Home / Anmeldelser / Tim og Thomas – Alariks skat

Tim og Thomas – Alariks skat

Tim & Thomas: Alariks skat

Will er født i 1927. Altså fra den gamle garde. Han startede tidligt som tegner; allerede i starten af 1940’erne kom han i lære hos The Godfather of Eurocomics, Joseph Gillain, bedre kendt som “Jijé”. Da havde han kun været en ung knøs på 13-14 år, helt uhørt ung, selv dengang. Kan kun komme i tanker om Joe Kubert, der var SÅ tidligt ude. 


I 1946 debuterede han med en 30 siders historie, og Charles Dupuis var så tilfreds, at han betroede ham selve arvesølvet, hovedserien “Tif & Tondu”, som havde kørt siden 1938. Will tegnede Tif & Tondu (da. Tim & Thomas) fra 1949 til 1990. Det er hans hovedværk, en serie han til evig tid vil blive forbundet med og husket for. 


Forlaget Zoom skal have ros for at turde udgive også de tidlige ting, og “Alariks Skat” fra 1954 er andet forsøg udi det mere støvede. Det kan nok kun lade sig gøre med de tidlige ting fordi hardcore fans skal have det hele. Man skal være lidt nørdet eller meget paleontologisk anlagt for at kunne værdsætte de tidlige ting. 


For nok er “Alariks Skat” en ganske kompetent og tilforladelig skattejagts-historie af den slags, hvoraf der er blevet tegnet tusindvis, men tegningerne, ja, lad os bare sige det rent ud – han var ikke noget naturtalent, den kære Will. Der er stadig langt til perfektionismen i den serie, vi holder så meget af. 


Hovedpersonerne har ikke fundet deres endelige form og Will kører i five tier sidelayout, han tegner med klaustrofobisk pertentlighed. Det virker, men bliver aldrig rigtig godt. Man får ikke det sus, det billedfix, man er vant til hos denne Marcinelle tegner. 


Historien byder ellers på god humor, fart over feltet, og en rimelig logisk handling – med enkelte øjeblikke, der kræver suspension of disbelief. En distræt professor kan pludselig styre en helikopter efter få, hurtige instrukser. Thomas falder i søvn på et strategisk belejligt sted midt i efterforskningens nattevandring. En ismand afvæbner en bevæbnet skurk ved at smide en kasse ispinde i hovedet på ham. Og videre i den dur. Det går nok, det skal gå. For vi er nørder, vi vil have det hele.


Det, jeg bedst kan lide ved “Alariks Skat”, er at de to venner, Tim og Thomas, ikke lever et ubekymret playboyliv, de skal knokle for føden, og forsøger sig som støvsugersælgere. Det kommer der en del spas ud af i starten, og med afsæt i en støvsuger, der har slugt et oldgammelt dokument, kan skattejagten og eventyret for alvor begynde. 


Et eventyr, der byder på en del nattøjs- og slåbrokscener. Som altid skal det (ubevidst) afkræftes, at der foregår noget hanky panky under dynerne, de to venner er bare uadskillelige, og den strenge katolske censur er tilfreds. Der er ikke det mindste anstrøg af noget lir, og hvorfor skulle der egentlig også være det?


Tre stjerner ud af seks mulige


Tim & Thomas: Alariks skat

48 sider, farver, sc

forlag: Zoom

tegner: Will

forfatter: Henri Gillain

oversætter: Michael Gabelgaard Nielsen

ISBN: 978-87-7021-086-7


Anmeldt af GoogaMooga