Home / Interview / Jacob Nedergaard – portræt af en nordjysk serietegner

Jacob Nedergaard – portræt af en nordjysk serietegner

Årets nok mest specielle tegneserieudgivelse udkom i september i år på Forlaget Hjørring. Vi er efterhånden vant til lidt af hvert med størrelser og formater, når nye tegneserier lanceres, men at man kan udgive en tegneserie på dåse, kommer nok bag på de fleste. Serieland bringer her et portræt med skaberen af værket, den 29 årige Hjørringenser Jacob Nedergaard.

Jacob er født og opvokset i Hjørring, hvor han startede med at tegne længe før han kunne gå, sådan som de fleste kreative folk kan berette. Interessen for tegneseriemediet kom hurtigt, da han tidligt begyndte at opdigte egne historier, og fandt det naturligt at tilsætte tegninger. Han er selvlært i de fleste af tegnekunstens mange facetter, men har dog modtaget undervisning af en af områdets største billedhuggere. Jacob blev optaget på illustrator-linjen på en af landets største designskoler, Designskolen Kolding, men valgte dog ikke at starte – han arbejder nu på Det Grafiske Værksted i Hjørring. –” Her er en god veksling mellem det kreative og det praktiske. Jeg står ofte for at ramme billeder ind, og ellers gå til hånde, når store kunstneriske personligheder har brug for kyndig assistance,” fortæller Jacob, og tilføjer – ” for mig er det vigtigt at have noget konkret og praktisk at beskæftige mig med, ind i mellem de kreative processer. For jeg kan da godt føle, at hjernen nogle gange arbejder langsommere end andre gange. Så er det dejligt afvekslende at få mulighed for at arbejde med nogle larmende maskiner.”

Jacob Nedergaard ved fernisering af Helte og Dæmoner i Nørrejylland, på Hjørring bibliotek.

Når den ikke står på larmende maskiner holder Jacob meget af at læse tegneserier, og det er især når det er lidt skummelt. Skabere som Frank Miller (Sin City) og Mike Mignola (Hellboy) står højt på listen over favoritter, – ”de har nogle fede streger, og laver nogle dystre fortællinger.” Men fordi man godt kan lide den form for underholdning, er det ikke ensbetydende med at man selv laver det samme. –” Min egen stil er mere humoristisk og satirisk. Det kommer helt af sig selv, når jeg forfatter en historie. Den del af min udtryksform kommer nok fra tegneserier som Valhalla og Mad. Og egentlig også fra tv-mediet og shows som Muppet Show, Monty Python og den slags,” fortæller Jacob. Udover at tegne arbejder han også på manuskripter til romaner, og han håber også snart at kunne udgiver noget på denne front.

I 2006 var Jacob Nedergaard med til at arrangere et tegneseriekursus på Det Grafiske Værksted. Det blev til i samarbejde med det tidligere Nordjyllands Amt, og de fik støtte fra Kulturministeriet. Jacob udviklede konceptet sammen med Thomas Østergaard (stifter af Jazzy Days) og fik hentet lærerkræfter ind i form af Peter Madsen (Valhalla), Sussi Bech (Nofret) og Carl Q. Møller (Jungledyret Hugo). Interesserede elever indsendte materiale og de bedste blev udtaget for at få et vist niveau. –” Jeg synes, at projektet gik godt, alt taget i betragtning. Det var nyt for mig at lave den slags, men eleverne var tilfredse og jeg er glad for, at vi fik så prominente navne med. Jeg føler også, at lærerne var glade for at være med.”

Jacob Nedergaards nye tegneserie, Helte og Dæmoner i Nørrejylland, startede som et ”ret skørt” projekt, udviklet i samarbejde med Det Grafiske Værksted. Indtil da havde værkstedet kun beskæftiget sig med grafisk kunst, som litografier og stentryk. Men da Jacob en dag viste nogle af sine tegninger frem, udsprang ideen om at lave én lang tegneserie, der skulle kunne købes som rulle. Planen var at tegneserien ved færdiggørelsen, skulle udstilles på Center for Grafik i Sindal, så de tog af sted og målte væggene op – de var omkring 44 meter, så det var råderummet Jacob havde. –” Jeg tegnede den på folie med litoblyanter, som er en slags fedtblyanter, hvilket var totalt uvant, så det var noget af en mundfuld at begynde på.” Tegneserien arbejdede Jacob på on/off i en længere periode, ind imellem mere praktiske opgaver på værkstedet. –” Jeg følte også, at jeg udviklede mig igennem projektet, og det kan man også se på tegneserien, hvis man kigger efter,” siger Jacob. Til sidst blev tegneserien trykt på et knap 44 meter langt stykke japansk Kozo-papir. Til publikation, er serien klippet op til et 48 siders hæfte, og emballeret på dåse. Tegneserien, der har det noget specielle format 60 x 11 cm, kan købes via de almindelige boghandlere, og dem online.
Tegneserien udgives på Forlaget Hjørring, som er Det Grafiske Værksteds eget nystartede forlag, hvor de tidligere har udgivet bøger af bl.a. Klaus Rifbjerg. Som noget ganske interessant, kan Jacob fortælle at forlaget har planer om at udgive flere tegneserier i fremtiden, da de mener at scenen kan trænge til et frisk pust. –” Vi ser, hvordan det går. Det er spændende,” siger Jacob.

Historien i Helte & Dæmoner i Nørrejylland, handler om en dæmon ved navn Daemån, der gerne vil ud af helvede, men den slags kan man ikke uden tilladelse fra Satan selv. Daemån finder dog så et smuthul i loven, der gør at han kan flygte, hvis han lader sig genføde af en ko. Tegneserien starter med at man ser Daemån blive genfødt af en ko uden for Hjørring. Men man slipper ikke ud af helvede uopdaget, så snart har Daemon udsendinge fra både Himmel og Helvede på nakken. Han møder dog i mellemtiden en nordjysk superheltefraktion (!), som indvilliger i at lade han blive en del af gruppen. Vi møder her personligheder som Tømmerman, Sølvkællingen, Juggernaut Præsten og Atom Fiskeren – samt deres rådne zombieprofessor Dr. Degrafsted.

Afslutningsvis løfter Jacob sløret en lille smule for hans næste værk. –”Min nye tegneserie bliver en slags overnaturlig komedie. Samme genre som Helte og Dæmoner egentlig, men noget helt andet alligevel og måske lidt mere blodig faktisk. Men det er stadig meget hemmeligt og jeg kan ikke fortælle så meget mere om det lige nu og her.”