Home / Anmeldelser / The Killing Joke

The Killing Joke

The Killing Joke er en af de mest respekterede og indflydelsesrige Batman historier der nogensinde er lavet.

Killing_JokeDet var en af de tegneserier, der kom ud i slutningen af firserne, og satte helt nye normer for historierne, og hele DC universet. Denne historie har været inspirationskilde for såvel andre tegnere, forfattere, filmskabere, og er blevet kåret som den bedste Joker historie nogensinde. Historien er skrevet af Alan Moore, der blandt andet også har skrevet V for Vendetta og Watchmen, og den er tegnet af Brian Bolland.

“En dårlig dag” – Dette er plottet i Batman: The Killing Joke. Hvordan gør man en mand sindssyg? Kræver det mere end bare én enkelt dårlig dag? Dette vil Jokeren prøve at finde ud af. Hans offer er Jim Gordon, der er kendt som politikommisær i Gotham City og far til Barbara Gordon, der også er Batgirl. Dette udmønter sig i en historie der tester en mand til hans yderste grænser, og også afslører hvad der af de fleste i dag bliver betegnet som den rigtige oprindelseshistorie til Jokeren.

Der er flere ting der gør historien til et mesterværk og en klassiker. Til dels Jokerens oprindelseshistorie fortalt i flashback, men også den måde han er skildret på, man er ikke i tvivl om at der her er tale om en fuldstændig skingrende skør, vanvittig, og totalt uforudsigelig person. Og så fik historien også varig indflydelse på de efterfølgende historier i hele DC universet, da Barbara Gordon, som jo var Batgirl, blev skudt og invalideret, og efterfølgende blev til Oracle. Og så er der naturligvis kombinationen af Alan Moore og Brian Bolland, der får det hele til at gå op i en højere enhed.

Det var ærgerligt at Brian Bolland efterfølgende besluttede sig for næsten udelukkende at tegne covers, fordi hans tegninger er virkelig udtryksfulde og gode, og med til at hive historien endnu højere op.

Historien har tidligere været udgivet på dansk – Hvad så med denne nye udgivelse, er den nødvendig, og er den pengene værd? Svaret er helt afgjort JA! I forbindelse med lanceringen af de faste nye Batman titler i Danmark, bør denne titel der fortæller Jokerens oprindelse, samt giver en bedre forståelse af Jokerens og Batmans ”forhold” så absolut være tilgængelig.

Har du ikke historien er dette et ”must have”, og har du den i forvejen kan den alligevel anbefales, da den er med helt ny farvelægning af Brian Bolland, som han gerne havde set den oprindelige udgave farvelagt. Og da han alligevel skulle lægge nye farver på, blev der også lavet lidt ændringer i tegningerne rundt omkring. Faktisk er der blevet ændret noget på hver side, så har du den gamle udgave er det ret god underholdning både at sammenligne farver, men også at finde ud af hvad der er ændret. Det kan være et ansigt der er tegnet om, eller nogle skraveringer. F.eks er vandet fra Jokerens øjne og mund i oprindelseshistorien ændret til blod i den nye udgave.

Derudover er dette en lækker hardcover udgave, der er forord af Tim Sale, og efterord af Brian Bolland. Ekstramaterialet begrænser sig til to sider, da det var det eneste der var tilgængeligt, resten er for længst blevet solgt til fans. Der er et par illustrationer der ikke var med i den gamle udgave, samt lidt info om Allan Moore og Brian Bolland.

Og…så indeholder denne udgave også en historie på otte sider, der både er skrevet og tegnet af Brian Bolland, der hedder ”An Innocent Guy” der blev bragt i Batman: Black and White. Som titlen på originalhæftet antyder var historien oprindeligt i sort/hvid, men her er den blevet farvelagt. Historien handler om en ganske almindelig person der tænker på at skyde Batman. Også her er der tale om virkelig flotte tegninger.

karakter_6af6

Batman: The Killing Joke
Udgivet af RW