Home / Anmeldelser / Wilson

Wilson

Skrevet og tegnet af Daniel Clowes
80 sider i farver
160 kr.
Udgivelsesdato: 20 maj 2010
Udgivet af Aben Maler

Forlagets beskrivelse:

Wilson er en enlig, midaldrende, øretæveindbydende egoist, som hele livet har haft nok i sig selv. Nu forsøger han alligevel at række ud efter noget mere, noget større end sig selv, men hans konstante negativitet får folk til at flygte. Da hans gamle far dør, beslutter han sig for, på sin egen bizarre facon, at få sig en familie. Dét ender galt.

Anmeldelse:

Wilson er en idiot. En af den der slags mennesker der aldrig kan holde sin kæft, og med en imponerende mangel på pli fortæller alt hvad der falder ham ind. Og det er sjældent positivt – men til gengæld ustyrligt morsomt.

Wilsons personlighed støbes i cement fra den allerførste side, hvor han starter med at proklamere ”Jeg elsker mennesker! – Jeg er bare socialt anlagt!”. Herefter møder han en kvinde i parken der fortæller om hendes frustration over manglende hjælp fra IT-support, hvilket, som en anden punchline fra en avisstribe, får Wilson til at udbryde ”Du gode Gud, holder du aldrig kæft, kvinde?!”

Daniel Clowes, der i sin tid var med til at starte den amerikanske indie-scene, har begået et værk der sætter en generation af enlige og utilpassede ”gnavne gamle mænd” under lup. Vi følger Wilson igennem en årrække, hvor vi lære ham at kende igennem hans forhold til hunden Pepper, ex-konen Pippi, hans døende far samt den generelle ensomhed der tynger ham.

Wilson har lige så meget situationsfornemmelse som bølgepap, og mens det til tider er lårklaskende morsomt at være fluen på væggen til hans ucensurerede tanker og handlinger, er det også dybt tragisk og foruroligende.

Clowes form på dette værk er spøjs. For det første skifter han tegnestil på hver side, alt lige fra sjove animerede karakterer med store næser, til den rene tuschstreg han er blevet kendt på i Ghost World. Derudover er de halvfjers sider fortalt i enkeltstående historier, der hver blot vare en enkelt side og som belyser vores lidet flatterende antihelt fra en ny vinkel hver gang.

Daniel Clowes har skabt intet mindre end et mesterværk, der allerede nu betegnes andre steder som værende hans bedste nogensinde. Denne færd ind i en selvoptaget midaldrende tåbes ensomhed belønnes, for første gang i Serielands halvandet års historie, med seks ud af seks talebobler!