Home / Anmeldelser / Arminius

Arminius

ArminiusForlaget Fabel synes at have en forkærlighed for oldtiden; først “Egene” over flere bind, og nu en ordentlig moppe af en enkeltstående graphic novel, “Arminius”, begået af den unge forfatter Niels Gjern Johansen og den lige så unge kunstner Jacob Thybo. Man skal være mere end almindeligt historisk interesseret for at få det rette udbytte af denne sag, der med sine ordrige 166 sider er lidt af en hård nyser. Er man det, venter der dog en fascinerende og meget levende skildring af en skelsættende begivenhed i Europas historie; det kaotiske slag mellem germanerne og romerne i Teutoburg skovene i år 9 E. Kr. 
 
Hovedpersonen er Arminius, søn af en germansk høvding. Han blev som dreng udleveret til romerne som garanti for cherusker stammens loyalitet. Hos romerne blev han trænet og uddannet som general, og nu befinder han sig i Germanien som rådgiver for statholder Varus, manden, der leder indlemmelsen af Germanien i Romerriget. Arminius er en vred og bitter mand, der blev svigtet som barn, og nu ikke føler noget tilhørsforhold nogen steder. Tilbedelsen af afguder har han kun foragt til overs for, og hans personlighed bliver beskrevet med en god kynisme i et levende gadesprog. Der lægges ikke fingre i mellem nogen steder; Johansen har som mål at beskrive den periode så realistisk som muligt, og det er meget velskrevet, dog til tider med moderne udtryk. Men hellere det end et kunstigt ophøjet sprog, må man sige.  
 
Ingen tvivl om, at Johansen har ordet i sin magt; det er en nydelse at læse så velformuleret det hele er, også når det grænser til det latrinære eller vulgære. Så god er Johansen, og så ivrig efter at vise, hvor godt han kan skrive, at denne graphic novel dog alt for tit kammer over i ordflom, hvor teksterne fylder lige så meget som tegningerne. Der er noget, manden har misforstået, synes jeg. Det er ikke en roman, han har skullet arbejde med, men en tegneserie, og der gælder der altså helt andre regler. Nuvel, det er kompliceret stof, men så må kunsten jo være at barbere det ned og stadig være informativ og forståelig. Det er ikke helt lykkedes, men talentet er der, uomtvisteligt. Johansen siger, at han fik idéen til denne tegneserie i en absint rus; havde han dog bare drukket lidt mere, havde den måske været hjemme. 
 
Jacob Thybo er kunstuddannet på højt niveau i Finland, og det bærer tegneserien præg af. Den er vældig flot farvelagt, og personerne er differentieret i en lidt “blokket” stil, med grundig skravering. Der er noget rustikt over det hele, men det passer helt fint til emnet. Alt for tit får vi pæne, velfriserede tegneserier om det gamle Rom, navnlig af de franske tegnere. Her i Arminius får vi et frisk pust af et ungt talent, der kunne storme frem under de rette forudsætninger. Der er plads til forbedring, bevares, det er stadig “early days”, men jeg tror nu ikke, vi har set det sidste fra hans hånd. To år har de unge herrer brugt på dette projekt; må det lykkes dem at komme videre med nye spændende projekter efter denne kraftanstrengelse. 
 
Fire bobler ud af seks mulige
karakter_4af6
 
Arminius
166 sider, farver, softcover
Forlag: Fabel
Tegner: Jacob Thybo
Forfatter: Niels Gjern Johansen
ISBN: 978-87-91419-41-6
 
GoogaMooga