Home / Anmeldelser / Attentatet

Attentatet

Jeg har lige læst Attentatet, en tegneserieudgave af den franske roman l’Attentat, der også er lavet som film, som jeg har set ved en tidligere lejlighed. Forlaget Alvilda har udsendt tegneserien.[spacer size=”20″]

Tegneserien er fra 2005 og filmen er fra 2012. Jeg ved ikke hvor grænsen går mellem et tykt tegneseriealbum og en graphic novel, men det er nok mest korrekt at kalde tegneserien for en graphic novel, når nu forlægget er en roman.

Tegneserien er meget effektivt fortalt, helt filmisk. Det kunne for så vidt godt have været et storyboard til en film, som altså først kom senere. Tegnestilen er helt realistisk, men tuschningen er ret løs. Det hæfter man sig dog ikke ved som noget negativt, måske fordi historien ikke lægger op til noget velpoleret, men sekvenstilrettelægningen og layoutet er ganske professionel.

Albummet eller bogen vinder dog ikke sin anseelse gennem grafikken, det er den gode historie, der fængsler og fastholder opmærksomheden, og den har åbenbart været så tillokkende, at den nu findes på to ekstra visuelle udtryksplatforme.

Det mærkes at forfatteren, Yasmina Khadra, kender til sit emneområde til bunds, men jeg er ikke nøjere bekendt med hans personlige baggrund. Loic Dauvillier har skrevet teksten til tegneserien, og Glen Chapron har tegnet og farvelagt serien i en løs men sympatisk og funktionel streg.

Historien lægger op til at anskue adskillige konflikter i forholdet mellem palæstinensere og jøder, i og med at hovedpersonen, Amin Jaafari, er en velset og anerkendt kirurg på et hospital i Tel Aviv. Han er altså en af de palæstinensere som har et israelsk statsborgerskab og fungerer vel i det regi. Men så eksploderer en selvmordsbombe i nærheden, og det viser sig at det er kirurgens hustru, der har udløst bomben, en plan som Amin har været helt uvidende om.

attentatet-2

Konflikten udvikler sig eftersom vi ser omgivelsernes reaktion på dette forhold. Først naturligvis israelernes mistro, fordi de har svært ved at acceptere, at Amin ikke har kendt til hustruens hemmelige holdning. Det må han naturligvis lide under.

Amin er også helt i vildrede med hustruens dobbeltliv, så han opsøger efter tur de steder i omegnen, hvor familien har slægtninge og venner. Det lykkes ham også at finde frem til ekstremistgrupper, der kan have påvirket hustruen til hendes selvmordsbombeaktion, men de tager dog ikke ansvar for selve tilskyndelsen til handlingen.

Et drivende motiv for forfatteren har naturligvis været at beskrive den betændte situation i Israel og Palæstina, og det er meget sympatisk, at disse forhold vises på en afdæmpet og nøgtern måde uden at lægge skylden ensidigt på nogen af parterne. Alle udtrykker sig på en nogenlunde civiliseret og analyserende måde, som ikke hårdt udnytter de effektfulde virkemidler, fortællingen sagtens kunne give anledning til.

Det er ikke tilfældigt at man i Frankrig har lavet en tegneserie over bogen. Det er også med støtte fra Frankrig at den senere filmudgave er blevet produceret. Frankrig har en aktiv positiv stillingtagen omkring palæstinensernes vilkår, og man har ved flere lejligheder vist dette i tegneserieudgivelser og filmproduktion.

attentatet-3

Men siden jeg nu har et eksempel, hvor der både er en tegneserie såvel som en film tilgængelig af den samme historie, bliver jeg nødt til at bemærke, at film har en større mulighed for at argumentere og vise gennemslagskraft for alvorlige menneskelige problemer. På dette punkt kommer tegneserien som udtryksform ofte til kort.

Tegneserier har styrkepunkter, hvor man kan benytte karikaturer, overdrivelser og forenklinger til at understøtte og præcisere pointer i fortællingen. Det er blot min personlige opfattelse, og oplevet uden sammenligning med andre versioner vil tegneserieudgaven sikkert opleves som ganske tilfredsstillende. Det vil også tage omtrent samme tid at læse serien som at se filmen. Bogen vil givetvis kunne tilføje detaljer og stemninger og overvejelser, som man ikke kan få plads eller tid til igennem billedmedierne.

karakter_5af6

ATTENTATET
Af Yasmina Khadra, Loïc Davillier og Glen Chapron
152 sider i farver i hardcover
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivet af Alvilda

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *