Home / Anmeldelser / Zits: Strålende humor!

Zits: Strålende humor!

Egmont Serieforlaget står bag denne 3. udgivelse. De to forgængere kan stadig købes på forlagets salgshjemmeside, Serieshoppen.dk

Men det er ikke optimalt, at hvis man gør sig den ulejlighed at klikke ind på hjemmesiden, i det håb at finde informationer om forfatteren eller tegneren, så leder man forgæves. Det eneste man får ud af sin søgning, er at man kan forstørre coveret. Det er ikke godt nok, og slet ikke professionelt.

Men man skal ikke klandre Egmonts driftige og dygtige redaktør, Michael G. Nielsen, at netshoppen halter…

Zits # 3 er på 128 sider og koster 150,00 DKK.

Handlingen
Jeg har tidligere slået til lyd for, at man burde afskaffe teenagerne, men det er der næppe forståelse for eller lovhjemmel til. Teenagere larmer, er grimme og fylder alt for meget i dagens lydbillede. Det illustrerer duoen Scott og Borgamn endnu engang i den 3. danske udgivelse, men her kan man nyde ungdommen i fred. Det gør fænomenet ungdom og teens helt spiseligt

Som ved tidligere udgivelser i den populære genre, humor, er der ikke andre handlingsforløb end de episodiske elementer af dagligdag. Det kan gøres plat. Det kan gøres vulgært. Det kan gøres elegant, og da jeg selv var en sindsygt irriterende teenager, så kan jeg huske mange af de pinlige optrin, som bogen også rummer. Pinlige og dumme. Men hvor jeg var snotdum og tåbelig, så formår Zits at servere optrinnene elegant og humoristisk.

Jeg er ret sikker på, at både unge og deres forældre vil nyde denne bog. Den er selvfølgelig ikke noget unikt mesterværk, og man scorer næppe mange litterære priser eller andet gejl med denne bog. Men inden for bogens egen præmisser, at skildre de talrige sammenstød gennerationer imellem, både verbalt og non verbalt, og at gøre det anstændigt og morsomt. Det formår bogen på glimrende vis.

Når samfundslæreren på side 97 zoomer ind på Filip, og beder ham redegøre for noget vanskeligt samfundsorienteret stof, så klares det flot og genialt fra duoens side med en tegning af Titanics forlis, og man læser den forklarende tekst: Enhver er sig selv nærmest, ja så ER det sjovt. Synes jeg. Men humor er vanskeligt at forklare, det skal opleves, og med julen for døren er her en ganske god og vellykket bog til enten teenageren eller dennes stakkels forælder.

Kritik
Når Pondus samt Mads og Misse, til samme pris og i samme format, kan udgives i farver, så kunne Zits vel også?

Om ikke andet så som et forsøg. Jeg kan ikke helt gennemskue, om Zits ville vinde ved at blive farvelagt. Jeg tror det, får sorthvidt kan godt være trættende for synet…

Konklusion
En fin lille udgivelse, der formår at henvende sig til både voksne og deres afkom. Prisn er overkommelig og humoren ubetalelig. Samlet konklusion: Et godt køb.

Manuskript: Jerry Scott + Jim Borgman
Tegninger: Jerry Scott + Jim Borgman
Oversætter: Ole Steen Hansen
Forlag: Egmont Serieforlaget

Udgivet: Oktober 2008
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 128 sider
ISBN-nr: 978-87-7679-510-8
Pris: 150,00 DKK

Aldersgruppe: 12-45 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 4 point
Tegninger: 3 point
Oversættelse: 3 point
Præsentation: 3 point
Kvalitet til prisen: 3 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY