Home / Anmeldelser / Civil War

Civil War

Anmeldt af Henning Braunstein

Tænk, hvis nu der fandtes superhelte! Tænk engang, hvis det var i orden, at der var nogle, der tog ”sagen” i deres egen hånd. Tænk, hvis det var med samfundets velsignelse, hvis det var i orden. Men tænk så, hvis det ikke var i orden. Hvis det nu ved et uheld skete, at mange mennesker kom til skade eller døde, fordi en mission eller opgave, som involverede superhelte, gik så skævt, at mange mennesker kom alvorligt til skade eller ligefrem døde. Hvad så? Hvad skulle der så gøres? Skulle superheltene bare fortsætte med at tage loven i deres egne hænder, eller skulle det have en eller anden form for konsekvens? Skulle maskerne falde? Dette er problemstillingen i Mark Millars og Steve McNivens Civil War fra 2006.

I Spider-man bladene fra nr.370 og frem har vi på dansk været vidne til det, der kørte i de blade, altså den del, der fortrinsvis involverede Spider-man, og det var da noget. Problemstillingen, der opstår, er så: væk med hemmelige identiteter, af med maskerne, eller, groft sagt, vi fortsætter som hidtil. Shit happens. Det ene hold superhelte med Iron man i spidsen går ind for en lov om registrering af superhelte, den anden med Captain America som bannerfører, går imod dette. Det skal lige nævnes, at der selvfølgelig også er superskurke, der stiller sig på hver sit hold. Hvem holder du med? Det var det store spørgsmål, der blev stillet, og det er det, der stilles nu i dette bind. Forlaget formulerer det således:

”Hvilken side er du på?


Det politiske pres for at indføre et registreringssystem for alle supermennesker stiger. Nogle mener, det ville være en god idé at holde heltene ansvarlige for den ødelæggelse, de forårsager, og at kunne kontrollere deres aktiviteter. Denne nye status deler holdets medlemmer.


Captain America mener at supermenneskerne bør forblive frie til at kunne beskytte menneskeheden uden regeringens indblanding.


Iron Man er derimod stærkt uenig og støtter den offentlige kontrol. Jo længere debatten skrider frem desto mere konflikt optrappes. Hvilken side tilhører du?”


En mindre ting i den forbindelse er at I USA blev serien lanceret med spørgsmålet: “Whose Side Are You On?” Det er på dansk blevet til ”hvilken side tilhører du” og ”hvilken sider er du på” som nævnt. Jeg ville have foretrukket det mere mundrette: ”hvem holder du med?” Der er måske lidt mere fodbold over det, men det er der også over bråvallaslaget i Civil War. Men igen: smag og behag!

Forfatteren Mark Millar er en produktiv herre. Han har arbejdet for snart sagt alle amerikanske forlag. Han kan virkelig dreje en fortælling, så det fungerer. Ofte når man står med en amerikansk superhelte miniserie i hånden, skinner det igennem, at det absolut skal fylde 4, 6 eller 12 hæfter, hér er det så 7. Der er da også nogen bravada og lidt langhalm, der skal tærskes, men ikke i samme grad som i så mange andre miniserier. Mange af Millars serier er blevet til tempofyldte actionfilm med speederen i bund og et glimt i øjet f.eks. Wanted, Kick Ass, Secret Service og såmænd også nærværende tegneserie Civil War, og der er flere.

Tegneren Steve McNiven er også erfaren og meget benyttet. Hans streg er skarp, der er detaljerigdom, mest i personerne, ikke så meget i baggrundene, der ikke er gjort så meget ud af, dog lidt, men det savner man ikke hér. Dog er der noget med ansigterne, jeg har svært ved at sætte fingeren præcist på. Det er som om, der er mange fælles træk især hos kvinderne. Det er nok en superhelte ting. De er meget ”pæne”, næsten for.


McNiven har bl. a. arbejdet for CrossGen og Marvel, en del sammen med Millar som tegner af historierne og som det ofte sker, senere som forside og poster-tegner.

Farvelægningen bliver håndteret af Morry Hollowell, og det står flot og klart på det glatte papir, selv de skumle, mørke scener og sågar også i regnvejr og snevejr. Der er fuld knald på action-knappen, sømmet er ofte trykket helt i bund, der er lidt helte enetaler, så vi får slået den højtidelige tone an, og der bandes af dem, der bande kan! Spider-man har en ny dragt designet af Tony Stark, ”Thor” genopstår og slår ihjel, det gør Punisher også, men det er vi jo vant til. ”Alle” er med i denne Marvel Milepæl, måske endda Marvel Mesterværk.


Marvel Profil siden indledningsvis portrætterer Captain America. Hér kunne det have været rart med andre eller flere helte, men det er nok et spørgsmål om ressourcer, både tid og økonomi. Bagest er der et galleri med 6 ”pinups” bl. a. forsiden, som til overflod også er at finde to gange på de fem første sider.

Oversættelsen fungerer fint og er af H, Christian Vang. I den forbindelse er det skægt, at når Captain America tiltales uden sit ”efternavn” siges der ”kaptajn”, men såd’n er det jo med det danske.
Det er en fin og helstøbt udgivelse med lidt skønhedspletter som nævnt, og det bliver til 5 af kaptajnens ”stjerneskjold” ud af seks mulige. Nok sagt!

Civil War
Mark Millar: forfatter
Steve McNiven: tegner
Oversat af H. Christian Vang
HC, 208 sider i farver
Pris: 298,00 Kr.
ISBN 9788771762266