Home / Anmeldelser / Så god som ny

Så god som ny

Så god som ny

 

En billednovelle! Sådan står der i pressematerialet fra Carlsen og det dækker korte illustrerede historier til unge. De to første i serien, ’Mowgli’ samt ’Hader, hader ikke’ udkom for et par måneder siden, og nu er tredje bind i serien af de i alt planlagte fire, udkommet. Titlen er ’Så god som ny’, og den handler om at være ærbar og om at passe på. Vi er i de unges verden, og så handler det om kærlighed, grænser, tro og nysgerrighed.

Man kan modstå alt, undtagen fristelser, har briten Oscar Wilde (måske) udtalt, og det har han såre ret i.

Maryam har det lidt svært. Hun bor i Danmark, er muslim og har et godt øje til drengen Pelle. Hvad gør man så?

En klassiker og nu i Carlsens nye form som en billednovelle. Jeg har kigget den lidt nærmere efter i sømmene, og der er skam billeder, flotte endda, bare ikke så mange. En illustreret bog, og det er fint nok.

Maryam, som i øvrigt betyder ’ærbar’ på arabisk, har mistet det ærbare. Hvordan kan sådan noget ske, og hvordan kan sådan noget mon repareres? Sådan cirkus er omdrejningspunktet i hardback’en, 32 sider i et lille lækkert format.

Sprogligt ikke så mange dikkedarer. Velfortalt og fint skiftende med formanende flashbacks fra familien og så til nutiden, hvor jomfruhinden atter snøres fast.

Visuelt er alt, undtagen coveret, i sort og hvidt, og det siger sig selv, at det sorte og hvide går igennem. Her blot et lille nedslag, et sprogligt pip fra en verden, som bestemt ikke skal ties ihjel.

Hvorvidt denne ’Så god som ny’ kan gøre fra eller til, så vil betyde noget reelt for unge muslimske kvinder, tillader jeg mig at tvivle på. Dertil er den simpelthen både for pæn og for steril. Måske kan den anvendes i udskolingen som et led i et større tema om rettigheder og seksualitet. Måske.

Som julebog eller som hyggelæsebog, uagtet både det professionelle snit, det fine lidt sterile sprog og de få, men faktisk rigtigt flotte kunsttegninger, spår jeg ikke bogen noget større liv.

Af de tre i serien, så ville jeg nok hellere vælge Glen Ringtved og Otto Dickmeiss’ boksebog. Titlen er Hader, hader ikke.

Så god som ny er skrevet af Kristina Aamand og illustreret af Solveig Agerbak. De har bestemt haft det sjovt og givende under processen, og fint er det. Det som skulle og kunne have været en muslimsk nytårsraket minder mere om en fesen fuser.

Jeg kedede mig lidt og ender på en samlet 2’er.

 

 

Titel: Så god som ny

Tekst. Kristina Aamand

Illustrationer: Solveig Agerbak

Format: hardcover, 32 sider i sort og hvidt

Pris: 199,95

Isbn: 978-87-11698-74-7

Bogen er udkommet