Home / Anmeldelser / Zits: Er vi ude af indkørslen nu?

Zits: Er vi ude af indkørslen nu?

1996 fandt Jerry Scott og Jim Borgman sammen om Zits, hvor det er Scott der skriver striberne, mens Borgman står for tegningerne. Zits debuterede i sommeren 1997 i omkring 200 US-aviser, hvilket er et meget højt antal for en helt ny avisstribe. I dag er striben at finde i ca. 900 aviser verden over. Zits debuterede i Egmont Serieforlagets “Serieparaden” nr. 58, og udkom i 1999 som album. Om albummet “En Teenagerverden” skrev tegneserietidsskriftet STRIP!: “Jerry Scott og Jim Borgman leverer en befriende grovkornet og usentimental version af mor, far og teenagesøn”. Zits har to år i træk, 1998 & 1999, vundet den amerikanske tegnersammenslutning National Cartoonist Societys pris for bedste avisserie. Yderligere har Jim Borgman gennem årene vundet er hav af priser for sine redaktionelle tegninger, deriblandt den prestigefyldte Pulitzer i 1991.

Egmont Serieforlaget står bag udgivelsen. En fin udgivelse uden de større dikkedarer. Striberne er holdt i sorthvid og det valg er forståeligt, da man derved fastholder det oprindelige avispræg, som jo virker.

Handlingen
Vi kender det jo. Teenageren der hjemme opfører sig som konge og hertug på en og samme gang. Vi kender også de alt for uforstående og komplet umulige forældre, der altid har en sidste dum kommentar, altid skal komme med formaninger, forbud og restriktioner, og endelig kender vi til hudløshed alle konflikterne, både de verbale og de mere udadvendte, for vi har alle været der eller vil komme der. Zits handler om dette. Det er hverdagsgags om forældre, kærester, livet, aftensmaden som man ikke kan li’ og hvorfor kan vi ikke bare få pizza? Det er om pigerne som vi ikke forstår. Det er om de skøre forældre der aldrig kan gøre noget rigtigt. Det er godt set af Egmont, og det er sublimt set af makkerparret Scott og Borgman, der i simple streger og med en humor der aldrig når det platte, klart har sit publikum, måske især os forældre. Nogen egentlig handlinger der som sådan ikke, blot en evig rød tråd der aldrig bliver helt slap.

Kritik
Garfield med et menneskeligt 15 årigt ansigt? Er det muligt? Tjoe – det er det da, men bare meget, meget bedre. Humoren er mere sofistikeret og spændvidden større. Det er en stribe med vid og med bid, og jeg tror langt hovedparten af det voksne publikum sagtens kan nikke genkendende til masser af gags, fights og konflikter. Når familiens 15-årige knøs, Filip, kritiserer mors mad, så er det sejt at han tør, det er sjovt at han gør det og det er vildt sejt at han slipper godt afsted med det. Men det sjove er måske endda bedst gemt i de lakoniske og spørgende kommentarer, som Filips hårdt prøvede forældre kommer med. Og det er her det for alvor bliver stort. Jeg tror ikke helt at de unge fornemmer dette, men for os ældre, så er det her guldet ligger…

Konklusion
En fin udgivelse til et godt stort punlikum. Det bliver aldrig fisse fisse fez fez plat, og heller aldrig højtgrinende til hovedpinegrænsen, men dejligt roligt midt imellem. For nu at blive i analogierne, så er dette album som 2 gin og tonic. Man har fået det go’e buzz og får ikke tømmermænd. Zits er vedkommende og sjov, uden at blive grov.

Manuskript: Jerry Scott
Tegninger: Jim Borgman
Oversætter: Ole Steen Hansen
Forlag: Egmont Serieforlaget

Udgivet: 2007
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 128 sider
ISBN-nr: 978-87-7679-318-0
Pris: 149,95 DKK

Aldersgruppe: 15+

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 5 point
Tegninger: 4 point
Oversættelse: 5 point
Præsentation: 4 point
Kvalitet til prisen: 4 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY