Home / Anmeldelser / Basserne: Julen 2008 – trykt på dansk i 50 år – 1958-2008

Basserne: Julen 2008 – trykt på dansk i 50 år – 1958-2008

Egmont Serieforlaget står bag udgivelsen, og påny er det Michael G. Nielsen der er redaktør.

Det er første gang siden 2008 at der kommer et særligt Basserne julehæfte.

Basserne er en amerikansk opfindelse. Serien så dagens lys for første gang i 1950, som avisstribe, og første gang vi så en dansk udgivelse var i ugebladet Skipper Skræk i 1958. Bladet eksisterer ikke længere, men Basserne lever i bedste velgående med fast udgivelsesstruktur hver 2. torsdag.

Coverets omslag viser ældre Basseblade og bøger og sidst i albummet er der kræs, nemlig et samlet index over de danske udgivelser.

Handlingen
Indenfor den humoristiske genre er der ikke tradition for en egentlig handling, andet end at et vanligt persongalleri optræder mere eller mindre heldigt i en lang række episoder.

I en tid med intern nedrustning og et hjemmeværn der stort set ikke længere eksisterer, så er det nu ganske sjovt med et Bassegensyn. Jeg tror, at alle os stakler der har prøvet Dronningens Klæder kan nikke genkendende til flere af optrinnene. Det ER latterligt. Jo – det er. For os er det rart at kunne grine lidt af befalingsmændende og systemtet. Nogle år for sent, men alligevel…

Kritik
Det hører til sjældenhederne at finde gode tegneserieudgivelser til en så billig skilling, som tilfældet er med dette julealbum (som, kuriøst nok, ikke rummer så meget som EN stribe med gran, knas eller gaver. Et julehæfte uden jul, så at sige) – 40 kroner må man slippe og det må siges at være særdeles billigt. Der er mange positive ting at sige om denne udgivelse. Først og fremmest velkommmen tilbage. Ikke siden 2000 har Basserne haft deres eget julehæfte, men det har de nu, og lad det gerne være en ny tradition.

En fin ide er det skam også at anvende omslagene til andet end bare reklame for øvrige produkter. Det klarer bagsiden i øvrigt fint. Næ – på omslagets sidste side er der et komplet index over samtlige udgivelser, og det er et hit. Det er en rigtig god service og vidner om, at Michael G. Nielsen tager sig seriøst af sine læsere, også os samlere. Tommelfinger op.

Ellers ikke noget nyt i Pløresødalen.

Konklusion
En kær traver er tilbage. Og velkommen da. Index og genkendelighed trækker helhedsindtrykket op. Det samme gør prisen. Det er vanskeligt at være negativ for 40 kroner. Konklusionen må endnu engang være for en af Egmonts produkter > KØB.

Manuskript: Mort + Greg Walker
Tegninger: Mort + Greg Walker
Oversætter: Ikke oplyst
Forlag: Egmont Serieforlaget

Udgivet: Oktober 2008
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 32 sider
ISBN-nr: 978-87-7679-477-4
Pris: 40,00 DKK

Aldersgruppe: 12-45 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 3 point
Tegninger: 3 point
Oversættelse: 3 point
Præsentation: 4 point
Kvalitet til prisen: 5 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY