Home / Anmeldelser / Barelli #1: Den mystiske Monsieur Barelli

Barelli #1: Den mystiske Monsieur Barelli

Barelli #1: Den mystiske Monsieur Barelli


Det er flot gjort af E-voke at satse på så gammel en sag som spændingsserien “Barelli” af Hergé’s gamle assistent, Bob De Moor. Og det er meget modigt at starte helt fra begyndelsen, den spæde begyndelse for 70 år siden. Bob De Moor’s “Barelli” debuterede i det belgiske Tintin blad i 1950, og blev senere samlet i et album fra Lombard i 1956. Første historie, “Den mystiske Monsieur Barelli”, er kun på 34 sider, men dertil får vi et par forsider af de gamle Tintin blade, så vi kommer op på 36 sider.  Selve historien er lidt af en bagatel om forklædninger, forvekslinger, og sabotage af et atomdrevent fly, XYZ1, verdens første atomdrevne fly. 


Men historien er heldigvis også meget stemningsmættet, med masser af patina og en helt overlegen farvelægning. Man kan tydeligt se, at BDM er influeret af Hergé; den elegante og præcise ligne claire stil, som vi ser hos BDM, ligner mesterens til forveksling. Kropssprog, snøller, og flere andre ting er direkte swipes, men alligevel fremstår Barelli historien som et selvstændigt kunstnerisk udtryk. Den tør mere, er mere voldelig. En meget fysisk fortælling fortalt i mestendels totaler, både long shots og extreme long shots. Og det er jo som det skal være, hvis man vil formidle sådanne fysiske udfoldelser med maksimal effekt. Her er ingen smarte vinkler, der forstyrrer flowet. Vi går lige til sagen.


Det er en no-nonsense billedsyntaks, vi møder, fra den belgiske tegneseries barndom. Bob De Moor er en mand uden nykker; det drejer sig om at få historien fortalt uden dikkedarer. Mere tid kunne have været brugt på personkarakteristikken, men 12-årige drenge i datidens Belgien gik ikke så højt op i sådan noget følelsespjat; de ville have smæk for skillingen og må have moret sig over falde-på-halen komikken, noget Hergé heller ikke kunne sige sig for god til at benytte.


Her til lands findes der tre slags tegneseriefans: de generelle fans, Donaldisterne, og Tintinologerne. De såkaldte Tintinologer kan bare ikke få nok af Tintin, se bare på de gamle Fart & Tempo blade, hvor dem med Tintin forsider pludselig har fået et gevaldigt prishop. Tænk også på de mange album udgaver, de to oversættelser, og de endeløse diskussioner. Da der ikke kommer flere historier med Tintin, og da snart alle de forskellige udgaver forlængst er fyret af, er der ikke noget at sige til, at køberne kaster sig over en look-alike, en Tintin “light”. En overgang var Bob De Moor også på tale som arvtager, der skulle videreføre Tintin. I stedet fik vi otte albums med skuespiller detektiven Barelli, og vi ved jo fra de tidligere danske forsøg fra F&T og IP, at serien bliver bedre med tiden.


Derfor fire stjerner ud af seks mulige. Der er plads til forbedring. Plads og store forventninger. Men køb alligevel første bind, 2/3 af oplaget er allerede solgt her i de første par uger.


Barelli nr 1 – Den mystiske Monsieur Barelli

36 sider, farver, hc

forlag: E-voke

tegner: Bob De Moor

forfatter: Bob De Moor

oversætter: Anne Christine Tjellesen Fabricius 

ISBN 978-87-93952-09-6

Anmeldt af GoogaMooga, juli 2020

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *