Home / Anmeldelser / Manga Love Story: Yura, Makoto og kærligheden

Manga Love Story: Yura, Makoto og kærligheden

Søg på nettet efter “Manga” og du får over 7.500.000 websider at linke til. Syvmillionerfemhundredetusinde! Nogle ganske få af dem handler om spanske feriesteder eller en festival i Skotland, men langt de fleste handler om japanske tegneserier. Under et kaldes de manga, mens den animerede version, tegneseriefilmene, kaldes anime.

Manga og anime har millioner af fans i Asien og i resten af verden, men først og fremmest er de en del af japansk kultur. Japan er verdens største udgiver af tegneserier, og det er ikke usædvanligt i busser og undergrundsbaner at se både skolepiger og forretningsmænd sidde og læse i hvert sit tegneseriehæfte.

Her er også noget for alle aldre og for enhver smag. Fra små lykkelige romancer over tegneserier om sport og arkæologi til hvordan man bliver politimand. Foruden masser af science-fiction og pornografi, fra den bløde slags den til hårdeste sado-masochistiske sex.

Manga har navn efter, hvilken aldersgruppe de henvender sig til: børn, teenagere, unge, voksne – ligesom de kan være opdelt efter køn, og om de henvender sig til unge piger eller voksne kvinder.

Med så mange forskellige emner og kunstnere varierer tegneserierne enormt, ikke bare i indhold og kvalitet, men også i stil. Skal man generalisere, så er manga-figurer kendetegnet ved kønne piger og drenge, mænd og kvinder, med store strittende frisurer, kolossale øjne og vigende hager.

I filmene – anime – er håndlavet animation kombineret med computer-teknik og mange klip for at gøre filmene mere dynamiske. Der bliver brugt flere skygger, og personerne er på mange måder mere realistiske end i f.eks. amerikanske tegnefilm.

Et andet punkt, hvor japanske tegneserier adskiller sig fra de vestlige og især de amerikanske er, at personerne er langt mindre stereotype. Her er ikke kun tale om godt og ondt, sort og hvidt. Historierne udvikler sig, fordi personerne udvikler sig. Her er ikke blot en handling, et plot, som heltene og skurkene skal presses ind i. Når hovedpersonen gennemgår en udvikling og måske lærer noget nyt, kan læseren identificere sig med ham eller hende. Hovedpersonerne er som regel almindelige børn og voksne, der går i skole eller på arbejde, er sammen med familien, laver lektier. De er ikke fejlfri flyvende superhelte i stramme dragter, der på 32 sider skal redde verden fra endnu en undergang.

At hovedpersonerne så som regel er venner med – eller får kontakt til – cyber-drager, rumvæsener eller robotter fra fremtiden er med til at give historien fylde.

Manga og anime er heller ikke bange for at vise problemer og død eller beskæftige sig med teknik som en del af samfundet. Også på den måde er de mere sofistikerede og filosofiske end andre tegneserier.

I Danmark vinder japanske tegneserier og tegnefilm kun langsomt frem. Mest kendt er nok Pokemon, Sailor Moon – og så var Godzilla oprindelig japansk. Man kan også købe en af de populæreste tegneserier, Akira, der foregår i år 2030.

En del af de danske fans af manga og anime er samlet i foreningen J-popkai. Vicepræsidenten for klubben, Adrian Pallis, har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at han mener, at vestlige film og TV-serier kunne lære noget af japanerne ikke alene teknisk, men også på det menneskelige plan.

“De er i stand til at bryde alvorlige tabuer med underholdende historier og har en visuel form for humor, der ikke er intern, og som man ved, hvor man har. Derfor er filmene mindre overfladiske,” siger han.

Adrian Pallis undrer sig over danskernes tøven i forbindelse med det japanske tegnefilmmarked. Han ved, at anime-film og serier i de fleste sydeuropæiske lande har en markedsandel på omkring 30 procent, og kan derfor ikke forstå, at de danske distributører ikke tager chancen. “Fra onde tunger forlyder det, at Danmark er et af verdens mest underudviklede områder, når det gælder om at acceptere noget nyt. Vi vil gerne køre i Toyota og spille på Sony-anlæg, men når det kommer til kultur og tankegang, er Japan for langt væk,” siger han.

Hvem ved, måske er japanerne ligeglade, så længe så mange millioner i resten af verden køber og nyder deres tegneserier og tegnefilm?!

Kilde:

www.altomasien.dk

Handlingen
YURA og AKATO er nygifte, og de har aldrig gjort “det” før. De er begge spændte på den første gang, men også temmelig nervøse. Sammen opdager de kærligheden og erotikken…

Kritik
Jeg elsker når de forskellige forlag yder lige en ekstra tand for deres kunder. Det gør Carlsen med denne udgivelse, for dels på Carlsens hjemmeside kan man læse om Manga generelt og udgivelsen specifikt, og i selve bogen er der ikke alene links, men også anvisninger til hvordan man læser manga, referencer til andre udgivelser mm. Det er godt, endda ganske godt.

Jeg har lige været i Tokyo og er selvfølgelig præget af denne tur. Jeg så i hobetal af læselystne japanere, unge som gamle, og det har altså givet mig blod på tanden til også at prøve denne genre.

Manga Love Story er så min debut, og jeg skal eddermame love at min mødom blev nappet. Manga Love Story er erotik, erotisk tegneseriekunst og der lægges ikke fingre imellem. Om det er smagfuldt eller smagløst afhænger vel lidt at læserens egen blufærdighed. Jeg har det helt cool med nøgenhed og kønsakter, men selvfølgelig, hvis man napper denne Manga som det første, og er ligeså spejlblank som undertegnede, så kan man godt blive forskrækket.

I en tid hvor man svælger i død, katastrofer og lidelse, så er det helt befriende at læse om to der elsker hinanden og med hinanden. Kan man, som læser, blive inspireret af denne bog, så bliver jeg glad. Historien og plottet er ligetil, men det er ikke så væsentligt. Mere bærende er de ganske nydelige tegninger, og har man en gang været i Solens Rige, så ved man hvor smukke japanske kvinder kan være. Tilligemed er der en slags forklaring på forskellige elementer fra et, for de fleste mænd, ukendt rige: kvindens erogene zoner og indre. Det kan vi alle vist lære af.

Sorthvide tegninger, den specielle mangastil at læse på og samfulde 184 sider pakket flot ind i en lille nydelig bog. Det må da koste? Næ – slet ikke. Manga’erne er uhørt billige, og denne udgivelsen koster kun 60 kroner.

Historien er tilforladelig men sikkert lige i øjet hos målgruppen.

Konklusion
Bertis første manga og slet ikke den sidste. Der er ikke meget elverfolk, Gammelpot eller Smølfer. Til gengæld store flotte barme og frække spiselige numser. Det er slet ikke så ringe…

Manuskript: Katsu Aki
Tegninger: Katsu Aki
Oversætter: Vibeke Nielsen
Forlag: Carlsen

Udgivet: Er udkommet
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 184 sider
ISBN-nr: 8762676970
Pris: DKK 60,00

Aldersgruppe: Fra 15 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 3 point
Tegninger: 4 point
Oversættelse: 4 point
Præsentation: 4 point
Kvalitet til prisen: 5 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY