Home / Nyheder / Skal Tintin være forbudt i Belgien?

Skal Tintin være forbudt i Belgien?

I den politiske korrektheds hellige navn, vil en congolesisk mand, bosat i Belgien, nu forsøge at få den kontroversielle ”Tintin i Congo” forbudt – vel og mærke i Tintin eget hjemland, Belgien.

Den sart rosadetektivs lille (sort) hjælper” i ”Tintin i Congo” er set som både “dum og uden kvaliteter”, er Bienvenu Mbutu citeret for at sige, “Det får folk til at tror, at sorte ikke har udviklet sig.”

En domstol er sat til at afgøre, om albummet, der allerede har tiltrukket megen kritik for sin rå racemæssige stereotyper, kan sælges i Belgien og i bekræftende fald, om det skal bære en racismeadvarsel.

Allerede for tre år siden opfordrede det britiske Commission for Racial Equality til, at albummet skulle forbydes i Storbritannien, da det ”indeholder billeder og ord med hæslige racefordomme.”

En sort kvinde er vist i ”Tintin i Congo” bukkende for en statue af Tintin og udbrydende: “Hvide mand meget stor. Hvid mand er stor juju mand!”

Skabt første gang i slutningen af 1920’erne, var det det blot andet Tintineventyr skabt af Hergé, som senere har udtalt, at det var ”en ungdommelig synd, der afspejlede tidens fordomme.”

Man kan stadig købe ”Tintin i Congo” i Storbritannien, men den er som regel placeret blandt voksenlitteraturen, og er pakket ind i et papirsmudscover, med advarsel om anstødeligt indhold.

Mens Mbotu har bedt om at tegneserien skal forbydes, har han sagt, han ville være tilfreds, hvis det blev solgt med en advarsel, ligesom det bruges i Storbritannien.

LINK: Læs mere om Tintin i Congo i Marie Dinesens dybdegående artikel her.

1 comment

  • Jeg ved ikke hvordan det er i Belgien, men at den i England bliver solgt med mærkat om anstødeligt indhold lyder fornuftigt. For det første fordi England er censurens højborg og for det andet fordi Hergé selv i sit senere liv tog kraftigt afstand fra den stereotypiske portrættering af negere.

    Men at indføre et forbud imod noget, bare fordi det er dumt, er hvad jeg vil kalde problematisk.

Leave a Reply