Home / Anmeldelser / Tex Willer – Jagten

Tex Willer – Jagten

tex_willer_bog_02Ham der Joe Kubert, kan han tegne? Ja, det kan han skam. Og i ’Jagten’, andet bind i Zooms nye Tex Willer fortsættes stilen fra første. Knubbede ansigter, barske og bidske og med skægstubbe, skæve tænder og vrede stirrende blikke.

Der er stemninger i illustrationerne, og selvom der ikke ofres meget på baggrunde (i parentes er det jo nok mere realistisk end hvad der ellers findes i genren – uden at vide det, så tænker jeg ikke, at der i cowboyland var så allerhelvedes meget nips og udstyr i hverken hjemmene eller i fx en saloon), og figurerne er vel firkantede og ikke ytrer andre udtryk end vrede og arrigskab, så sætter det en gevaldig dyster grundtone af galde og hævn.

Jeg er jo langtfra sikker, men kunne godt se illustrationerne frie for farver. Jeg tænker, at den der gode tunge grundstemning kunne forstærkes ved kun at anvende sort og hvid.

Historien er naturligvis papirtynd. Tex Willer er stadig på jagt efter de kanaljer der slog hans venner ihjel, og som i sangen om de 10 cyklister, så nakker han dem en efter en. Nu er der ganske vist kun fire og ikke ti, men dø skal de alligevel. Og hvis ikke, så i hvert fald for en dommer.

Den sidste af skurkene, en fæl apache ved navn Jako vil ikke i fængsel, og for en apache er et liv bag tremmer værre end døden. I albummets sidste sider udkæmpes der en herlig tvekamp som får en fin og noget overraskende slutning. Mere røbes ikke.

Selvfølgelig klarer Willerdrengen skærene og kan forsætte imod nye bedrifter. Alt andet havde selvfølgelig også været helt ude på prærien.

Jagten er hurtigt læst og rummer ikke megen dybde og næsten slet ingen persontegning. Nærmest kommer vel apachen Jako, og det er da lidt ærgerligt.

Men hey – sådan var det og sådan er det. I stedet for at pikke i det der ikke er, så lad os kigge på hvad er.

En klassisk hævnhistorie med en helt og nogle skurke. Og det er alt nok.

Bygget op så den følger helt basale fortælleskabeloner. Du kan proppe Jagten ind i berettermodellen, og du kan proppe den ind i Aktantmodellen. Begge skabeloner ville rumme Jagten og det kunne måske være både nyt og forfriskende hvis folkeskolerne overvejede nye veje ind i ho’derne på den gruppe af unge, som har ondt i læsningen.

Der er intet ekstramateriale og faktisk ikke ret meget at tilføje i forhold til ’De fire mordere’. En god gedigen fortælling og så heller ikke ret meget mere. Men man ER underholdt og læser med interesse.

Samlet kan det dog ikke rigtigt bringe min indre seksløber i svingninger, og det kan kun blive til 3 skarpe i tromlen.

 

karakter_3af61

[b]Titel: Tex Willer – Jagten
Forfatter: Claudio Nizzi
Illustrationer: Joe Kubert
Oversættelse: Michael Gabalgaard Nielsen
Forlag: Zoom
Format: 114 sider i farver, hardback, A5-størrelse, kort resumé af forløberen.
Pris: 149,-
Isbn: 978-87-93244-82-5
Bogen er udkommet.[/b]