Home / Nyheder / Penge til serieskaberne!

Penge til serieskaberne!

Sidste år kunne man her på Serieland læse at foreningen Danske Tegneserieskabere havde 350.000 kroner, som de ville uddele til trængende skabere. 39 håbefulde serieskabere har ansøgt, og penge er nu uddelt, i tre forskellige størrelser:

21.000 kroner hver til Peter Snejbjerg, Rasmus Bregnhøi, Ole Comoll, Søren Mosdal, Mette Ehlers, Peter Kielland, Johan F. Krarup, Henrik Rehr, Jan Solheim, Palle Schmidt, Mårdøn Smet og Lars Horneman.

16.000 kroner til Thomas Thorhauge.

11.000 kroner hver til Ina Kjølby Korneliussen, Signe Parkins Benjaminsen, Morten Voigt, Michael (Miwer) Wettendorff, Frank Madsen, Thierry Capezzone og Christian Højgaard.

Om pengene går til arbejdslegater eller arrangementer, forlyder der ikke noget om.

Ansøgninger om støtte blev behandlet af et tremandsudvalg bestående af Peter Kielland, Lars Hornemann og Jan Kjær, på vejene af Danske Tegneserieskabere.

Man kan spørge sig selv om det er værd at notere at to af de tre i udvalget har givet sig selv maksimalstøtte?

LINK: Læs mere HER og HER.

7 comments

  • Man kan spørge sig selv om det er værd at notere at to af de tre i udvalget har givet sig selv maksimalstøtte?

    Ja, det studsede jeg også lidt over.

    Hvorfor mon Ina Korneliussen kun har fået minimalstøtte, imens allerede etablerede og succesfulde folk får maksimalstøtte?

    Politikken ser ud til at være fuldstændig ligesom i det gamle dage med tegneseriepuljen. Er s’gu glad for at jeg ikke spildte min tid på en ansøgning.

  • Hej Kim og Christian

    Lige et par kommentarer til jeres indlæg.
    For det første har hverken Lars eller jeg selv bedømt vores egne serier, men er pænt trådt uden for døren, da vores egne ansøgninger skulle vurderes. Så at skrive at ”to af de tre i udvalget har givet sig selv maksimalstøtte” er forkert, vi har selvfølgelig ikke været med til at bedømme vores egne ansøgninger, hvad regner du os for ?
    Baggrunden for at både Lars, Jan og jeg selv befinder os i det udvalg er at vi var blandt de otte ( 8 ) medlemmer af Danske tegneserieskabere der var mødt op til den årlige generalforsamling.
    Det er ikke mange og på den baggrund kan man jo godt have sine betænkeligheder ved at træde ind i et sådant udvalg når man også selv sidder med en ansøgning man gerne vil have støttekroner til, selv om det helt klart var skrevet ind i reglerne omkring ansøgninger at også udvalgsmedlemmer selv kunne søge.

    Så jeg forstår ikke , Kim, hvorfor du ikke har spurgt udvalgsmedlemmerne hvorledes det rent faktisk er foregået før du rask væk konkluderer at vi har givet os selv støttekroner ? Da du jo stort set samtidigt med dette indlæg sendte nogle spørgsmål rundt til dem der har modtaget støtte, kunne du jo i den forbindelse have stillet Lars, Jan og mig nogle supplerende spørgsmål hvis der var noget du var i tvivl om…

    Jeg må også opponere mod begrebet ”maksimalstøtte” og Christians ”minimalstøtte”.
    Det maksimale beløb man kunne søge om i denne uddeling var 25.000,- der var ikke angivet nogen minimumsgrænse. Når Christian rask væk konkluderer at ” Hvorfor mon Ina Korneliussen kun har fået minimalstøtte, imens allerede etablerede og succesfulde folk får maksimalstøtte?” Så er det noget vrøvl. Blandt dem der har fået det Christian kalder minimalstøtte er der tre etablerede serieskabere og blandt dem der har fået det I kalder ”maksimalstøtte” er der tre i tegneseriesammenhæng ikke specielt etablerede serieskabere, så det er altså nogle andre kriterier end hvorvidt man er en såkaldt etableret serieskaber eller ej der ligger til grund for om man har fået støtte og hvor meget man har fået i støtte.
    Udvalget har på bedste vis forsøgt at lægge nogle faglige kvalitative, kriterier til grund for bedømmelserne og at tro noget andet er for tåbeligt.

    Venlig hilsen
    Peter Kielland

  • Hej Peter –

    Tak for opklaringen omkring hvad der er forgået! Det at jeg har sendt spørgsmål rundt til dem der har fået støttekroner (alle har fået samtidigt), er til en selvstændig artikel om hvad pengene bruges til, og hvilke spændende projekter der brygges på rundt omkring på tegnestuerne (og det ér spændende ting, skal jeg hilse og sige til dem ikke ved det!) – og ikke for at udbygge denne nyhed.

    Der står ikke noget om at “dommerne” selv må søge om støtte på Danske Tegneserieskabers site, og in all fairness, så må du da indrømme at objektiviteten går fløjten, når dommerne selv har ansøgninger med i bunken. Men hvordan er det så foregået når jeres ansøgninger skulle bedømmes? Var der så kun to dommere, eller trådte en suplant til?
    Til sidst vil jeg lige sige at jeg har ingen tvivl om at både dit og Lars’ ansøgningsgrundlag var fuldt professionelt, og støtten værd … jeg kan bare ikke lade være med at hæfte mig ved det signal det sender.

    Og så ser jeg ikke noget problem i at kalde 21,000 for maksimalstøtte … det ér jo det maksimale beløb der er blevet modtaget. (Minimalstøtte står på HCV regning).

  • Som jeg også skrev til Kim i en mail: Hvis man vil have komptetente ansøgere og kompetente bedømmere i den lille danske tegneseriebranche, så løber man altså hurtigt ind i Tordenskjolds soldater 😉

  • Hej Kim

    Punktet om at udvalgsmedlemmerne selv kan søge står at læse i den indkaldelse til generalforsamlingen i Danske tegneserieskabere der blev udsendt d 9 nov. 2008. Punktet står at læse som punkt 5. i den fundats som bestyrelsen har beskrevet for udvalgets virke og lyder sådan her:

    5. Tremandsudvalget fastsætter selv sin arbejdsform og det nødvendige antal møder.
    Ved inhabilitet under en ansøgningsbehandling skal et udvalgsmedlem forlade udvalgsmødet, indtil ansøgningen er færdigbehandlet. En ansøgning skal behandles af mindst to habile medlemmer af tremandsudvalget. Ved indhabilitet forstås ansøgninger, der vedrører egne eller familiemedlemmers projekter.

    Hvis fundatsen ikke står at læse på serieskabernes hjemmeside er det selvfølgeligt beklageligt, men alle der er medlem af foreningen har, formoder jeg, fået tilsendt den sammen med indkaldelsen til generalforsamlingen.
    På den baggrund synes jeg ikke at det er odiøst eller overraskende at udvalgsmedlemmer selv ansøger, men jeg kan da sagtens se at det kan tage sig anderledes ud end tilfældet nu er, hvis man ikke har tillid til at udvalgets medlemmer optræder sagligt i forhold til alle ansøgninger og jeg synes bestemt det ville være en god ide hvis fundatsen stod at læse på serieskabernes hjemmeside.
    Hvad angår det med objektivitet så sidder jeg ikke i udvalget for at være objektiv. Ligesom alle andre har jeg personlige præferencer i forhold til tegneserier, så mine subjektive holdninger spiller selvfølgelig ind, ikke i forhold til den enkelte ansøger, men i forhold til projektets karakter og faglige kvaliteter i forhold til det som ansøgeren ønsker at formidle, anderledes kan det ikke være. Men som du kan se er det nogle meget forskellige projekter der har opnået støtte fordi du har tre forskellige subjekter sidende i udvalget. Nogle ting har vi været enige om at støtte og andre har krævet diskussioner. Jeg tror alle udvalgets medlemmer kan pege på et eller flere projekter de gerne ville have støttet ,men hvor der ikke kunne opnås enighed.

    Personligt ville jeg foretrække at et af udvalgsmedlemmerne ikke var serietegner, men var hentet ind ude fra sidelinien, ligesom i den tidligere seriefond under kulturministeriet. Den danske tegneserieverden er meget lille og alle kender jo hinanden og mange har siddet på tegnestuer sammen i flere forskellige konstellationer. Så ved at få en redaktør, skribent eller tegneseriekyndig ind udefra ville man måske kunne sikre objektivitetens figenblad, selv om det ville være naivt at tro at vedkommende ikke også har subjektive holdninger, heldigvis.

    Jeg var som jeg skrev i min forrige mail i syv sind om jeg selv skulle søge netop fordi det kunne misforstås, men jeg har tillid til at Lars og Jan har behandlet min ansøgning præcis som alle andres, sagligt, og subjektivt, jeg ville i hvert fald have svært ved at tro andet efter at have siddet i udvalg med dem.

    Venlig hilsen
    Peter Kielland

  • HC, det er unægteligt noget af en indrømmelse!
    Men mere alvorligt: Siden du hverken har ansøgt eller sidder i udvalget, så har et spørgsmål i den sammenhæng om kompetence jo intet med dig at gøre 🙂

Leave a Reply