Home / Anmeldelser / Episk Fejl

Episk Fejl

ItemImageDen er lille, kvadratisk, praktisk og grøn, og det er ikke en Ritter-Sport. Næ, det er seneste skud på stammen fra Johan Krarup. Titlen er Episk fejl og bogen er udkommet på forlaget Fahrenheit.

Episk fejl er en stribeserie, der blev publiceret på Wulff og Morgenthalers side, heltnormalt.dk. Og blev nomineret til Ping prisen for to år siden.

Jeg har ikke læst alt af Johan Krarup, men noget, og jeg kan lide det meste. Også Episk fejl der på 100 sider eller deromkring forlyster sig med hverdagsnedslag og forskellige arketyper. Typer vi sikkert alle bærer et flig af, og med garanti kan genkende. Om ikke andet, så i os selv. Vi møder en del helt almindelige mennesker, med helt almindelige udseender og lige så almindelige tanker, drømme og fantasier. Den administrerende direktør Niels Holmstrøm, formanden for bestyrelsen, Finn Bindeballe, parret Jonni og Betina henholdsvis motorcykelmand og storbarmet dulle, it-chefen Mogens Pelt der nørder på nettet i stor stil samt økonomen Allan Quistmand. Sidstnævnte er gutten der, sammen med Jonni, bringer flest smilerynker i mit aldrende ansigt.

Uden at sammenligne i øvrigt, så minder karaktererne mig om mine 70’ere, hvor jeg læste Felix af Jan Lööf. Genkendelige karikaturer. Ikke pæne eller metodisk afbillede, men smågrove. Jeg kan i dag genkende en Jan Lööf, og jeg er sikker på, at jeg også fremadrettet kan genkende en Krarup.

Smil er der. Ikke på hver side, men næsten og det er alt nok. Jeg smiler, når fede skaldede svedende Jonni kommer oppe i Betina, og bagefter udbryder, at det var et smukt smukt øjeblik. Eller når Allan Quistmand ringer op til an ny Facebookven og inviterer ham på lidt mad. Får en afvisning men så oprejsning da han med ordene ’Hvorfor helvede er vi så blevet venner på Facebook’? sviner Facebookmanden til. Ha.

Forrige år morede jeg mig over Cliffs monologer, og Episk fejl er næsten lige så sjov. Helt klart sjovere end de talrige metervarer af striber der pr. definition er sjove, bare uden at være det. For Johan Krarups pointer er bedre. Et par af dem er søgte og gennemskuelige, men hovedparten fine og rammer plet. De allerfleste punchlines har sit omdrejningspunkt i det semilumre, og lur mig, om Johan Krarup ikke har et vist ærinde hermed. Enten bevidst for at drille og fordi kønslivet og den slags også betyder noget for folk over fyrre. De bærende kræfter i Episk fejl er nogle midaldrende mænd og jo – vi har også både tanker og lyster. Ikke altid pæne og politisk korrekte, og det fanger Krarup så glimrende.

Måske også ubevidst. Måske fordi numser, babser og lumre tanker hos folk der for længst har passeret de første snes leveår OGSÅ har sin rette plads, og ikke blot skal pakkes bort. I don’t know.

Det kunne også bare være mig der læser noget ind. Det er sket før.

Virker striber på nettet så i bogform? Jo da. Godt endda. De to, tre eller fire ruder anvendes solidt og der er ingen overflødige streger eller baggrunde. Personerne og deres ord er centrum, og lige i øjet når fx Niels Holmstrøm ligger på langs i tandlægestolen.
’Du har Karius og Baktus i munden’, lyder det fra manden i kitlen.
’Brug ikke det barnesprog over for mig’, lyder det hvast fra direktøren.
’Hvad kalder du så det her’, svarer tandmanden så, og hiver to dukker frem, Karius og Baktus.

Som så ofte før med striber, så virker ikke alle efter hensigten. Smag er forskelligt fra person til person, lyder klichéen, så jeg undlader at hive eksempler frem.

Tilbage står, at jeg altså nu har læst en del Johan Krarup, og ser frem imod gennembruddet. Der hvor Johans uomtvistelige talent rammer helt ind i nerven og gerne i en længere og mere fyldig ramme. Striber er striber, og såmænd ok. Cliffs monologer gav varsler, gode varsler, og Episk fejl følger trop. Social satire med bid. Mere af det.

Og det er dér, at Episk fejl trækker lidt ned. For hvad er det i grunden at Johan vil med bogen? Er det ren underholdning? Eller er der en slags dybere hensigt bag? Det svar blæser lidt i vinden.

Dog – fire klare smil på en solsøndag.

karakter_4af61

Titel: Episk fejl
Forfatter og illustrationer: Johan Krarup
Forlag: Fahrenheit
Format: Indbundet, 100+ sider i farver,
Pris: 150,-
Isbn: 978-87-7176-039-2