Home / Nyheder / Ny tegneserie om Grønland!

Ny tegneserie om Grønland!

Det er ikke mange tegneserier der foregår i Grønland, men den grønlandske tegnere Nuka K. Godtfredsen har netop udsendt det først album i en serie på fire, der fortæller historien om de første inuitters møde med Grønland for over 4500 år siden.

Følgende tekst er sakset fra Nationalmuseet:

Ønsket med tegneseriealbummet er at nå ud til så mange som muligt – ikke mindst børn og unge – med fascinerende og originale fortællinger om den nyeste viden fra den arkæologiske udforskning af Grønland. De første skridt er en smuk og levende historie om de første indvandringer i Grønland for 4.500 år siden.

Tegneserien De første skridt begynder i det nordligste Canada og Grønland for 4.500 år siden. En lille gruppe mennesker er på vandring mod ukendt land i øst. Men isen og fangsten svigter, og drengen Nanu er en af de eneste, der overlever. Nanu kan ikke glemme det nye land og som voksen storfanger, må han af sted igen. Han udforsker verdens nordligste egne og vandrer nord om Grønland. Efter mange år møder han de mennesker, der gik syd om landet. På den måde forstår Nanu, at det nye land er en kæmpe ø. Historien om Nanu og hans familie er en historisk fortælling om Grønlands forhistorie med isbjørnefangst, hjælpeånder og jagten efter at opdage nyt!

De første skridt er et gennembrud for den grønlandske historiefortæller Nuka K. Gotfredsen. Nukas arbejde ligger i direkte forlængelse af den grønlandske nationalkunstner Aron fra Kangeq’s fortællearbejde fra 1800-tallet med billedserier mættet med dramatik og stor fortælleglæde. Inuits fælles identitet, erfaringer og viden er til alle tider blevet givet videre fra én generation til den næste gennem sagn og myter. Derfor var det også nærliggende, at den gode fortælling blev udgangspunkt for en ny og anderledes Grønlands forhistorie fortalt gennem tegneseriemediet til børn og unge. Samarbejdet med det grønlandske skolebogsforlag har da også sikret, at tegneserien går ud til samtlige skolebørn i Grønland.

Tegneserien er skabt af den grønlandske tegner og kunstner Nuka K. Godtfredsen, et hold arkæologer fra SILA/ Etnografisk samling ved Nationalmuseet og det grønlandske skolebogsforlag. Derudover har der været et helt unikt samarbejde med den grønlandske avis Sermitsiaq, der har udgivet samtlige sider af tegneserien på grønlandsk og dansk, 1 side ad gangen, 1 gang om ugen svarende til 1 år – og med stor succes. Samarbejdet har resulteret i det helt unikke formidlingsprojekt, der nu foreligger som tegneserie. Kommende udgaver på engelsk, fransk og inuktituk vil sikre tegneseriens udbredelse i hele inuitverdenen.