Home / Anmeldelser / Overmand nr. 1: Med kappe og porre

Overmand nr. 1: Med kappe og porre

OVERMAND NR. 1: MED KAPPE OG PORRE!

ORV! MAND! ORRHHVV, HVOR FEDT! OVERMAND ER OVERFED!

Tilgiv mine begejstringsytringer ovenfor.

Det skyldes, at allerede, da jeg så de seks siders smagsprøve  som ShadowZone på snedig vis har lagt ud på det dersens internet, og som til overflod udleveres i bl a. Fantask til det købedygtige publikum – god idé, kildrede det min nysgerrighed, min humoristiske sans, som indrømmet, kan have en meget lav tærskel, min nostalgiske trang og hang til samme samt en sær genkendelsens glæde!

Jeg har lige læst OVERMAND 1 to gange i gennem og jeg har moret mig! Hvem, hvad, hvor siger du måske, og her komme lidt introduktion sakset fra forlagets omtale:

” Når skurke som Den gale videnskabsmand eller Lurifaks truer borgernes sikkerhed i Midtkøbing, så må Overmand træde til! Og så bliver det for alvor sjovt – for Overmand er en superhelt, der sprænger rammerne for, hvad en tegneserie kan! Tiden er rummet, og rummet er tiden, men Overmands superkræfter sætter ham i stand til at bevæge sig frit i tid og rum, og det betyder at ALT kan ske – og det gør det!

Albummet indledes med små historier på en side, og så kommer der flersides historier efterhånden. Jeg har aldrig set ”Imbattable”, som nærværende serie hedder på originalsproget, men den vækker genkendelse, da det er en slags superhelteserie omend et meget humoristisk, parodisk og kærligt ”take” på samme. Jeg morede mig, virkelig! Og der er noget sært genkendeligt over stregen. Der er det ”franske”, både i streg og indhold, den er meget ”plastisk”, og så er der noget, der minder mig om en af mine alletiders favoritavisstriber. CARLT! af Holger Philipsen. Heri er der en figur, der hedder Josias, og når Carlt er mest syret, så er det, når Josias er med. Han ophøjer serien yderligere til noget ”meta-agtigt”, og det sker hele tiden i OVERMAND. Det er det bærende princip i serien. Rammerne brydes, opløses, en side bliver delvis brændt af, så et egern tidligere i historien bliver et kæmpestort egernmonster to sider længere fremme; der sker sære og gemytlige ting. Det er forrygende. Jeg kommer også til at tænke på Jørgen Clevins bøger om Strudsen Rasmus, eller Mik Schacks streg eller Peder Bundgårds illustrationer i bøgerne om Freddy og hans monstervenner. Lutter goder minder i mine øjne. Overmands stærkeste kort er at gå/løbe/flytte sig hen til en tidligere eller senere rude og så derfra gøre kål på skurken. Og selv om der er tale om en enkel streg, er det en meget udtryksfuld én, meget ”gummilastisk”. Det er et studie i overraskede og måbende ansigter, når OVERMAND løser problemerne til alle folks forbløffelse.

Som alle rigtige superhelte har ovemand et sidekick. JÆS! Denne ædle tradition for at lokke unge læsere til, her hedder han Two – D – Boy. Hans superkræft er, at han kan bevæge sine lemmer i 2D rudernes dimension og således flytte ting, der er langt væk frem eller tilbage, UDEN at de ændrer størrelse, eller gør det. Han er teenager, hans stemme er i overgang; og også dette fænomen får OVERMANDS ophavsmand, Pascal Jousselin, noget spøjst ud af. Alle Two-D – Boys talebobler er fyldt med bogstaver i forskellig størrelse, fordi hans stemme knækker! Det er genialt. Jeg har næsten hele mit arbejdsliv også beskæftiget mig med drengestemmer i overgangsfasen, og denne tilgang er både sublim, sød, kærlig og SJOV! OVERMAND, der åbenbart ikke er det store sproggeni, udtaler drengens navn ”Tuttibøj”; oversætteren, Vigan, har åbenlyst også haft en fest, da han oversatte dette album. Den franske titel er ”Justice et légumes frais”, noget, som mit skolefranske får til ”retfærdighed og friske grøntsager”, men i den danske undersættelse: ”Med kappe og porre!” Herligt!

Der er ikke gjort meget ud af baggrunde, men jeg savner det ikke. Der er stemning og atmosfære i persongalleriet, som vi gradvis introduceres for. En særlig perle er en menneskehob, der er uenig med borgmesteren om nedlæggelsen af en boulebane / petanquebane. Så får politikerne også lige et velfortjent spark over skinnebenet. Den måde, problemstillingen, lidt efter lidt, går op for menneskemængden, er fint beskrevet. I denne lille historie møder vi en ældre mand, der i sandhed har ordet i sin magt! Så pas på! Mere skal ikke afsløres her. Det er guld værd.

Farverne er klare og skarpe. Det elsker vi farveblinde idioter, og man kan måske fejlslagent tænke, at her har vi fat i et børneserie, men der i den grad er noget at komme efter for alle. De helt små skal lige have forklaret et og andet, afhængig af deres referenceramme, men så er der også noget at tale om, hvis du da kan for bare klukken. Måske skal man nok have lidt år på bagen, for at få noget ud af OVERMAND. Så får du til gengæld også i pose og i sæk!

OVERMAND er ikke som ”Not Brand Echh” hos Mavel eller ”Inferior 5” hos DC. Der gøres ikke nar ad, der mores sammen med!

Der skal meget til at begejstre denne anmelder med nye tiltag på det humoristiske område. Der skal også meget til at begejstre denne anmelder med nye tiltag indenfor superheltegenren. Det meste er prøvet før, der er langt i mellem snapsene, men tillad mig når vi i dette tilfælde er i Frankrig, megen god vins moderland, at skifte snapsen ud med vin; meget er gammel vin på nye flasker eller i bedste fald ny vin på gamle flasker, og det kan vel endda gå, men her er i mine øjne har vi: ny vin på nye flasker.

Og så til det evige dilemmaer: kan sådan en gang fjolleriunderholdning få over fire dimser? Det er jo kun humor! Det er lidt det samme, som når madanmeldere kun kan give max. 4 hjerter/kokkehuer/stjerne til en frokostrestaurant. Hvis du har fået kildret smagsløgnen til perfektion, du er mæt og glad, og glæder dig til næste måltid, hvorfor så ikke gå planken ud? Så derfor:

SEKS friske grøntsager efter eget valg til overmål til OVERMAND

 

 

Titel: Overmand 1 – Med kappe og porre
Forfatter og tegner: Pascal Jousselin
Originaltitel: Imbattable 1 – Justice et légmes frais
Oversættelse: Vigan
Sideantal: 48 i farver, indb.
Vejl. udsalgspris: kr. 169,00
Forlag: Shadow Zone Media

 

ANMELDT AF HENNING BRAUNSTEIN

4 comments

  • Så fik jeg endelig læst den! Fik den i julegave på baggrund af den gode anmeldelse og din begejstring, så den har ligget og “lagret” lidt. Jeg må sige, at jeg normalt ikke er til humorserier, men Overmand er meget mere end det, og jeg er begejstret! Hvornår kommer 2’eren?

  • Det er da godt at høre. Den skulle efter en stille start efter sigende også “flyve” pænt over disken efter omtale her på Serieland og Troldspejlet 😉 I hvert fald, godt du kan bruge det til noget og er tilfreds! Mvh. Henning Braunstein

Leave a Reply