Home / Anmeldelser / Undertaker – Rigmandens sidste måltid

Undertaker – Rigmandens sidste måltid

Undertaker-cover_bigSpillet hedder Red Dead Redemption, og det er vældigt sjovt. Jeg har nydt at spille det, og mine to tøser, Zenobia og Clara, har skudt, redet, duelleret, flået, drukket og gamblet så det er en lyst, og de er endda tilsammen kun 22 år. Spillet er simpelthen fedt uanset om du er 11 eller 50. Anbefales.

Noget af det mere spøjse er, at man engang imellem skal transportere en hestetrukken vogn ind til Armadillo, og man bliver forfulgt af en satans masse skydegale bandemedlemmer. Dels skal du forsvare dig, dels skal du helst nakke dine forfølgere og endelig skal du nå hjem inden for en given tid, for ellers dør din ledsager.

Hehe. Jeg kom til at tænke på spillet, da jeg læste Forlaget Shadow Zones også ret vellykkede western ’Undertaker’, for vores hovedperson, Jonas, bedemand, er også rejsende i død og ulykke. Endda i bogstavelig forstand, for han har fået til opgave at bringe en just afdød rigmand fra A til B. Umiddelbart lige til højrebenet, men så alligevel ikke. Rigmanden har begået selvmord og lige forinden har han fortæret en besynderlig cocktail, guldstykker og mandelbudding. Rigmanden er samtidig også en sær satan, og han er ikke meget for, at alt det han har slidt og slæbt for, blot fordi man stiller træskoene, skal kastes i grams hos tilfældige dovendidrikkere. Det er så vores hovedpersons opgave at fragte liget og guldet hen til den af rigmanden ønskede begravelsesplads, og samtidig holde sig selv i nogenlunde live. Ligetil og så alligevel pissetough.

Der er også en rigtig femme fatale med, en smuk kvinde ved navn Rose. Hun spiller en afgørende rolle i denne hæsblæsende og actionmættede western, hvis slutning jeg ikke vil bringe her. Men Jonas er en barsk banan, og har en anløben fortid, og fortiden har det med at indhente én til sidst.

Det er et stykke tid siden jeg sidste sad med en westerntegneserie. Sådan en ’for alvor’ western med kynisme, bad guys og den slags, og det er klart en fejl, En fejl fordi jeg elsker det som gode tegnere kan gøre med landskaber, tomme øde flader, fortættede stemninger i saloonen, og de ofre relativt simple plots der alligevel sniger sig ind under huden på en.

Undertaker-jp_3-NYHistorien er som sådan ret ligetil. En roadmovie til hest med en skurkagtig sej hovedperson og en række slet ikke uinteressant bipersoner, lige fra de småfuskende sheriffer, de pengebegærlige minearbejdere, og til den smukke Rose, ikke mindst. Det virker og virker godt.

Det er en historie fyldt med knald, bulder og brag. Men aldrig for meget bulder og aldrig i et for hastigt tempo. Sådan da, for man skal holde tungen lige i munden. Der er ikke mange rolige passager, og hvis man søger efter dybde i persongalleriet og lidt ro til at fordøje indtrykkene, så er det ikke Undertaker man skal nappe. Så skal man hellere læse Buddy Longway!

Men er man til hestevrinsk, rygende colts og listige typer i femte eller sjette gear, så er man godt underholdt med dette værk.

Xavier Dorison har skrevet, og ham kender vi blandt andet fra Det Tredje Testamente fra Donovan Comics. Ralph Meyer har tegnet og farvelægningen står sidstnævnte for i samarbejde med Caroline Delabie. Det er første gang at Meyer gør sig på dansk.

Det der især imponerer og gør, at man sluger albummet i en stor mundfuld, er illustrationerne. Siderne er primært holdt i en rødbrun støvet farve, sådan nærmest Kubricks og man får det indtryk at stearinlysene blafrer en i ansigtet når man læser. Det virker ganske overbevisende og sine steder ret naturligt.

Undertaker_DK6Selvom vores hovedperson ikke portrætteres særligt dybt, så ER han en karakter. Hvis du har set Hell on wheels og husker hovedpersonen Cullen Bohannon, så har du et godt billede af hvordan bedemanden og hovedpersonen Jonas er som type. Charmerende, hurtig med seksløberen men så heller ikke meget mere. Men mon ikke karakterer udfolder sig. Der ligger en efterfølger lige om hjørnet, fornemmer man. Forhåbentlig.

Hele hurlumhejet er lynhurtigt overstået, små 54 sider fyldt med action og flotte tegninger, og så er der lidt guf til sidst: Et lille men lækkert Undertaker Portfolio. Guf med guf på.

karakter_5af6

 

 

 

 

 

 

Undertaker – Rigmandens sidste måltid

Forfatter: Xavier Dorison

Illustrationer: Ralph Meyer

Farvelægning: Ralph Meyer og Caroline Delabie

Oversættelse: Vigan

Forlag: Shadow Zone Media

Anvarshavende: Bjarne Bonde Kristensen

Format: Album, hardcover, 54 sider i farver samt Undertaker portfolio

Isbn: 978-87-92048-09-7

Pris: 159,-