Home / Anmeldelser / Iron Man: De fem mareridt

Iron Man: De fem mareridt

Lige op til Komiks.dk udkom Iron Man: De fem mareridt fra G-Floy i hard cover. Den flotte bog indeholder de første syv hæfter af Invincible Iron Man fra relanceringen i 2008, tror jeg, det var, hvor Iron Man titelen startede forfra med nummereringen og nyt forfatter/tegner team. Iron Man er en af de tre “store” fra Marvel, i den forstand at han var med til at danne The Avengers sammen med Captain America og Thor. Iron Man spiller/spillede en stor rolle i de seneste store fortællinger i Marvel universet, og derfor har man nok fra forlagets side syntes, at han trængte til en “revamp”-ning, som det af og til ses indenfor superheltegenren.
Handlingen
En tidligere nu afdød fjende til Tony Stark/Iron Man, Obadiah Stane, har en søn, Ezekiel, som nu vil hævne sig på Iron Man p. gr. a. faderens død. Ezekiel Stane har videreudviklet den “pacemaker”, som Iron Man dragten og Tony Stark benytter. Stane har brugt opfindelsen som basis for et masseødelæggelsesvåben, der indopereret i mennesker benyttes af terrorister til at sprede død og ødelægelse over hele verden. Den unge Stane har følgeskab af sin lige så vanvittige kæreste, og Iron Man er således oppe mod en nyere udgave af Bonnie og Clyde!

Det er et fint produkt, der her blev sendt på gaden i midten af en våd maj måned. Bogen lægger ud med en hurtig gennemgang af Iron Mans historie på en sides penge, og det er godt strikket sammen! Det væsentliger er med, og læserne bliver hurtigt ført up-to-date, så man kan komme i gang med det, det handler om! Historien er superhelte råmateriale: Helt redder hele molevitten på bedste Marvel vis og har alverdens kvababbelser undervejs. Vi følger Starks inderste tanker i begyndelsen og af og til undervejs og får på denne måde et indblik i at “vi voksne kan også være bange”, også superhelte, selvom det kan diskuteres, hvor voksen Tony Stark egntlig er. Men den tager vi ikke her. Hans fem “favorit” mareridt bliver virkelighed, og det er godt beskrevet af Matt Fraction, at vi har at gøre med en mand, som bærer hele verden på sine skuldre, sammen med en rustning godt nok, men den har han selv opfundet, så det er OK. Det der står stærkest er nok tegningerne i mine øjne. Laroccas stil passer perfekt til Starks glatte, overfladiske teknologi verden. Farvelægningen er med til at gøre det endnu mere lækkert! Papirkvaliteten ligeså. Der er flotte klare farver, når humøret er højt, og dunkelt og dystert, når historien kræver det! Det er altid rart at støde på andre superhelte end lige titelfiguren, og her møder vi blandt andet Thor og Spider-man, hinandens modpoler kunne man vel godt sige. Iron Man og den højtidelige og tilknappede Thor er ikke just perlevenner formodentlig p. gr. a. Starks rolle i forbindelse med Civil War og Spider-man har tidligere arbejdet for Tony Stark, men de er nu på god fod og Spider-man kører sin motor mund deruda’, som han har for vane. Vi støder også på Ben Urich, en af mine personlige favoritter, og i det hele taget er der et stort persongalleri omkting Iron Man, som er med til at gøre historien levende og tempofyldt. Oversættelsen er fin – fin. Jeg har læst de amerikanske hæfter, og der var intet, det stødte mit ellers kræsne sprogøre. Dialogen er mundret, og sproget er med til at præge udgivelsen i positiv retning. Der er flotte forsider af forskellige tegnere fra de amerikanske udgivelser bagest i bogen og en omtale af Matt Fraction og Salvador Laroccas andre arbejder.

Iron Man var ikke en af mine favorit helte der i slut tresserne/start halvfjerdserne. Jeg læste en del af Gene Colans “run” p. gr. a. hans tegninger, men jeg fattede aldrig sympati for denne i mine øjne slappe Bruce Wayne wanna-be. Men efter den nye start af Invincible Iron Man med nærværende danske udgave in mente har dette ændret sig betydeligt. Der er mange gode læseoplvekser i vente, hvis G – Foy udgiver mere Iron Man. I USA er man nået til nr. 26, og der kommer snart en annual, og der er også udgivet en del mini serier, formodentlig da Iron Man og Iron Man II filmene blev så forholdsvis godt modtaget af publikum. Ikke alle disse mini serier er dog på niveau med den foreliggende udgivelse. Så opfordrigen herfra må lyde: Køb denne superhelte udgivelse! Der er ikke for mange af dem, denne her er rigtig god og ethvert initiativ i retning af flere superhelte på markedet må støttes!

Manuskript: Matt Fraction
Tegninger: Salvador Larocca
Oversætter: Tue Gaston
Forlag: G – Floy Studio

Udgivet: Udkom 19. maj
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 176 sider
ISBN-nr: ISBN 978-87-91630-64-4
Pris: 228,00kr.

Aldersgruppe: Nogle 12 – årige og opefter

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 4 point
Tegninger: 5 point
Oversættelse: 4 point
Præsentation: 5 point
Kvalitet til prisen: 5 point