Home / Anmeldelser / Anders And & Co.: 2/2009

Anders And & Co.: 2/2009

Anders And & Co. udkommer på 61. år, og det er unikt for denne genre.

Ret fantastisk at tænke på, at hvor priserne på stort set alt er steget og steget i de 61 år, så holder andebladet sig på kun 25 kroner. Og det kostede altså 75 øre dengang i 1949, da bladet kom i salg.

Det er Egmont der står for udgivelsen, og bemærkes skal det, at der i denne uge er en fin gave med, nemlig en rød Bjørnebandithue til de kolde dage. På innersleevet kan man se, at der vist også er en sort hue.

Handlingen
Anders And & Co. er en af de udgivelser der ikke behøver mange ord med på vejen. Vi er alle bekendte med figurerne fra Andeby, og bladet har fans blandt både store og små.

Indledningshistorien, der viser Anders som vi kender og elsker ham, som dovenlars og som ikke under sine nevøer spas eller morskab, ihvertfald ikke uden at spørge først, er ganske underholdende og især de sidste sider er ret vellykkede.

Carl Barks spøger også i dette nummer. Han har begået lydord og tegninger i Bedstemor And historien på side 18, ‘Hvem redder hvem?’. En ganske ordinær fortælling uden de store falbelader…

Helt til grin, vittighedssiden på side 25, er vi faktisk blevet godt tilfredse med. Det, og så ‘Du Gådeste’, hvor Mickey skal forsøge at løse en kringlet krimigåde, er blevet et fast holdepunkt hos jeg og mine tøser. Godt.

Man kan ikke andet end glæde sig over historien på side 26, ‘Tyve på nattesjov’. Her viser det sig, at Andebys borgere bestemt har fulgt med tiden, og typisk Anders, at han kommer til at tage spilkonsollen med i stedet for sin madpakke. Stakkels unger.

Per Hedmans lystfiskersag er fine sager, og især Vicars tegninger gør, at denne historie er bladets bedste. En fin og overraskende slutning.

Samlet set et blad # 2 i år ganske vellykket. Der er masser af sne og is i de fleste af historierne, og der hvor der hvor det mangler, der lever vi med det. Jeg bemærker især at der er godt med action i bladet, og det kan tøserne og farmand godt lide. Og man må vitterligt sige, at Anders ER bladets hovedperson. Han spiller en afgørende rolle i næsten alle historier. Det er slet ikke dårligt.

Kritik
Bladkvaliteten har jeg nævnt flere gange, men Egmont har tilsyneladende besluttet sig for det tynde papir. Øv. Men nu har jeg sunget den sang ofte nok, og det gider jeg ikke mere.

Jeg vil i år lave en slags statistik over de gaver der følger med, og specifikt zoome ind på hvilke gaver der er Disneyrelateret, og hvilke der ikke er. Bjørnebandithuen er klart et hit, og som sådan bør man nappe bladet i morgen.

Konklusion
Ænderne styrede for 61 år siden, og med udgivelser som # 2/2009, så forsætter de.

Jeg har vanskeligt ved at se hvordan man bedre kan anvende 25 kroner i dagens Danmark, end ved at købe ugens blad. For første gang er jeg yderst tæt på 10 andenæb, men papirkvaliteten trækker ned…

Manuskript: Diverse
Tegninger: Diverse
Oversætter: Diverse, bl.a. Sonja Rindom
Forlag: Egmont Serieforlaget

Udgivet: 8. janaur 2009
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 62 sider
ISBN-nr: Ikke oplyst
Pris: 25,00 DKK

Aldersgruppe: Fra 6 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 4 point
Tegninger: 3 point
Oversættelse: 3 point
Præsentation: 3 point
Kvalitet til prisen: 5 point