Home / Anmeldelser / Love in vain

Love in vain

Love in vain

 

Love in vain
 
I 1990 skete der noget meget bemærkelsesværdigt på CD markedet. Columbia udsendte en 2CD boks af Robert Johnson, “The Complete Recordings”, og den endte på hitlisten og solgte en million eksemplarer. Godt hjulpet på vej af Eric Clapton, som roste musikken derpå som det bedste blues nogensinde. 
 
Pludselig havde oldgamle 78’ere, de 29 sange Robert Johnon nåede at indspille i 1936 og 1937, fået en udbredelse og en popularitet, der langt overgik de to LP’er fra 1960’erne, hvor inkarnerede nørder havde lært ham at kende. Sagt med andre ord, der var 60’ernes blues revival, og så var der Robert Johnson med den boks. Sådan noget har aldrig gentaget sig siden. 
 
Så det ville jo være en oplagt idé at fortælle om Johnson’s vilde liv i tegneserieform, og det er præcis hvad Mezzo og Dupont har gjort, i den utroligt flotte GN, “Love in vain”, som vort hjemlige Fahrenheit nu har udgivet. Det er en lækker hc i horisontalt format, med store billeder gengivet. Mesterligt tegnet af Mezzo, med en sanselig tuschning, der minder om både Burns og Crumb, når de er bedst. 
 
Der bliver drukket, danset, horet, kæmpet, og spillet på guitar i det ene flotte billede efter det andet. Man bliver henført, man er så at sige midt i det svedige sydsstatsdrama, der oprulles for øjnene af læseren. Et drama uden særlige hensyn, uden nåde, som en benhård Faust-agtig pagt med Djævlen ved en skillevej. 
 
Der vides ikke så meget om Robert Johnson’s alt for korte liv, men hans 27 år her på jord bliver nu alligevel beskrevet på fornem vis, omend Dupont er lidt for glad for bifigurer og namedropping – bogen er som en “Who’s Who” af Delta blues musikere. 
 
Et lidt mindre fragmenteret og episodisk manuskript ville nok have tjent udgivelsen bedre, men ikke desto mindre får man noget at tænke over, og indirekte selvfølgelig masser af navne til videre udforskning. 
 
fem bobler ud af seks mulige
 
Love in vain
80 sider, hc, sh
forlag: Fahrenheit
tegner: Mezzo
forfatter: J.M. Dupont
oversætter: Paw Krogsbæk Mathiasen
ISBN 978-87-7176-118-4
Anmeldt af GoogaMooga 2018