Home / Anmeldelser / The Vision

The Vision

Anmeldt af Henning Braunstein

Så kom der atter nyt fra Marvel på dansk. 3 stk. blev det til I denne Omgang, og hér kigger vi på ”The Vision 2: Atter en dag”. Det er selvfølgelig fortsættelsen af den tidligere udgivne ”The Vision: Næsten menneskelig”, og her følger så de seks sidste hæfter i en fin samling.

Det var ikke meget man så til Scarlet Witch i første bind. Det bliver der rådet bod på i starten af denne fortælling. Dette i kraft af et kik på den gang, da Vision og Scarlet Witch, Wanda Maximoff var et par, og vi får også lige et møde med Wandas nye kæreste, Wonder Man. Til at tegne dette tilbageblik er Michael Walsh hentet ind, og han gør det fint. Det giver god mening at benytte en anden tegner i et enkelt hæfte/kapitel, når der, som her, er tale om et tilbageblik. Resten er tegnet af Gabriel Hernandez Walta, som også stod for hele første bind. Så ruller fortællingen ellers videre med en mere dyster stemning end i første bind, der er også sket frygtelige sager, der skal udredes og rettes op på om muligt.

Ind i androidfamilieidyllen, hvis man da kan bruge det udtryk, træder en af the Runaways, Victor Mancha. Han er Visions bror, også ”søn” af Ultron, bare på en lidt anden måde end Vision, og han flytter ind hos familien, men han har en skjult dagsorden, som senere bliver afsløret med fatale konsekvenser. Visons søn, Vin, opdager det, og følgelig bliver farmand Vision vred. Så har vi balladen; det må Avengers stå til regnskab for, hvorfor og hvordan skal ikke afsløres her. Virginia Vision, Visions hustru, som han selv udtrykker det, spiller selvfølgelig en ikke ringe rolle, og hun ”klarer også ærterne”, da hun uventet dukker op. Agatha Harkness er inde over, mange Avengers er selvfølgelig med og får, uden at røbe for meget, en over nakken af Vision.

Det er Tom King, der på mesterlig vis fortæller en historie om amerikansk middelklasse idyl, ønsket om at være med og bare leve et ”normalt” liv. Det gør han fornemt, så man får ondt af den stakkels androidfamilie, der har mange af de samme problemer at slås med som alle andre, godt nok i en lidt anden målestok, men genkendeligt. Det er flot at kunne ”menneskeliggøre” eller ”normalisere” en kølig, kunstigt skabt familie, så man kan forstå og næsten, synes, at deres handlinger er i orden – men også kun næsten. Undervejs tænkte jeg flere gange, at det her står ikke til at rede, og hvordan i al verden spinder Tom King en nogenlunde plausibel ende på historien. Det gør han imidlertid, og det er vel det, der gør ham til, ja, Tom King. Forlaget udtrykker det således i bagsidenoterne: ”Jeg er Vision fra Avengers, og jeg giver mig ikke!


Engang faldt en androide og en troldkvinde for hinanden. Derefter fulgte en fortælling om døde og døende, om håbefulde og fortabte, om forurettede og hævntørstige. Endelig så troldkvinden og androiden hinanden i øjnene blandt blod og lemlæstede lig.
Dette er historien om Scarlet Witch og Vision. Før de forenedes fandtes der ægte kærlighed … og krig.” Og det er jo noget af en mundfuld!
Der er lidt mere mørke og en dyster stemning end i første bind, og det gør både tegner og farvelægger bestemt deres for at medvirke til. Som sidst bliver stregerne slået af Gabriel Hernandez Walta og farvelægningen er Jordie Bellaire mester for. Igen er det Lars Kramhøft, der oversætter, og det passer også som fod i hose, hånd i handske – eller måske ord i mund.

Udstyret er i orden. Det er blankt papir, Det går vel an til skinnende robotter, og der er genbrug af Marvel Profil siden med The Vision. Der er ellers ikke noget ekstramateriale, dog er alle hæfteforsiderne sat ind før hvert kapitel, og det er jo fint nok.

Det er noget af en fortælling, der nu foreligger komplet på dansk, og det er bestemt en nyklassikker, der bør læses og nydes af enhver Marvel fan ….og DC fan med, for den sags skyld. Det er, som det måske fornemmes, ikke lige-ud-af-landevejen-tju-bang halløj. Men det er en fortælling, der vækker til eftertanke og måske kunne være et ”hoppe-på-sted” for folk, der normalt ikke læser Marvel. Jeg skriver med vilje ikke superhelte, for det er lige så meget en historie om såkaldt almindelige mennesker, der tuller rundt i den almindelige dagligdags trædemølle, og så sker der noget……..

Seks flotte syntetiske androidehjerter må der til!

Vision 2: ”Atter en dag”
Tom King: forfatter
Michael Walsh og Gabriel Hernandez Walta: tegnere

Jordie Bellaire: farverlægger
Oversat af Lars Kramhøft
Hardcover
144 sider i farver
Pris: 168,-kr.
ISBN 9788771762167