Home / Anmeldelser / Skud fra liggende stilling

Skud fra liggende stilling

SKUD FRA LIGGENDE STILLING
Skud_fra_liggende_stilling
“Life is cheap” hedder det sig på Guds Eget Sprog, og hvis dét er tilfældet, er prisen helt i bund i denne ultra-voldelige Tardi-Manchette krimi, “Skud fra Liggende Stilling”.
Der pines, lemlæstes, stikkes, og skydes uden det mindste tegn på anger, uden at det får konsekvenser, ja, det er nærmest en gratis omgang for de involverede, for Jens Betjent er ude af syne, og den stærkeste har altid ret.
Der er ingen moral her, ingen løftede pegefingre, det er en ond, ond verden, hvor rigtige mænd ikke gider høre vrøvl, hvor en mand må gøre, hvad en mand må gøre.
“Skud fra Liggende Stilling” er en af de fire adaptioner af Manchette krimier, som panteon tegneren Jacques Tardi har begået, og nu foreligger alle fire på dansk, takket være forlaget Faraos, og mange tak for det! Udover de tre hardcovers fra Faraos, forsøgte Carlsen også med “Griffu” helt tilbage i 1982, og hvorfor der skulle gå så mange år inden vi fik mere på dansk, er en længere historie, som jeg ikke skal komme nærmere ind på her.
Igen er det Søren Vinterberg, der har oversat, og det gør han til UG plus, med sløjfe og rosinbrød. Kan ikke forestille mig, at Fanta’s amerikanske udgave kunne være bedre og mere lige i øjet, end hvad Vinterberg har formået her.
“Skud fra Liggende Stilling” er krævende læsning, 100 sider med flere faser og måske lidt for mange navne at holde styr på, i hvert fald er der gjort et bevidst tiltag ved at tekste alle efternavne med STORE BOGSTAVER, altså fornavne med små, efternavne med store. Lige meget hjælper det, man skal være meget garvet krimisluger, meget plot-fikseret for at kunne følge med her.
Om det lønner sig, skal jeg ikke kunne sige; jeg har alt for travlt med at nyde noir stemning, sanseløs vold, vel-afrundede hovedpersoner, og så den sort-humoristiske kynisme, der gennemsyrer hele denne fortælling om lejemorderen Martin Terrier.
Den mand fik sin barndom og ungdom ødelagt, men det ville være for nemt at bruge det som en forklaring på hans forråelse og valg af livsbane. Terrier er nok snarere pragmatiker, en stålsat mand, der godt kan nøjes med eget selskab, en cigaret, en flaske Jim Beam, der skal ikke meget til for at tilfredsstille ham.
Man undrer sig over, hvorfor han har valgt særligt velbetalte jobs som først lejesoldat og dernæst lejemorder. Det bliver så klart senere i albummet, for hans hjerte hamrer for hans ungdoms udkårne, pigen Alice, som efter aftale skulle vente dydigt på ham i ti år, indtil han havde nået sit mål, skrabet penge nok sammen, affyret sit sidste skud.
“Skud fra Liggende Stilling” udmærker sig ved at fremkalde en sygelig fascination af vold hos læseren, ikke ulig den voyeurisme, man kan observere i det virkelige liv, når folk stimler sammen omkring en færdselsulykke, man vil se, man vil se!
karakter_5af6
Anmeldt af GoogaMooga
“Skud fra Liggende Stilling”
100 sider, sort-hvid, hardcover
Forlag: Faraos Cigarer
Tegner: Jacques Tardi
Forfatter: Jacques Tardi, efter roman af Jean-Patrick Manchette
Oversætter: Søren Vinterberg

ISBN 978-87-93274-37-2