Home / Anmeldelser / Tema Jumbobog: Anders And – knæk og bræk

Tema Jumbobog: Anders And – knæk og bræk

Egmont Serieforlaget står bag denne udgivelse, og de har efterhånden udgivet en del interessant temajumbobøger.

Denne her, med titlen Knæk og Bræk, tager taterbrillerne på, og hele bogen, fra forside til bagside er designet som en stor teateroplevelse. Der er anmeldelser fra fiktive teatermagasiner, der er rollelister og så er der især en flot indledning, der sager sit afsæt i hvad man må, og særligt hvad man ikke må i et teater.

Handlingen
Tæppet trækkes og ud folder sig vore kære venner i nye forklædninger. Eller måske skulle jeg skrive gamle forklædninger, for bogens ramme er teatrets og Andebys borgere er nu hoved- og bipersoner i flere forskellige historier. Vi møder den store elsker Valentino, vi møder Bergerac, vi møder barberen i Sevilla…

Og det får mig til at tænke på mine oplevelser med de ‘rigtige’ jumbobøger fra slutningen af 60’erne og begyndelsen af 70’erne. Der fik jeg indblik i for mig ukendte verdener og geografiske områder. Det var en kærkommen indføring i geografi, fysik, litteratur mm. Og lidt på samme måde kan man sige om denne temabog, Knæk og bræk.

Indføringen i klassiske historier og indhyllet i teatrets mystik og så mixet med en cocktail bestående af mus, ænder og andre dyr, er et sjovt eksperiment, som fortjener en stor læserskare.

Kritik
Rammen er unik. Det er godt set at tage et univers forbeholdt primært voksne, og indkapsle den i en udgivelse med kendte ande- og musevenner. Indledningen er intet mindre end genial, da den kort og præcist beretter om tro og overtro i teaterverdenen. Og hvis jeg ikke husker helt skævt, så er fortællinger om spøgelser, forbandelser og den slags, guf for målgruppen, og når man læser de forskellige stykker med denne viden i baghovedet, så er det med både gys og fryd.

Positivt er også, jeg er jo gammel lærer, at man præsenterer forskellige klassiske dramastykker og dermed formidler verdenskultur. Jeg har ofte tænkt at tegneseriens væsen kan forenes med klassiske værker, og denne bog er et vellykket forsøg.

Ikke alle historier er lige vellykkede. Det siger nærmest sig selv, at når man skal udfylde hele 448 sider, så er der heldige og mindre heldige historier iblandt. Nora Malkeko har jeg eksempelvis aldrig rigtig været fan af, og denne distance er ikke blevet mindre efter denne bog.

Bogen er en flot efterfølger til de efterhånden mange vellykkede temabøger, og det hører til sjældenhederne at få 448 sider til kroner 80. Den redaktionelle leder, Katja Haargaard, demonstrer endnu engang, at Egmont har en lille kompetent guldfugl i hende. Godt gået.

Konklusion
Er man andefan og samler, så skal denne bog med til samlingen.

Prisen og det generelle indtryk er klart i købers favør, og at inddrage klassiske dramatiske værker er en god ide. Rammer godt skruet sammen, og så er flere af historierne ganske vellykkede.

Manuskript: Diverse
Tegninger: Diverse
Oversætter: Anne-Marie Sigbrand
Forlag: Egmont Serieforlaget

Udgivet: Efterår 2008
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 448 sider
ISBN-nr: 978-87-7679-464-4
Pris: 80,00 DKK

Aldersgruppe: 8-16 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 3 point
Tegninger: 3 point
Oversættelse: 4 point
Præsentation: 4 point
Kvalitet til prisen: 4 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY