Home / Anmeldelser / Askeladden og risen som ikke hadde noe hjerte på seg

Askeladden og risen som ikke hadde noe hjerte på seg

Jippi er et af den slags dejlige forlag, som vi heldigvis også ser skyde op herhjemme efterhånden. De udgiver kun hjemligt materiale og ofte debuterende og næsten lige så ofte fremragende tegneserietegnere, og det endda i lækker indpakning og til rimelige priser. Men okay – de har da muligvis også mere talent at tage af oppe i det norske; det skal jeg ikke kunne sige med sikkerhed. Denne gang drejer det sig om den særdeles erfarne illustrator Tor Morisse, der nu som 60-årig debuterer som tegneserietegner.

Handlingen
Han har gendigtet folkeeventyret om kæmpen (eller trolden), der ikke havde noget hjerte, og kongesønnen, der var nødt til at finde det for at redde sine seks forstenede brødre og deres ditto forlovede. Så det gør han så og finder sig undervejs også en yndig kongedatter, der da vist også er ved at være giftemoden. Det er, som den slags nu engang skal være.

Kritik
Tor Morisse gør ikke andet ved det gamle eventyr end at give det liv og nærvær med sin lette og charmerende lige-ud-ad-landevejen-med-træsko-på-streg. Tegningerne er så overlegne, som kun et helt livs øvelse under presserende deadlines i bedste fald kan gøre dem, og ethvert skvæt med pen og pensel er en sand fornøjelse at følge. Det er legende og levende og superlækkert fra start til slut, selv om man sine steder godt kan se, at Morisse ikke er helt hjemme i at disponere helsider på den måde. Det trækker imidlertid ikke det overordnede indtryk (særlig meget) ned, og albummet fremstår fejende flot og voldsomt indbydende i al sin sprudlende enkelthed og fortælleglæde.

Konklusion
Simpelthen en toplækker udgivelse. At den falder ved siden af så godt som alle andre målgrupper end højtlæsende forældre, der næppe kigger i tegneserieafdelingen efter deres litteratur, gør ikke en pind – selv om det selvfølgelig er synd for dem – for for dem, det lykkes at finde frem til “Askeladden og kæmpen som ikke havde noget hjerte på sig”, er der en udsøgt og eksklusiv feinsmecker-oplevelse i vente. Leve Jippi!

Manuskript: Ukendt
Tegninger: Tor Morisse
Forlag: Jippi Forlag

Udgivet: 2007
Oprindelsesland: Norge
Sprog: Norsk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 52 sider
ISBN-nr: 9788291315089
Pris: 150,00 NOK

Aldersgruppe: Fra 2 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 4 point
Tegninger: 6 point
Præsentation: 6 point
Kvalitet til prisen: 5 point

Anmeldt af CHRISTIAN AARESTRUP

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *