Home / Interview / Peter Snejbjerg – en Hypernaut ser tilbage

Peter Snejbjerg – en Hypernaut ser tilbage

Mandag d. 15 december udkom Peter Snejbjergs Hypernauten igen, denne gang på Forlaget Forlæns. Hypernauten blev tegnet af en ung Snejbjerg før det amerikanske eventyr startede, tilbage i slutningen af firserne til tegneseriemagasinet Kulørte Sider. Serieland har taget en lille snak med en ordknap Peter Snejbjerg, der sidder i deadlines til op over begge ører.

Peter Snejbjerg er født i 1963, og i modsætning til hvad man måske skulle tro, havde tegneserier ikke den store betydning for ham i barndomsårene. Han var stor fan af både Tintin og Anders And, som kom ind med modermælken, men de havde ikke en overvældende interesse – ”de ligesom bare var der”, fortæller han. Og det var ikke drømmen om at komme til at lave tegneserier der holdt den unge Peter Snejbjerg vågen om natten som barn – han ville hellere være astronaut.
Men sådan går det jo sjældent, så Snejbjerg kom i stedet på Kolding Designskole, hvor det første han fandt ud af, var at han ikke ville være brugsgrafiker. ”En af mine venner sagde, at alt jeg lavede af plakater og tryksager og lignende, ikke så meget lignede rigtig grafik, men mere noget man så i baggrunden i en tegneserie – og det var jo rigtigt nok,” fortæller Snejbjerg, og fortsætter- ”det fedeste ved at gå på skolen, var at få lov til at rende rundt og lege kreativ i fire år med en masse andre hoveder – dét rykkede noget!”

Alle kunstnere er blevet formet på den ene eller anden måde, enten i deres unge påvirkelige faser, eller løbende, og Peter Snejbjerg vedkender sig da også en liste af tegneserieskabere, der i større eller mindre grad har påvirket og inspireret ham. Hergé, Eisner, Wood, Toth, Miller, Mignola, Corben og Wrightson. ”Jeg var en spattet Corben og Wrightson fan. Det er jeg for så vidt stadigvæk. Nu om dage … synes jeg John Paul Leon tegner skidegodt!”

Peter Snejbjerg og Teddy Kristiansen kom begge frem på samme tid. Henning Kure opdagede de to talenter, og satte dem sammen på et Tarzan-blad han producerede for forlaget Semic. Peter og Teddys Tarzanhistorie, der aldrig nåede at udkomme i Danmark, udkom i USA, og var med til at bane vejen frem for de to herrer til mere arbejde, og siden da har de stort set kun arbejdet på et internationalt marked. For Peters vedkommende er det dog også blevet til det danske album Mareridt. ”Mareridt kom, som de fleste af den slags projekter, til verden med sved og blod og tårer og en anelse støtte fra det offentlige. Jeg arbejder på en fortsættelse, ”Bedstemors Hus”, men da de utålelige filistre i Kunststyrrelsen ikke bare lukker op for posen og forgylder mig, tager det nok lidt endnu, inden den er færdig” siger Snejbjerg.

Det siges tit at den danske (internationale?) tegneseriebranche er i knibe. Det er over tyve år siden Peter Snejbjerg gjorde sin debut på scenen i Danmark, og han har set både fremgang og tilbagegang. ”Tegneserien vil altid være i knibe,” fortæller han, ”Vi kan ikke andet end at være i knibe. For tyve år siden var det et billigt massemedie, nu om dage er tegneserien for alvor blevet kunst – og lidelser er som bekendt kunstens grundvilkår.”

I øjeblikket er Peter Snejbjerg i færd med en Battlefields-serie, skrevet af Garth Ennis, og når den ikke står på tegneserier for det amerikanske marked, laver han en række fantasy-læselet-bøger med manuskript af Benny Bødker. Og så er der jo altid Bedstemors Hus der skal færdiggøres. ”Og til foråret skal jeg skrubbe mit drivhus, og se at få asfalteret den baghave!”

Hypernauten er Peter Snejbjergs albumsdebut. ”Den blev lavet, vil jeg tro, fra 1986 til 1989, så det dækker nok den vigtigste periode i min udvikling som tegner. Resten var mest manerer og at lære at skære de rigtige hjørner.” Det var meningen at Hypernauten skulle udkomme i en ny udgave til tegneseriefestivalen Komiks i sommeren 2008, men pga tekniske problemer måtte den udsættes. Det er Torben Hansen fra Forlaget Forlæns, der også udgiver Free Comics, der har valgt at finansiere udgivelsen.
Genudgivelsen af Hypernauten kan købes i tegneseriebutikker, eller bestilles fra Forlaget Forlæns website.

LINK: Peter Snejbjerg

LINK: Forlaget Forlæns

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *