Som rosinen i pølseenden af Forlaget Fahrenheit/Faraos Marveludgivelser ”i anden bølge”, for nu at benytte en terminologi, vi alle er bekendt med, blev fortsættelsen til “Den kosmiske handske” sendt på gaden. Det er en lidt spøjs størrelse. For det første er det en ordentlig moppedreng! Du kan springe body building over, når du har læst denne sag! 368 sider i det store format 20.3 cm x 30.2 cm, som er standarden for FF/FC’s Marvel udgivelser. Dejligt. Så er det lidt blandede bolsjer, en hær af Marvels folk fra 90’erne hér byder ind med. Alene antallet af hæfter, der er med i denne samling, antyder det.
Nærværende bog samler Silver Surfer 60-66, Dr. Strange: Sorcerer Supreme nr. 36, Warlock & The Infinity Watch nr. 1-6 og Silver Surfer Annual nr. 5, i alt 15 hæfter, hvor det ene er en annual. Nederst på siden kan du se, hvem der har tegnet, fortalt og farvelagt. 22 stykker plus Kirkwood Studios er krediteret de mange sider. En broget flok, og der er bestemt erfarne og garvede kræfter på listen, ingen nævnt ingen glemt, men det bliver et mix og går ud over flowet i hvert fald for mit vedkommende.
Som titlen mere end antyder, hænger ”Efterspil” sammen med ”Den kosmiske handske”. Nu sidder de eftertragtede uendelighedssten på Adam Warlocks hånd. Bagsidenoterne opsummerer: ”Efter at have besejret den vanvittige titaner Thanos, er den kosmiske handske med de seks uendelighedssten nu i Adam Warlocks besiddelse, hvilket giver ham ultimative kræfter! Men kan den mest magtfulde skabning i universet overbevises om at give afkald på handsken? Og hvem kan overhovedet betros blot et lille stykke af dens formidable styrke? Mens dette står på, er Silver Surfer på vej for at tilintetgøre den helligdom, Thanos har skabt til Death. Men først skal han besejre The Collector, der tidligere var indehaver af en af uendelighedsstenene, og tvinges til at se sin fortids synder og dybeste frygt i øjnene!”
Dette bind indledes meget fornuftigt med et resumé af handlingen i ”Den kosmiske handske”, hvis man mod forventning ikke har læst denne, eller man lige har behov for at få frisket hukommelsen op. På siden overfor er der en pin-up af gruppen, der omgiver Warlock i første del af bindet. I lighed med hærskaren af tegnere, forfattere, farvelæggere etc. støder vi også på mange andre Marvel karakterer end Warlock, bl. a. i tilfældig rækkefølge: Pip, en cigarrygende og -tyggende trold i mangel af et bedre udtryk, Gamora, Drax the Destroyer, Moondragon, Thor, Dr. Strange, Silver Surfer, Black Bolt, Gorgon, Karnak, Lockjaw fra The Inhumans, Stranger, en af the Watchers, Collector, Galactus, Nebula, Eros og flere kommer til! Det er som skrevet af forlaget ovenfor egentlig to fortællinger; først som nævnt Warlocks kamp med ”stenene” dernæst Silver Surfers ”opgave” mod indre og ydre ”dæmoner”. Antallet af tegnere gør det til noget af et kludetæppe. Angel Medina, Ron Lim og Rick Leonardi er habile håndværkere, resten, hmmmm, f. eks. i Dr. Strange-delen indledningsvis er Dan Lawlis’ tegninger ofte for løse og skitseprægede. Det er nærmest farvelægningen, der får det til at hænge sammen, og ansigterne er ind i mellem forvredne og ”brede”. Der er en del steder, hvor karaktererne taler sammen, meget – også mens de slås, men det rykker ikke så meget.
Det er vel egentlig en rum-odyssé og som sådan ikke en egentlig superheltehistorie, selvom der er superhelte med, men det gør ikke, at underholdningen ikke er fin-fin sine steder. Jim Starlin går man ikke fejl af, selv om det i mine øjne ikke er hans bedste arbejde. ”En anden Ron” står for rumløjerne i Silver Surfer, nemlig Ron Marz, og der er forskel på Marz og Starlin. Plottet hér har sværere ved at fange mig og det virker løsere. Marz har lavet utroligt meget for nærmest ALLE tegneserieforlag, senest en 9 numres cross over serie ”Endless Winter” for DC. Næstsidst er der en lille historie med trolden Pip, den tjener som en art ”who’s who?”, og den er fin at have med for overblikkets skyld. Mellem afsnittene eller ”hæfterne” er der forsider fra de originale blade samt pinups og forsider fra andre udgivelser med forbindelse til Silver Surfer og Warlock, og bagest er der flere af disse bl. a. af Moebius. Matthew DiMasi har lavet en glasmosaik-forside (2019) efter et John Byrne cover fra -82. Forrest er der i lighed med i de øvrige Marvel udgivelser en Marvel profil om Adam Warlock eller ”Him”, som han blev kaldt i Fantastic Four nr. 66, en historie der også udkom på dansk i FF nr. 15 tegnet af selveste Jack ”the King” Kirby, Jeg bliver helt nostalgisk.
En blandet godtepose, som her kommer på dansk. Den kunne måske med fordel have været splittet i to, men det amerikanske forlæg styrer formodentlig slige sager. Det udløser fire uendelighedssten til Jim Starlin & co. og jeg glæder mig til at se, hvad der følger i næste ”Marvel-bølge” på dansk grund!
ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN
Titel: MARVEL KLASIKKER: Den Kosmiske Handske – Efterspil
Forfattere: Jim Starlin, Ron Marz, Roy & Dann Thomas
Tegnere: Ron Lim, Dan Laslis, Angel Medina, Rick Leonardi, Todd Smith, Tom Raney, Karl Alstaetter, Kirkwood Studios, Steve Carll, Deryl Skelton & Tom Christopher, Jim Sanders III, Andrew Pepoy, Terry Austin, Bob Almond (rentegnere)
Farvelægning: Tom Vincent, George Roussos, Ian Laughlin og Marie Javins
Oversættelse: Thoma Berger
Forlag: Fahrenheit/Faraos Cigarer
ISBN: 9788771762068
Format: Hardback, 368 s. Farver. Dimensioner: Bredde: 20.3 cm – Højde: 30.2 cm
Pris:298,-.