Home / Anmeldelser / The Black Diamond Detective Agency

The Black Diamond Detective Agency

Han var skaldet, rå og havde dårlige manerer og det var ham der tog min mødom. Det er mange år siden nu, og jeg husker stadig episoden, som var det i går. Mødom lyder så brutalt og bringer sikkert forkerte associationer, for det er ikke romantik eller den seksuelle debut jeg taler om, næ, noget meget mere vigtigt og langtidsholdbart, nemlig min passion for det vilde vesten. Navnet er Telly Savalas, og de fleste kender ham sikkert bedre som Kojak, den skaldede slikkepindspisende charmetrold, der henrykkede os i 70’erne på monopolets station om lørdagen. Og det var The scalphunters fra ’68 der gjorde dette uudslettelige indtryk på mig. Siden da har jeg elsket en god western, omend det ikke er den genre, hvor der produceres flest perler, og slet ikke i nyere tid.

Kojak er væk, han døde i 1994 og fred være med det. Men western genren består og bliver bragt til live fra tid til anden. I flæng kan nævnes Appaloosa med blandt andre Viggo Mortensen, Russel Crowe i 3.10 til Yuma og The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford, for nu at have tre af de nyeste nævnt.

Danske Pedro Lopez er også bidt af genren, og jeg har to værker til anmeldelse, herunder en herlig lille sag med skydere, ubarberede rå og beslutsomme baddies, men den får lov at ligge lidt. Den har dog meget høj prioritet, og vil blive bragt snarest sammen med et lille portræt af Pedro.

Den anden lille sag kunne godt minde om en western. Det er det dog ikke, omend vi tidsmæssigt og geografisk sagtens kunne have plantet historien der. Titlen er The Black Diamond – Detective agency. En detektivhistorie der foregår i en – lad os blot kalde det mindre by i det vilde vest.

Hovedpersonen Mr. John Hardin er eftersøgt for at have forårsaget død og ødelæggelse ved en bombesprængning af morgentoget. Alt dette åbenbares i det indledende kapitel, Frames, hvis titel er herlig dobbelttydig da det både består af de rammer som John forsøger at sætte op om, og strukturere sin tilværelse ud fra, samt det at blive ‘framet’, altså at blive beskyldt for en ugerning, og hvortil både beviser og indicier peger imod en. Selvom man ikke er skyldig. Det er ‘rammen’ om historien og det er en perfekt indledning til en lille rejse på 138 sider, fyldt med grumsede retro tegninger, der er med til at fastholde stemningen, og forestillingen om det vilde vest. Farvevalget ligeledes, en brunlig nuance fra det flotte hardcover og videre gennem samtlige sider. Det er flot og gedigent håndværk, der aldrig virker søgt eller distraherende. Afbrudt enkelte steder, for eksempel smukt og enkelt allerede i indledningen hvor togets destination møder brag og død. Dobbeltsiderne er blodrøde og det iturevne tog sort. Den blodrøde farve anvendes hyppigt værket igennem, men aldrig overdrevent og med et fint ‘splattet’ strøg. Blod og dets virkning er bedst med stænk. Det ved vi, der holder af voldsfilm. Og western…

Faktisk er tegneserien et perfekt medie til western genren. Der er rige muligheder for at skildre flotte landskaber, der er rige muligheder for at komme tæt på fjenderne i saloonen, ved opgørene med shotguns og tromlerevolvere, tæt på sved, blod og stanken af parfume og krudt.

Det kan gøres sublimt som eksempelvis Lauziers Al Crane. Det kan gøres imponerende og episk som i fortællingerne om Blueberry. Det kan gøres kærligt og nænsomt med Yakari, og det kan sagtens forenes med The Black Diamond – Dectective Agency, en god lille sag uden de store dikkedarer.

En klassisk historie om den lille mand i klemme.

Prisen er $18.00 og bogen begået af Eddie Campbell. Navnet burde ringe en klokke eller to…

Samlet er fin billig udgivelse. Den er rå, herlig fri for romantik, spas og den slags, mange westernfilm ellers er klistret til med. Det vilde vest var ikke idyllisk eller kærligt, men råt. Dette værk bidrager sagligt og godt, og anbefales hermed. 4 sheriffstjerner ud af 6.

The Black Diamond Detective Agency
Skrevet og tegnet af Eddie Campbell
Baseret på et manuskript af C. Gaby Mitchell
144 sider i farver
Sprog: Engelsk
Pris: 18$

LINK: Forlaget First Second

LINK: Macmillan