Home / Anmeldelser / Adamson

Adamson

AdamsonAdamson
Endelig har den verdenskendte svenske pantomimeserie “Adamson” fået sin helt egen moppe af en antologi her i Danmark; en flotteste kaffebordsbog i hc fra det visionære forlag Fabel. Fra sit hovedkvarter i Skanderborg drager head honcho Lars Jakobsen ud i alverden og graver oversete klassikere frem, støver dem af, restaurerer dem, og præsenterer dem i lækre samlerbøger. 
 
Samlerne bliver forkælet i disse tider, ikke mindst med denne lækre hc på kraftigt hvidt papir, og så med guldtryk på cover! “Adamson”, som bogen retteligt hedder, er den slags luksusbog, hvor man tager smudsomslaget af, mens man forsigtigt læser. 
 
Serien blev skabt af Oscar Jacobsson i 1920, da han allerede var en moden mand, 31 år gammel. Tilpas moden til at kunne skildre denne sjove figur, Adamson: en næsten skaldet, ældre herre, en bette mand med hængemule, og med en cigar nærmest permanent hængende ud af flaben som en anden sut. 
 
Sådanne mænd var ikke noget særsyn i jazztiden, tyverne og trediverne. Krakilske, knortne, ældre mænd, der røg sur cigar. Ofte var de iført habit og vest, med lommeur i guldkæde. Adamson siger ikke så meget, den jazzede humor kører meget på praktisk lavkomik, som vi husker det fra bl.a. Keystone filmene dengang. 
 
I de tidlige år fik Adamson lov at sige noget en gang i mellem, men serien blev snart syndikeret til fjerne dele af verden, og så var det mest praktisk at lade den være pantomime; noget, der inspirerede vores egen Mik til at tegne sin verdenssuccés, “Ferd’nand”. 
 
Redaktør Jakobsen har valgt at bringe én stribe pr. side i denne nye bog, to rækker af to ruder, og har bibeholdt de svenske titler ovenover, hvilket giver bogen en særlig charme. Ja, det er endda den oprindelige typografi. Enkelte sider har ingen titler, men det er der nok en logisk forklaring på. 
 
Adamson er jo sådan en serie, som enhver ældre seriefan kender, men som ingen rigtigt har læst ret meget af. Det rådes der nu bod på. Jakobsen har tilrettelagt en fedeste moppe på 176 sider, med fyldigt forord, de bedste striber tegnet af OJ, og så slutteligt nogle sider med andre tegneres arbejde på denne serie. 
 
De andre tegnere blev krediteret på deres striber, men mon ikke OJ alligevel fik en pæn royalty for deres arbejde. OJ døde i 1945, og danskeren Viggo Ludvigsen fortsatte så “Adamson” indtil 1964, hvorefter cigaren slukkedes, bortset fra sporadiske genoptryk hist og pist. Ja, og så Adamson statuetten, Svenska Serieakademins fornemme pris. 
 
Oscar Jacobsson er ikke så sjov som vores egen Storm P, og nogle af striberne er altså sub-Freddie, meget banale. Men han er en betydeligt bedre tegner end den meget én-dimensionelle Storm P. Hvor vores mand forsøgte at skabe dybde og stoflighed ved omhyggelig skravering, klarer Jacobsson mere tre-dimensionalitet med enkle streger, svære vinkler, ja, han opnår bare mere dybde. 
 
Humoren spænder vidt, fra hovedkløen og stille undren, til kluklatter. Fra det banale til det dybt originale. Meget af det forekommer i ansigtsmimikken, så selv banale gags pludselig får mere liv. Der er således enkelte temaer, der går igen. Adamson og cigaren, Adamson’s bedre jeg (samvittigheden), Adamson, der stopper strømper, hugger brænde, går på jagt, ja, Adamson i forskellige praktiske situationer, hvor han kludrer i det. 
 
Det er jo også nemmere at være en sur gammel mand end at være den praktiske Mister Fixit. Har han overhovedet noget følelsesliv, den stodder. Tjaeh… han lader til at være glad for dyr, men dog ikke altid.
 
Bogen står til topkarakter, men jeg dokker altså et enkelt point fordi det ellers udmærkede forord er skæmmet af lidt for mange trykfejl, slåfejl, og stavefejl. F.eks. ville en hurtig google søgning vise, at det hedder “Don Winslow”, ikke “Don Windslow”. Og så bruges der meget spalteplads på de andre tegnere af Adamson. Det er der så en forklaring på, idet OJ var en meget privat person, som der vides meget lidt om. Men altså, jeg savner lidt mere balance i forordet. Og så lige en ekstra korrekturlæsning. Helst gjort af en udefrakommende. 
 
 
karakter_5af6
 
“Adamson”
176 sider, farver, sh, hardcover
Forlag:Fabel
Tegner: Oscar Jacobsson
Forfatter: Oscar Jacobsson
Redaktør: Lars Jakobsen
ISBN: 978-87-91419-40-9
 
Anmeldt af GoogaMooga