Home / Anmeldelser / Asterix og Vikingerne

Asterix og Vikingerne

ASTERIX OG VIKINGERNEAsterix03

 

Efter at have etableret galleruniverset med første franske bind af “Astérix” som det første fra danske Gutenberghus, besluttede folkene i Vognmagergade at fyre guldet af dernæst, således at den franske kronologi blev droppet i de næste mange udgivelser.

 

Det gjaldt jo om at malke seriens potentiale til det yverste, gøre “Astérix” til den dunder-succés, den var i de frankofone lande. Og det lykkedes over al forventning: i de fede tider kunne Gutenberghus trykke oplag på svimlende 100.000 eks., en umulighed i dag.

 

Hvis andet bind, “Asterix og Kleopatra”, var markant bedre end det allerede fortræffelige første bind, var deres tredie bind, “Asterix og Vikingerne”, et kvantespring. Goscinny var endnu mere finurlig, komikken endnu sjovere, og Per Då var på hjemmebane med danske kultur referencer, der ikke kunne fanges af franske læsere.

 

Ja, jeg vil vove den påstand, at den danske oversættelse byder på bedre ordspil, sproglige finter, og kultur referencer, og man skal være særdeles velbevandret i dansk litteratur for at fange dem alle. “Midsommervisen” og “I Skovens Dybe Stille Ro” er nemme nok, men hvad med f.eks. Carl Parmo Ploug, eller Grundtvig’s “Bjarkemål” fra 1817? Der er gods i dette album, gods til genlæsning.

 

Og Uderzo. Man anede et tegneseriegeni i “Kleopatra”, og her i “Vikingerne” opper mesteren sig i sådan grad, at man må knibe sig selv i armen, om det dog overhovedet er muligt at tegne så godt, så perfekt, så udtryksfuldt i big foot stil. Jeg er næsegrus af beundring, og det står klart, at manden er en panteon tegner, en af de største serietegnere overhovedet. Det er simpelthen rasende godt tegnet, så brilliant, at Goscinny’s instrukser nærmest har været overflødige.

 

Uderzo topper som tegner her, slå selv op på side 4 og 5, og betragt den unge Provoix, der ankommer i huj og hast, og den subtile dansescene på næste side, der eksploderer i karikatur til sidst, hvor en indbildsk Provoix gir den gas og viser, hvordan storbyens ungdom går til den, med det uforglemmelige udbrud, “THE MONKIX!” Albummet var jo serialiseret i 1966, hvor TV-serien “The Monkees” kørte på skærmen verden over; Monkees var det første sammensatte boy band.

 

Albummets bærende kraft ligger i kontrasten: by kontra bøhland, ungdom kontra voksenlivet, nyt overfor gammelt.  Og provoen Provoix er selve dynamoen; han giver anledning til det gode grin og forstår at sætte fut i fejemøget, dér i 1966, året før The Summer of Love.

 

Opdragelse skal der til, og alt ender godt; de hårde vikinger lærer frygten at kende, provo bangebuksen får uanet mandsmod, ja, selv Trubadurix med den pivfalske sangstemme høster endelig en bizar form for anerkendelse. “Asterix og Vikingerne” er tegneserie, når det er bedst, et fuldkomment mesterværk, der kan nydes igen og igen.

 

Seks bobler ud af seks mulige.

 

karakter_6af6

 

Asterix bind 3: Asterix og Vikingerne

64 sider, farver, hardcover

Forlag: Egmont

Tegner: Albert Uderzo

Forfatter: René Goscinny

Oversætter: Per Då og Søren Vinterberg

ISBN: 978-87-93274-69-3

 

GoogaMooga