Home / Anmeldelser / Den uægte

Den uægte

Den uægte

 

Løb for livet er en klassisk titel. Man kan bogstaveligt talt løbe for sit liv, hvis man er i fare, og man kan løbe for sit liv, for at imødegå livsstilssygdomme. Tidligere løb jeg dagligt, og nød hver meter, hver sveddråbe og var sikkert kraftigt påvirket af endorfiner, for jeg blev glad og afhængig af denne glæde ved at løbe.

Løb er centralt i Høst & Søns nye grafiske roman. Titlen er Den uægte og duoen Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt står bag henholdsvis ord og tegninger. Det lyder måske umiddelbart lidt tørt og uspændende, men sådan forholder det sig nu ikke. Jeg var bestemt underholdt og der er mange gode ting at sige om værket.

Nå. Hvad handler Den uægte så om?

Om Joakim som er en magisk løber. Han har løbet i halvdelen af sit liv, og nyder livet, løberiet og kæresten. En dag vendes der dog lidt rundt på det hele. Joakim kontaktes af en fremmed mand som, i bedste Pusher-stil, giver Joakim et tilbud, som han ikke kan afslå. Der er naturligvis tanker bag, og intet er, som man sådan umiddelbart skulle tro.

I pressematerialet står der, at romanen omhandler flere af livets store temaer. Lidenskab, kærlighed, løb, ambitioner og bedrag. Alt sammen ganske rigtigt.

Den uægte er en ganske vellykket grafisk roman. Målgruppen er unge læsere, og så har jeg ikke sagt for meget, eller for lidt, om hverken Lix eller grundige persontegninger. Det er nu heller ikke så nødvendigt, al den stund at værket stille og roligt folder sig ud. Kærligheden stiger og jo højere man er, des tungere kan man som bekendt falde.

Tempoet er tilpas. Løbetempoet højt og Joakim møder Jennifer med det sigende efternavn Last. Hun løber også og i et virvar af fortumlede unge, finder de deres fællesskab. Men som jeg skrev et par linjer oppe, så er der grus i løberiet. Noget er galt.

Vi taler om 104 sort-hvide sider, og tegningerne er nu ikke noget at råbe højt hurra for. Men heller ikke kritisere alt for voldsomt, for stregen er nok ret bevidst. I vanlig Palle Schmidtstil er tegningerne dystre, intet får man forærende (det sørger Wung-Sung for). Der er nu, synes jeg, stor forskel på tegningerne. Bedst er de dystopiske, hvor der skues tilbage, og værst klart siderne med løb. Selvfølgelig ekstra uheldigt da løb jo er bogens nav. Omvendt – det MÅ være lettere at tegne bygninger, biler og andre stillestående objekter (selvom biler jo kan køre), og mere vanskeligt at tegne dynamik. At forene fart, grimasser, sved, intensitet og den slags. Jeg tænker på Smagen af klor, som udkom for en del år siden, hvor det at svømme var rammen. Uden sammenligning i øvrigt, for jeg var også glad for Klor.

Men altså – løbetegningerne er ikke specielt vellykkede.

Selve plottet, selvom det er ret tyndt, er nu godt. Ikke de store dikkedarer og ligeud med løbesko på. Men Jesper Wung-Sung har den uvane, at der lidt for ofte fortælles for meget. Der lægges spor, som især bagefter står klare og lysende. Men igen, målgruppen.

Så kombinationen af Wung-Sungs go’e pen, og Palles dystre mørke streg, er ret vellykket. Det er, til målgruppen en ret god grafisk roman. Bestemt – og nu taler dansklæreren – velegnet til det grønne paradis, folkeskolens afgangsprøver.

Jeg har ikke læst så forfærdelig meget fra Høst & Søn, og da jeg er positivt overrasket som læser udenfor målgruppen, og finder bogen velegnet til de unge, så ender vi på fire gode løbeguldmedaljer.

 

 

Titel: Den uægte

Tekst: Jesper Wung-Sung

Tegninger samt forside: Palle Schmidt

Forlag: Høst & Søn

Format: Softcover, 104 sider i sort og hvid

Vejl. Pris: 199,95

Isbn: 978-87-638-5350-7

Bogen udkommer fredag den 10. august