Home / Nyheder / Kalder alle danske tegneserieskabere!!!

Kalder alle danske tegneserieskabere!!!

Foreningen Danske Tegneserieskabere blev skabt i 1988 med det formål at varetage tegneserieskabernes kunstneriske rettigheder og interesser overfor offentlige myndigheder, institutioner m.m. Hvert år tildeles foreningen et beløb af COPY-DAN, som sættes i “Seriefonden”, en fond hvorfra alle kan søge om økonomisk støtte til sit tegneserieprojekt. I år har Seriefonden hele 200.000 kr. at dele ud af. Det beløb foreninger modtager fra COPY-DAN udregnes efter hvor mange medlemmer de har, og fastsættes én gang pr. tiårige periode – og det er nu COPY-DAN laver mandtal!!!

Serieland har taget en hurtig snak med formanden for Danske Tegneserieskabere, Jan Kjær.

Serieland: Der var deadline på indbetaling af kontigent til Danske Tegneserieskabere tirsdag d. 31. januar i år (men man kan stadig nå det, selvom deadline er overskredet!!!). Hvorfor er det specielt vigtigt at indmelde sig og/eller betale rettidigt i år?
Jan Kjær: Det er vigtigt fordi vi i år skal indsende vores medlemstal til Copydan, og det er ud fra medlemstallet at de beregner, hvor mange Copydan-midler foreningen skal tildeles. Så ganske enkelt jo flere medlemmer desto flere penge til foreningen, som igen betyder, at vi kan lave flere arrangementer, støtte flere tegneserierelaterede projekter og putte flere penge i Seriefonden.

Kan du forklare hvad man får ud af at være medlem af Danske Tegneserieskabere?
Foreningen er blevet oprettet i sin tid for at varetage tegneserieskabernes interesse overfor de offentlige institutioner, som f.eks. Kulturstyrelsen, som står for fordelingen af Bibliotekspengene. Som medlem af Danske Tegneserieskabere i dag bliver man medlem af en forening, der kæmper for at forbedre tegneserieskabernes vilkår i Danmark. Og helt specifikt på ”what’s-in-it-for-me” fronten får man:

  • Gratis adgang til salg af sine serier gennem forening iOS app som åbner til foråret 2012
  • Gratis adgang til vores fagrelevante arrangementer, som f.eks foredrag om at lave ebøger eller om manuskriptskrivning.
  • 10% rabat på køb af materialer hos CREAS
  • Mulighed for juridisk bistand i ophavsretslige sager.
  • Påmindelser om hvilker fonde man kan søge og hvornår
  • Og sidst men ikke mindst: Gratis abonnement på tegneserietidsskriftet Strip!

 [pullquote_right]Vi kæmper serieskabernes kamp overfor det offentlige og de andre ’kreative’ foreninger, så vi ikke bliver forbigået.[/pullquote_right]Hvad er kriterierne for at kunne blive medlem?
Vores optagelseskrav som står på hjemmesiden, dansketegneserieskabere.dk, som stadig er gældende, selvom de er en smule forældet grundet de nye digitale medier. Vi arbejder på at ændre dem, men da de er en del af foreningens vedtægter kræver det en ekstraordinærgeneralforsamling for at få det gjort. Det kommer til at ske senere i år. Som det er nu, er kravene, at man enten har
a) skrevet eller tegnet et publiceret tegneserieværk, der berettiger dem til biblioteksafgift
eller
b) en fast tegneseriestribe på honorarbasis i et dagblad, et ugeblad, et magasin, en hjemmeside eller lignende.
Medlemsskab af foreningen opnås ved skriftlig ansøgning til foreningen, fremsendt via e-mail til foreningens sekretær Michael Jensen på aksel-mik [snabel-a] mail.dk.

Kan du kort opsumere hvad Danske Tegneserieskabere arbejde består i, og hvad I har udrettet?
Foreningens arbejde består i at forbedre danske tegneserieskaberes vilkår. Det foregår på mange fronter. Vi gør det ved at ’uddanne’ medlemmer, altså holde relevante foredrag, som vi har gjort om ebøger, manuskriptskrivning og senest gennemgang af foreningens app, som giver medlemmerne mulighed for at sælge deres serie digitalt.
Vi kæmper tegneserieskabernes kamp overfor det offentlige og de andre ’kreative’ foreninger, så vi ikke bliver forbigået. Det seneste vi har udrettet på den front var at få hævet biblioteksafgiften på voksen tegneserier til det dobbelte i forbindelse med den nye biblioteksaftale i 2011.
Også i forhold kontraktforhandlinger og rettigshedsbeskyttelse gør vi en stor indsats, som f.eks. ved af advare medlemmerne om at skrive under på den forfærdelige ebogsaftale, som Dansk Forfatterforening, Danske Skønlitterære forfatter og Gyldendal har forhandlet på plads og nu forsøger at trække ned over hovedet på hele branchen.
Desuden er vi ved at stable et projekt på benene, hvor vi hjælper med til at sende ca. 10 danske tegneserieskabere til den næststørste franske tegneseriemesse, Saint Malo festivalen, til oktober for at udbrede kendskabet til danske tegneserier og forhåbentligt skabe mulighed for udgivelser af danske serier i Frankrig. Så det er spredt fægtning, men ganske interessant.
Især med de nye digital medier går vi en spændende tid i møde. De visuelt baserede tablets er ideelle til en relancering af vores elskede tegneseriemedie, som gør sig supergodt i den digitale verden. Her skal vi helt sikkert være med fremme, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at skabe en ny generation af tegneserielæsere.

[divider]Serieland vil hermed gerne opfordre alle der lever op kravene, om at søge medlemskab af Danske Tegneserieskabere. Husk at det haster.

1 comment

  • Hvad foreningen har lavet? I slutningen af 80erne var der tale om at ændre opgørelsen af biblioteksafgift, så man ikke modtog afgift pr. bind, man havde stående på bibliotekernes hylder, men efter sidetal. Det ville ramme især tegneserier, lyrik og billedbøger, hvor der var lagt mange timer i skabelsen af den enkelte side, mens skønlitterære forfattere, hvoraf nogle efter eget udsagn skrev op til 30 sider pr. dag (Bodelsen), ville vinde ved ændringen. Derfor tog vi initiativ til foreningen, men der gik flere år og en stor kamp på en masse fronter, før Kulturministeriet endelig gik med til at give tegneserier 3-dobbelt biblioteksafgift pr. side, sådan som de allerede havde accepteret for billedbøger (og 6-dobbelt til lyrik).
    Hvor mange penge har den ordning så skaffet til de danske serieskabere gennem årene? Det er svært at sige, men mens vi kæmpede, bad jeg de danske serieskabere, der modtog biblioteksafgift for tegneserier, om at indberette størrelsen af deres afgift. I alt modtog disse ophavsmænd 2 mio. kr. En del af pengene var sikkert også afgift for billedbøger osv., men hvis vi siger, at tegneserier udløste en mio. i 1990-kroner, så ville den skabende del af branchen have mistet 667.000 om året, hvis vi ikke havde fået 3-dobbelt takst. Det kan man så gange med de 20 år, der er gået.
    Hertil skal lægges de millioner, foreningen har hevet ud af COPY-DAN ved at repræsentere tegneserietegnerne. Alt i alt havner vi et sted mellem 15 og 20 mio. kr.

Leave a Reply