Home / Anmeldelser / Soda 1: Den Tavse Engel

Soda 1: Den Tavse Engel

300px-Soda_01Det gode forlag Zoom følger et andet godt forlags eksempel og viderefører nogle i Danmark tidligere opgivne albumserier. I flæng kan nævnes fra Zoom: “Rubine”, “Blåfrakkerne”, og ikke mindst, “Tim og Thomas”. Men hvor Donovan Comics fortsætter, hvor andre slap, er Zoom i deres nyeste udspil gået et skridt videre, og lægger ud med de to første, allerede udgivne “Soda” albums, en hårdkogt, belgisk politiserie fra Dupuis, som Interpresse kun nåede at udgive de to bind af, før den ulykkelige fusionering med Carlsen Comics i 1991, en fusionering, der var medvirkende til albumdøden i Danmark op gennem 90’erne.

“Soda” er en traditionel Dupuis serie, dog mere hårdkogt og fandenivoldsk. Den er skrevet af Tome, og er faktisk her i første bind, “Den Tavse Engel”, mere stramt fortalt, end hvad vi har set i Tome’s “Splint & Co.” historier. Ingen dikkedarer, ingen exposition, vi bliver kastet hovedkuls ind i en bragende biljagt, der involverer en rustvogn, og så er tonen lissom slået an. Dette er “take no prisoners”, folk dør vitterligt, og vi skal helt om på side 33 for at finde ud af, hvad i hede hule helvede der foregår, men det gør ikke noget, som læser bliver man bare drevet frem, frem, frem.

Tegneren Luc Warnant var kun med på de to første bind og 11 sider af det tredie, og stilmæssigt befinder han sig i krydsfeltet mellem en krøllet Franquin og en “chunky” Lodewijk. Atom stil, overdimensionerede gøbber, og hver eneste vinkel lige i skabet. Stéphane De Becker’s farver er noget for sig, lækre, lyse, ja, en halv-incestuøs bruserfantasi skal sés, den er holdt i lyserødt, med undertoner af stærke moderbindinger.

Soda er så’en en evig ungkarl, der bor hjemme hos sin mor, foregiver at være præst overfor hende, men tilbringer hverdagen som “plainclothes” strisser, der skal rydde op i New York’s korruption, hele vejen til toppen. Med så stærkt et førstehåndsindtryk, skriger vi allerede efter mer! Mer!

karakter_5af6

Soda nr.1: “Den Tavse Engel”
48 sider, farver
Forlag: Zoom
Tegner: Luc Warnant
Forfatter: Philippe Tome
Farvelægger: Stéphane De Becker
Oversætter: Michael Gabelgaard Nielsen
ISBN: 978-87-93244-18-4