Home / Anmeldelser / Badgäster och Bedragare

Badgäster och Bedragare

Da en ung kvindelig badegæst pludselig falder til sin død fra en balkon en sen nattetime, står en lille svenske badeby på den anden ende – var det en ulykke, eller blev hun myrdet?

Badgaster och bedragare forsideÅret er 1914, og vi befinder os i den lille idylliske badeby Hjo ved søen Vättern i hjertet af Sverige. Her kommer de fine og rige gæster på kurophold for at slappe af, og afprøve de nyeste lindrende behandlinger i badehusene.

Vi følger den unge Signe Modin der netop er ankommet til byen – hun har fået et kurophold af sin tante for at komme sig over en hård vinters hoste. Knap er Signe indlogeret som 1. klasses gæst i Villa Guldkroken, før hun støder ind i Martin Lööw, en gammel skolekammerat og de falder hurtigt i hak med hinanden.

Der går dog ikke længe før mystikken begynder at brede sig. Ting begynder at forsvinde, og da Signe og Martin går hjem fra en fest i en af strandvillaerne en sen aften, ser de en ung kvinde falde fra en 2. sals balkon og er død på stedet. Den unge kvinde viser sig at være Martins egen halvkusine Gerda.

“Badgäster och Bedragare” er et whodunit-mysterie i bedste Agatha Christie stil, en forfatter denne bog står i tydelig gæld til. Signe Modin render rundt og forsøger at opklare mysteriet med mordet (var det mord, eller blot en ulykke?) og de flere og flere værdiggenstande der forsvinder fra de rige kurgæster, som en anden Miss Marple eller Jessica Fletcher.

Badgaster och bedragare kage

Desværre er der ikke så meget på spil i dette hundrede år gamle mysterium for vores gæve og yderste nysgerrige hovedperson. Hun render rundt og snakker med vidner og finder (og gemmer!) spor, uden den mindste konsekvens for hende selv eller den sparsomme politiefterforskning. Da det ret hurtigt går op for hende at der rent faktisk ér en morder løs i Hjo, er hun såmænd heller aldrig selv i fare. Det er alt sammen meget hyggeligt og ufarligt.

Historien har et stort persongalleri, som det til tider kan være svært at holde rede i, men vi kommer godt omkring i det klasseopdelte Sverige anno 1914. Der er de rige 1. klasses kurgæster fra det bedre borgerskab, og så er der dem der varter dem op… Herskab og tjenestefolk, kunne man fristes til at sige. De står selvsagt i skærende kontrast, og da de riges smykkers forsvinder, er det selvfølgelig det arbejdende folk der bliver mistænkeliggjort.

Tegneserien, som udkom sent sidste år i Sverige, er tegnet af grafiker og illustrator Christina Jonsson, og det er overraskende nok hende debutudgivelse. Stregen er ren og flot – omend lidt urutineret til tider – og er tydelig inspireret af den fransk/belgiske Ligne claire-stil, selvom man også aner en vis Ruto Modan indover især ansigterne. Fortælleteknik og billedkomposition er generel upåklagelig, men især er Christina Jonsson rigtig god til at komme “fyld” i billedernes baggrunde, såsom folk og bygninger, så man får er fin fornemmelse for at der er rigtig liv i dette “tecknat mysterium från Hjo”.

“Badgäster och Bedragare” er en fin svensk debut, der på kompetent vis tager os i hånden og viser et lille hyggeligt stykke svensk historie fra tiden lige før “den store krig”.

karakter_4af6

Badgäster och Bedragare
Af Christina Jonsson
80 sider i farver
Sprog: Svensk
Udgivet af: Fingerprint Illustrationer
Pris: 150 SVK