Home / Anmeldelser / Skamløs – Rebelske kvinder der ændrede verden

Skamløs – Rebelske kvinder der ændrede verden

Skamløs – Rebelske kvinder der ændrede verden

 

Dette er så første bind. Rebelske kvinder der ændrede verden, er titlen, og det er måske at tage munden lidt for fuld. Og dog. Verdenssynet på kvinder ville måske have været et andet i dag, hvis ikke enkelte kvinder havde markeret sig, stået op og frem. Vi ved det jo ikke, kan kun gisne.

Dette er så første bind. En lysegrøn hardback med otte lyserøde cirkler og i hver en kvinde. Midten er en knyttet hånd, en fallos lige op i domme og fordomme, om end min falliske dansklærerhjerne også ser noget andet.

Skamløs er titlen, og ved første øjekast nok en udgivelse jeg ville være gået udenom. Nu har jeg den. Læst den og jeg er ganske overvældet. 15 kvinders tegnede historie. Nogle af kvinderne kender man, det vil sige, at man måske har hørt navnet. De fleste ganske ukendte, men det fortæller måske mere om mig og min manglende indsigt. Fælles for dem alle er, at de, i deres tid, stod op og frem og gjorde og sagde ting, som var ganske upassende.

Enhver som har prøvet at gå imod en strøm ved, hvor forbistret hårdt det kan være. Enhver som har forsøgt at tale imod et flertal ved, hvor vanskeligt noget sådan kan være. Det kræver rygrad. Det kræver vilje. Og man kan ikke andet end beundre disse kvinder, og mænd med, som har stået i samme situation.

Lad mig tage udgangspunkt i én af fortællingerne, og dermed begynde i Mumiland. Ja, Tove Jansson og så ved du, at hun klart har sat aftryk i vores tegneserieverden. Hendes liv var ikke let, om end rammen var smuk i en frisindet familie med kreative rødder. Ikke let fordi hun var kvinde, slet og ret. Det lyder af så lidt, nu i vores dage, men tro om igen. Alt var gennemsyret af et kvindesyn, som vi i dag slet ikke kan tænke muligt.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på vores egen Tatiana Goldberg, som klart har forfulgt sine drømme. Kvinde, tegn nu noget andet, lød det. Og selvom det var velment, for det var det, så blev det også en torn i Tatianas øjne og sjæl. Dæleme nej. Ingen skal diktere eller rådgive mig. Jeg ved, hvad jeg vil, og det gjorde hun så.

På samme måde med Tove. Stærk, måske fordi hun netop blev mødt og støttet i en tidlig alder af især moren, stod hun og forsatte med studier. Ikke af den slagne vej, for hun dropper studiet og skaber selv et kunstnerkollektiv. Der folder hun sig ud. Ingen remme, ingen rammer og da hun skaber børnefavoritten Mumitroldene, ændrer hendes liv sig. Med mumi’erne får Tove en platform at tale fra, at skabe fra. Og i figurerne er der to, som bærer på en hemmelighed. Du har måske gættet det, Toves seksualitet var ikke som den gængse, og i Finland var homoseksualitet forbudt.

Er du vimmer, mand. Et aftryk. Her, en national stolthed som skridter banen af, og lever det liv, som hun har valgt. Det må have kostet tårer. Det må have udløst så meget vrede, så meget modstand, og så er det her, at almindelige mennesker giver fortabt. Men ikke Tove, og hendes historie er blot én af i alt 15.

Hver historie er et vidnesbyrd om en person, som ikke affandt sig.

Jeg gav min kæreste bogen. Bad hende om at feedbacke, og hun var meget begejstret. Her er nemlig et værk som ikke blot i design og udtryk udstråler kvalitet. Selve indholdet både kvalitet og dynamit. Man LÆRER noget, man inspireres af denne bog.

Du har sikkert læst i hundredvis af tegneserier og ved, hvad du kan lide. Du vil givetvis rynke på brynene af denne skamløse bog, og mene, at den er overflødig. Jeg siger dig, det er den ikke. Uden at intellektualisere eller være prætentiøs, så stråler denne Coboltudgivelse.

En vigtig sag. Som er et fissehår i øjet på alle os, som mener at vide, hvad vides skal.

Vi er i franske hænder, tegneserieskaberen Pénélope Bagieu står bag.

Stregen er lækker og sirlig, karakterene grimme og lige præcis dette er ekstra finurligt. For disse 15 rebelske kvinder og det de stod for, blev nemlig noget grimt og snavset. Der er noget Sapieri, noget Riad Sattouf, noget Bregnhøi over illustrationerne. Tag det som en advarsel eller som en glædeshyldest. Jeg vælger klart det sidste.

Der står i pressematerialet, at de 15 kvinders historie vil med garanti inspirere nye generationer af skamløse kvinder. Ja. Måske.

Som en sidebemærkning, så har jeg et godt øje til skamløse kvinder. Jeg elsker, når rammerne brydes og med Skamløs er juleglæden bestemt kommet. En herlig og vigtig bog, som man bliver KLOGERE af at læse.

What’s not to like?

5 go’e skamhår, sgu. For jeg er et mandesvin.

 

 

Titel: Skamløs – Rebelske kvinder der ændrede verden I

Tekst: Pénélope Bagieu

Illustrationer: Pénélope Begieu

Oversat af: Troeld Hughes Hansen

Format: 144 sider i farver, indbundet, 20 x 37 cm

Forlag: Cobolt

Pris: 298,-

Isbn: 978-87-7085-742-0

Bogen ER udkommet