Home / Anmeldelser / Thor den mægtige – Gudeslagteren

Thor den mægtige – Gudeslagteren

Anmeldt af Henning Braunstein

I november kom der mere Marvel. Denne gang to udgivelser med den kroatiske i Amerika boende tegner Esad Ribic: Hér Thor den mægtige bind1: Gudeslagteren samt Secret Wars, hvoraf der sågar i USA har været flere af slagsen: Secret Wars (den med Spider-mans sorte dragt som udkom fra Egmont i 2006), Secret Wars II og en Secret War, som vi også har fået på dansk i ”Superhelte”- udgivelsesrækken fra Egmont og en Secret Wars 2099, lidt ligesom hos DC, hvor der er en del Crisis og Infinite af forskellig slags!

Men nu til Gudeslagteren! Herlig titel! Thor var jo engang Doktor Don Blake, der haltede, men når han slog sin stok, som han havde fundet i en grotte i Norge, i jorden, så forvandledes han til den mægtig Thor. Det er et stykke tid siden, Thor er stadig mægtig, og i Ribics udgave er der knald på musklerne, så selv den mest ihærdige bodybuilder må give fortabt. Tre forskellige og dog ens udgaver af Thor (fortidens, nutidens og fremtidens) er oppe imod en skræmmende fjende: Gudeslagteren. Og indrømmet, der skal meget til, at jeg bliver skræmt eller får ubehag af en tegneseriekarakter i superheltegenren. Det er dog sket oftere og oftere de seneste år, og dette er en af disse gange. Gudeslagteren er et stærkt ubehageligt bekendtskab, selvom Jason Aaron forsøger, at forlene ham med et skær af sympati ved at fortælle om hans hårde opvækst/liv. Dén købte jeg ikke! Aaron er i øvrigt en udmærket fortæller. Debuterede i 2002 ved at vinde en konkurrence hos Marvel med en Wolverine historie og er flere gange nomineret ti bl. a. Eisner Awards og fik en i 2016 for Southern Bastards, Star Wars, Doctor Strange, Thor og Men of Wrath. Hans Scalped for Vertigo er også værd at bemærke. Der springes lidt rundt i tid og sted, som hos Hickmann o. a., og det er med at holde styr på for- nu-, og fremtid, men det slæber af.

Sammen med Esad Ribics flotte tegninger er det et stærkt team, der lægger arm med Thor. Tekst og billeder supplerer hinanden godt, og Ribics blyantstegninger bliver fornemt farvelagt. Jeg har skullet vænne mig til stilen, hvor der er ikke er så kraftige sorte streger, men det både blødgør og fremhæver de ind i mellem voldsomme billeder. Dette gør også noget for farvelægningen som flot fremhæver tegningerne, dog ikke så meget i de mørkeste passager, hvoraf der er nogle, da det er en dyster fortælling.

Thomas Berger fanger fint den højtidelige tone i ”gudesproget” om man så må sige uden at forfalde til de værste floskler:” Hvad mener eder med det udsagn?”. Sådanne udgydelser er undgået og tak for det. Alligevel er der en højtidelighed og ophøjethed, det er jo guder, vi har med at gøre, og det fungerer fint. På bagsiden står der: ”Gudeslagterens kvad lyder i det fjerne. I årtusinder er guder forsvundet, og deres dødelige tilbedere efterladt i kaos. Indtil nu! Thor – prins af Asgård og søn af Odin, følger et spor af blod, der truer med at udslette hans fortid, nutid og fremtid. Det eneste håb for disse ruinlagte verdener er, at Thor opklarer det grufulde mysterium om gudeslagteren. I en fjern fortid følger Thor i det blodige kølvand på myrdede guder på tværs af rummet. I nuet opdager tordenguden en glemt hule med ekko af skrig fra torturerede guder … og chokeres over at se sig selv blandt dem!”

Bedre kan det ikke beskrives. Der er ikke noget med hemmelige identiteten, dog tiltaler Thor Iron Man med ”Stark” i en cameo situation, hvor Thor har indset han må have hjælp af en af sine Avengers – kolleger.

På Marvel profilsiden i begyndelsen af bogen, kunne der godt have været lidt mere info, om Thor, bl. a. hans Don Blake fortid ganske kort. Bagest i bogen er der til overflod 11 forsider, og denne gang er alle tegnere krediteret i bunden af siden. Det er en dejlig detalje. Her er bl. a. et superflot dobbeltopslag med to kombinerede forsider af Ribic og en skøn variant af Skottie Young. Yderligere er der en 13 siders skitsebog med tegninger og skitser i S/H, af Ribic. Dette bind ”fortsættes i næste nummer”, og vi må da håbe, der ikke går alt for længe, inden vi får forløsningen på dansk, selv om jeg nok har på fornemmelsen, at problemerne bliver klaret; men hvordan? Det er det store spørgsmål.

Det bliver til 5 seje hammere. Man kunne fristes til at sige, at det er hammer fedt! Undskyld!

Thor 1: “Gudeslagteren”
Jason Aaron (tekst)

Esad Ribic (tegninger)
Ive Svorcina og Dean White (farver)
Oversættelse: Thomas Berger
Denne udgave samler Thor: God of Thunder nr. 1-5
Format: HC,144 sider i farver
Pris: 168,- kr.
ISBN 9788771762204