume. Flankeret af Big Barda, en figur fra Jack “The King” Kirby’s Fourth World. Man får næsten tårer i øjene, når en pige i 20’erne stiller op i sådan et kostume, som er lavet så godt, samtidig med at hun har højde og drøjde til at præsentere det så fint. Snøft.