Home / Anmeldelser / Den udødelige Hulk 1 – Spejlbilleder

Den udødelige Hulk 1 – Spejlbilleder

Anmeldt af Henning Braunstein

Hulk får endnu en tur i manegen eller en chance på det danske marked. Det kan nok ikke undre, da han til alle tider har været en af de mere populære helte eller antihelte fra Marvel om man vil. Alligevel har Hulk ikke haft helt det samme held med at bide sig fast i det danske marked som f. eks. Spider-man eller måske Batman fra DC uden sammenligning i øvrigt – og Batman har da også haft sine problemer.

PÅ dansk har vi mødt den store grønne (grå) kæmpe i Den utrolige Hulk, der senere blot blev til HULK fra Williams i årene 1980 – 1964. undervejs kom der en fire stykker med titlen Hulk album. Senere i 1984 blev Hulk indlemmet i Marvelklubben fra – 84 til – 90 og Tim Sale og Jeph Loebs HULK: Gray i 2005. På dansk har vi således mødt forskellige udgaver af Marvels rasende kæmpe. ”Hulk smadre”- ”Hulk vil ha’ fred” – versionen uden den store hjernekapacitet i modsætning til væsenets alter ego dr. Bruce Banner, der jo ved et uheld fik sine mægtige kræfter ved en gammabombe eksplosion Der har været en grå mere intelligent Mr. Fix it udgave. Hulk har haft Bruce Banners intellekt, og nu i denne udgivelse er det dr. Banner, som kan blive såret og dø for den sags skyld, men om natten,……..så sker der ting og sager!

Dette bind med overtitlen ”et actionfyldt studie i body horror fra Marvel” lægger ud med et væbnet røveri på en tankstation begået af en stakkel, der i egne øjne ikke kan gøre andet, presset af livets hårde omstændigheder på bunden af Amerika, presset af en ”ærgerlig” bekendtskabskreds. Røveriet går desværre selvfølgelig helt galt og en pige bliver skudt, ekspedienten med samt en ukendt kunde med skægstubbe og kasketten nede i panden. Hvem mon det er? Hvorom alting er, forsvinder et af ligene om natten, en bygning bliver hærget, og dens beboere, en lokal rockergruppe ved navn ”Dogs of Hell” samt den uheldige gerningsmand, kommer rigtig, rigtig grimt af sted for at sige det mildt. Forlaget skriver på bagsiden: ”Skæbnen lurer bag den grønne dør!


Rædslen bærer et navn, og han bryder sig ikke om at blive bemærket. Han er tavs og tilbagetrukket. Hvis nogen skulle skyde ham i hovedet, ville han blot dø … indtil nattens komme, hvor en mand rejser sig i rædslens sted.


Hans navner Banner. Rædslen, den udødelige Hulk! Begge har det med at havne i ballade.


Mens journalist Jackie McGee forsøger at finde frem til sandheden om en række mord, går Banner ensomt fra by til by. Fulgt af mord, mystik og tragedie, og hvad Banner finder, smadrer Hulken.


Andetsteds føler Sasquatch, som på mange måder er Banners ligemand og modstykke, sig kaldet til at lade sig involvere, og sætte sit liv på spil, når han i jagten på manden opdager uhyret i stedet for.”


Hulk er vel en af Marvels største antihelte. Anti fordi der ikke er meget glamour over ham overhovedet, noget, som de fleste forbandt med superhelte, indtil Marvel introducerede deres superhelte med problemer ligesom almindelige mennesker, dér for åh, så mange år siden. Hér må Hulk siges at være en af de mere belastede. Meget stærk, meget ubegavet, meget grim, meget grøn og meget, meget misforstået! Som nævnt har han været gennem allehånde transformationer, sågar på Planet Hulk, en historie vi ikke har fået på dansk.

Nærværende historie er et meget godt ”hoppe på tidspunkt” da verden tror, at Hulk er død – suk! Det finder verden så ud af ikke er tilfældet. Body horror, som nævnes på forsiden, er en undergenre af horror genren og er historier, der handler om groteske eller psykiske forstyrrelser i den menneskelige krop, jeg kan i hvert fald skrive under på, at der er stærke elementer af gysergenren i denne historie. Jeg kommer også til at tænke på Marvels motorcykelkørende, ildhårede Ghost Rider, som med sit ”penance stare” får misdædere til at se ind i sig selv og se de rædsler, de har begået. Der er lidt samme stemning, når Hulk tager fat i mordere, voldsmænd og andre på den forkerte side af ret og rimeligt.


Vi følger også en journalist og kriminalkommissær, som prøver at få hoved og hale i, hvad der foregår, og Sasquatch fra den canadiske superheltegruppe Alpha Flight dukker op og spiller en ikke uvæsentlig rolle hen mod slutningen.

Al Ewing er manden bag dette twist af Hulk figuren. Han debuterede hos britiske 2000AD og blev hentet til det amerikanske tegneseriemarked af Garth Ennis for at lave en seks numres miniserie om Jennifer Blood hos forlaget Dynamite. Han har skrevet en del for Marvel og blev nomineret netop for Den udødelige Hulk i 2019 til en Eisner Award, og Marvel fik for netop den en Diamond Gem award 2019 i ”Best new Comic Book Series” kategorien.

Tegneren Joe Bennett har tegnet for alle større forlag også DC og Marvel som her. Han har en ”rund, blød” stil, men kan godt få uhygge frem i billederne, i hvert fald nok til at få denne læser til at gyse: Dette bidrager farvelæggeren Paul Monts også til, især med farvelægningen af nærbilleder af Hulk samt aften og nattetegninger. Udstyret er som sædvanlig i orden. Der er, som vi har vænnet os til, en Marvel profil side som åbning og 10 flotte forsider bagest i bogen i et såkaldt ”artwork galleri, som det hedder på nudansk. Papiret er lidt til den blanke side, det genere dog ikke undertegnede og oversættelsen er varetaget på betryggende vis af H. Christian Vang.

Den udødelige Hulk: Spejlbillede, der samler Immortal Hulk 1-5, er en underholdende fortælling af kompetente folk. Al Ewings twist af Bruce Banner/Hulk lægger også noget til det positive indtryk, så der er serveret 4 solide knytnæver ud af 6 til Hulks første bind.


Den udødelige Hulk 1: Spejlbilleder
Al Ewing: tekst
Joe Bennett: tegninger
Ruy José: rentegner
Paul Monts: farvelægger
H. Christian Vang: oversætter
Fahrenheit/Faraos: forlag
Hardcover

144 sider i farver
Pris: 168,-.
ISBN 9788771762495