Home / Anmeldelser / Zits – Vent ikke for længe med vasketøjet

Zits – Vent ikke for længe med vasketøjet

Zits_12Både det rene og det snavsede tøj er smidt på gulvet. Sengen altid uredt og det indelukkede værelse hørmer af sure sokker, gamle prutter og madrester på talrige tallerkener, armsved og hyppig onani. Døren går sjældent op, vinduerne endnu sjældnere og kommunikationen med omverdenen var minimal. Man holdt sig i skjul og drønede kun ned for at spise.

Hvor er vi? I et drengeværelse, i et teenagedrengeværelse.

Sådan husker jeg mit. Og tilværelsen dengang.

Helt så galt står det ikke til i ’Vent ikke for længe med vasketøjet’, Zooms nye Zits skabt af Borgman og Scott. Heldigvis for det, men der er klart genkendelige fænomener og selvfølgelig er der det.

Zits er en herlig serie. Vi er hjemme og ofte inde i knolden på Filip som har sine anstrengelser med en lidt passiv daddy og en evigt skubbende på og bekymret omsorgsfuld mor. Og så til verden generelt når den spiller med musklerne og stiller krav.

En herlig serie fordi den er så ligetil og så genkendelig. Teenagere er nogle sataner. Egoistiske, ekstremt unuancerede i deres udadsyn og evigt selvoptagede og selviscenesættende. Filip har lidt af det hele. Ikke i så voldsom grad hvad angår selviscenesættelse, men de andre fylder godt.

Jeg faldt pladask for Zits for få år siden, og den kærlighed er stadig intakt. Måske fordi min vinkel også har udviklet sig, for Filip er jo ikke kun omdrejningspunktet og kernen i striberne. Mor og far spiller skam også en rolle, og især morens irriterende snagen og bedrevidenhed er et rem af min hud. Kald det kærlig omsorg hvis du har den positivistiske tilgang til tilværelsen og det er fint med mig. Sjovt er det.

Og det går begge veje.

Mors og fars kommentarer og rullende øjne og dybe suk. Filip har også sit hyr den anden vej. På side 26 brokker Filip sig. Han synes, at det er ULÆKKERT at far giver mor fodmassage. Replikken afleveres og får sit eget liv da farmand spørger ind til hvad fodmassage kan føre til. Sådan noget underspillet og køren med på dialogen er herlig.

Nå. Der er ikke meget nyt og kender du Zits og holder af det, så vær ganske rolig. Intet nyt under solen. Zits er en præcis som alle andre humorstriber. Et tema og et fast persongalleri og så spiller bolden næsten sig selv. Godt og simpelt fordi det virker. Så forvent ikke spid og vid, men kun løjer og nedslag i samværet mellem en halvvoksen knægt og dennes forældre. Det er velkendt, hyggeligt og kilder lidt i lattermusklerne.

Albummet er hurtigt læst. Man hyggesmiler lidt og er godt underholdt. Ikke meget mere der.

Billedsiden er ikke voldsomt ophidsende. Det er gags’ene og dialogen som er i centrum, så der gøres intet for at fylde og udfylde. Baggrundene er bare store flader. Men det er helt cool. Fokus er i ordene og ansigtsudtrykkene. Alt andet er støj for øjet.

Mangler vi karakterer og udvikling? Ja, altid. Altid i serier som disse. Men skabelonen holder og holder nok.

Nok til 3 gange grin ud af 6. Og husk – tre er godt.

 

karakter_3af6

 

Titel: Zits – Vent ikke for længe med vasketøjet

Tekst og illustrationer: Jerry Scott og Jim Borgman

Forlag: Zoom

Format: Softcover, 48 sider i farver, bagerst en samlet udgivelsesoversigt på dansk

Pris: 139,-

Isbn: 978-87-93244-83-2