Home / Anmeldelser / Drabant

Drabant

imagegen

Anders ’Anden’ Mattesen er vokset op i Albertslund, og alt hvad han beretter fra den egn lyder urovækkende og utroligt. Men jeg tror ham. Jeg tror, at der selvfølgelig er skruet op for blusset, men at det grundlæggende var hårdt og råt at vokse op i en forstad.

Jeg boede på et tidspunkt på et kollegium netop i Albertslund, og var vidne til overfald, voldtægt, hørte om to skudepisoder, slagsmål, indbrud og selvom det er grønt og rødt derude, var jeg seriøst lykkelig, da jeg forlod mine 16 kvadratmeter, og flyttede til et andet kollegium, på Amager, hvor der var mere fredeligt!

Så jeg har med fascination og lyst læst Turbines graphic novel ’Drabant’, der handler om at være ung, og vokse op i en forstad. En graphic novel til det unge segment, og især velegnet til udskolingselever.

Forfatter og illustrator er henholdsvis Øyvind Holm og Mikael Noguchi, to nordmænd, og det er deres barske beretning, der så er blevet ’fordansket’, så Oslo er blevet til København, og forstaden, som vores hovedperson vokser op i, er Brøndby Strand.

Handlingen er lige ud af landevejen. Vi møder den 16-årige Frederik, der bor i en boligblok sammen med moren. Han keder sig, er overladt til sig selv og hans verden er temmelig begrænset og grå. Han er vred og frustreret. Og savner at blive set. Heldigvis har han S-stationen lige ved siden af, og der en mulighed for at komme til orde, og blive synlig. Så han laver hærværk, nej undskyld grafitti. Og møder en jævnaldrende gut, Victor, en rå men fascinerende satan, og de bliver venner. Om end den betegnelse nok er en upassende og alt for gammeldags betegnelse. De hænger ud sammen, laver graffiti, ryger sig skæve, stjæler. Alt sammen noget værre noget, og så er der Camilla, Victors kæreste. Hun holdes i et jerngreb af Victor, som er jaloux og kontrollerer hende.

Alt imens de to gutter kommer længere og længere ud, opstår der en slags kemi og kærlige følelser mellem Frederik og Camilla, og det er jo ikke så godt.

Altså, en kærlighedsberetning i en rå forstadsramme, om at være ung og usynlig. Normalt en udgivelse jeg ikke ville gide spilde krudt på, og næppe ville bladre i. Men sådan forholder det sig langtfra. Den er nemlig rigtig god. Jeg er ikke målgruppen, men som lærer og som far, så læser jeg lidt på en anden måde, og den rummer dels en helt gedigen historie, dels kan den være relevant i både dansk og samfundsfag, da den jo rummer samfundskritik set med unge øjne, og det kan være forfriskende for sådan et borgerdyr som mig.

Dialogen er rå og frisk, og lykkeligvis fri for klicheer. Oversættelsen står Laurits Bejder Klausen for, og det er lykkedes godt. Sandsynligvis overvejende fordi oplaget fra Øyvinds tastatur har været fint. For det virker og virker autentisk.

001

Illustrationerne er gode, friske, holdt i mørke toner, og man får den fornemmelse, at der altid er mørkt og dunkelt i Brøndby Strand. Karaktererne virker troværdige, og jo – teenagere er sgu så bumsede og grimme, som Mikael Noguchi fremstiller dem.

Selve plottet har vi set før, men i denne ramme glemmer man det hurtigt, og læser med begejstring og lyst. Bogen er hurtigt læst, men god at vende tilbage til, når vi skal opdrage de pokkers umulige unger. Og så er der en ekstra lille finurlighed. Jeg tror, at de unge bliver inspirerede til at være kreative, når de læser denne sag. Jeg tror, at den der usynlighed og kampen for at blive set, er aktuel for de unge i dag. Kunsten er så, for skolens og de voksnes side, at forstå og præge, så det ikke ender så galt, som det gør for vores Frederik og Victor. Så har jeg sagt lidt, uden at røbe noget.

002

Jeg læste bogen, og havde umiddelbart en reference til Refns ’Pusher’, du ved, med Kim Bodnia, og selvom bogen ikke helt når filmen, så sidder man tilbage med en urolighed over den subkultur, som der tydeligvis er rundt omkring.

Samlet vurdering. 3 gode dåser graffiti ud af fem mulige. Meget bedre, end jeg umiddelbart havde forestillet mig.

Men, og det SKAL med. Den koster sgu 249,- og det er godt nok dyrt. Alt for dyrt, er jeg bange for.

Titel: Drabant

Forfatter: Øyvind Holen

Illustrationer: Mikael Noguchi

Oversættelse: Laurits Bejder Klausen

Forlag: Turbine

Redaktion: Peter Bejder

Pris: 249,-

Isbn.nr: 978-87-7141-170-6