Home / Artikler / Dronning Margrethe II's liv som tegneserie

Dronning Margrethe II's liv som tegneserie

Hvis man følger Thierry Capezzone eller Erik Svane på Facebook, vil man det sidste års tid have kunne følge med i skabelsen af en helt speciel tegneserie, med ingen ringere end Dronning Margrethe II som hovedrolleindehaver. Projektet er cirka halvvejs færdigt, og i den forbindelse har Serieland taget en lille snak med bagmændene.[spacer size=”10″]

SERIELAND (SL): I arbejder i øjeblikket på en tegneserie om Dronning Margrethe II. Fortæl lidt om hvordan dette projekt er kommet i gang.

rocambole

Rocambole til det tyske Zack.

THIERRY CAPEZZONE (TC): Det hele startede med et projekt jeg tegnede for bladet ”Zack” i Tyskland. De ville meget gerne udgive noget jeg havde lavet, men ikke HC Junior, som de syntes er for barnlig for dem. Jeg kontaktede så Francois Cortegianni, som er kendt i Danmark for at skrive historier til Anders And og Den ung Blueberry. Jeg vidste godt jeg kunne tegne andet end HC Junior – noget i en lidt mere realistiske streg. Og det lykkedes med serien Rocambole, som Francois skrev manuskript til.

Jeg fik blod på tanden, og fik lyst til at lave mere med denne stil. Jeg har tænkte meget over hvad jeg kunne tegne… Dronningen Margrethe II’s liv kom som en selvfølgeligt!

Jeg har så spurt et par danske tekstforfattere om at skrive manuskript til, men de sagde ”nej” eller turde bare ikke! Endeligt kontaktede jeg Erik Svane, som jeg har mødt et par gang før, og som jeg er glad for den måde han skriver på.

ERIK SVANE (ES):  Ja, da Thierry kom til mig med forslaget, hævede jeg øjenbrynene og spurgte mig selv om han ikke havde drukket en Pastis for meget. Selvom jeg straks sagde ja — jeg kan godt lide en udfordring — så tænkte jeg på samme tid, “hvad i alverden er der i en dronnings liv der er spændende at skrive om?!” Men så købte jeg Jon Bloch Skippers “Tre Søstre” og bladede igennem siderne, og blev mere og mere begejstret, jeg kunne faktisk ikke sætte bogen ned. Der er meget spændning i Margrethes liv, believe it or not. F.eks. blev Margrethes lillesøster og hendes mand styrtet (Anne-Marie er gift med Kong Konstantin af Grækenland) kort før hendes bryllup — senere fandt jeg ud af at politiet måtte kaldes til Amalienborg fordi republikanske demonstranter kastede sten og råbte at Margrethe skulle “følge i søsterens fodspor”. Som sagt spurgte jeg mig selv først hvordan man kunne få det emne til at fylde et normalt tegneseriealbum, ét på 44 sider, nu er længden på Margrethes “eventyr” faktisk nærmere på et Tintin album på 62 sider…

SL: Erik Svane, kan du ikke fortælle lidt om dig selv, og hvad dit tilhørsforhold til tegneserier er?

ES: Jeg arbejder, eller har arbejdet, i film- og journalistbranchen, og har arbejdet på flere bøger, men jeg har altid været glad for tegneserier, lige siden jeg som dreng tog tegnekurser i skolen i Bruxelles, hvor Eddy Paape (Kim West/Luc Orient) underviste.  Min første trykte tegneserie er “General Leonardo” med Dan Greenberg hos les éditions Paquet, og for tiden arbejder vi faktisk på en anden tegenseriebiografi, om Abraham Lincoln. Idet Dan Greenberg er stor Asterix-beundrer – tja, hvem er det ikke? – sendte vi også nogle prøveplancher til Uderzo, da det blev kendt at han ledte efter et nyt team (se De Gæve Gallere i Kina i Strip! nr. 57); men den blev som bekendt ikke accepteret. Ellers har jeg intervieweret tegnere og forfattere som Jean Giraud (alias Moebius) og Jodorowsky for bladet Strip! samt Carl Barks for Rackham.

Dronning Margrethe II aSL: Hvad vil I gerne opnå med denne tegneserie?

TC: Formålet er at lave en historie om en prinsesse – en teenager – som på 13 år lære at hun skal blive Danmarks næste dronning. Hun var slet ikke forberedt til det, og det er hele tænkegang bag den lille pige, der er kerne til denne tegneserie.

ES: Formålet med denne tegneserie er en (brand)god historie, “with strong characters”, som de siger i Hollywood.  Det er en kærlighedshistorie mellem en ung prinsesse og to mænd — en dansk konge og en fransk greve.

SL: Der må ligge en masse research bag projektet, for f.eks. at få billederne til at se autentiske ud. Hvad har I gjort for at opnå dette?

ES:  Jeg har nu været rundt i Danmark og taget tusindvis af billeder af f.eks. alle kongeboligerne, fra enhver vinkel man kan forestille sig, i hvert fald udefra.  Så har jeg købt alle de bøger jeg kunne finde om kongefamilien, ikke blot Margrethe og Frederik IX, men også om Christian X, Frederik VIII, og Christian IX (her vil jeg gerne sige en særlig tak til Ninka og Jon Bloch Skipper). Så har jeg til sidst tilbragt ugevis på det Kongelige Bibliotek for at læse de udsolgte bøger man ikke længere kan købe i det offentlige, samt bladre igennem gamle eksemplarer af Billed Bladet og Se og Hør, fra 1940erne til 1970erne. Og så har jeg selvfølgelig for Thierrys skyld taget fotografier af hver billede i bøgerne og især de ugeblade der har med kongefamilien at gøre. Nogle dage kom jeg hjem fra biblioteket med 7-800 billeder, og i alt har vi nu over 10.000 fotografier, og jeg har måttet slette en del filer på min Mac for at få plads til dem alle sammen.

SL: Er det anderledes at arbejde på denne tegneserie frem for f.eks. HC Junior?

TC: Der er en stor forskel. Der er mindre frihed, da alt skal være realistisk. Jeg arbejder meget mere med fotos og film fra den gang. Alle små detaljer er vigtige. Jeg kan ikke lad være med at tænke på alle de mennesker som har været der i 40-, 50-, 60- og 70’erne, og som tydeligt kan huske hvordan det var.

Dronning Margrethe II bJeg elsker at tegne baggrunde, og lige præcis dét er der masser af i Dronning Margrethe-tegneserien. Mere end i HC Junior. HC junior er en figur som er meget rund og omgivelser er ret simple. I Dronning Margrethe-tegneserien skal tegnefigurerne være genkendelige, lige fra Frederik 9 til Christian X, Erik Eriksen til Churchill og Prinsesse Ingrid – og ikke mindste de 3 søstre.

Min store udfordring var, at få personerne til at ligner fra år til år. Tegneserien løber fra 1940 til 1972, hvilket betyder at man skal kunne genkende Prinsesse Margrethe igennem alle årene, og det var svært når man ved hvordan et barn ændre sig hurtigt i udseende … men jeg har fået et par trick.

ES: For mit vedkommende er en biografi om en historisk person — ja, endda en så kendt person som et lands nuværende statsoverhoved — meget sværere end en normal, og en mere fantasifuld, tegneserie. Det er jo hverken en “rigtig” biografi, eller en dokumentar, men en tegneserieversion af hvad man i Hollywood kalder en “biopic”, sådan som filmen Patton eller Richard Attenboroughs film om Gandhi og Chaplin. Nogen gange klager Thierry over at jeg er langsom til at sende sider, men jeg har tonsvis af noter, og jeg spørger mig selv hele tiden hvor vigtig en given begivenhed er, hvor meget plads den skal have, om den overhovedet skal med, eller hvad der gerne kan komme med, men “i baggrunden”. Hvad er vigtigt, er jo at tegneserien ikke bliver kedelig, at den er autentisk på samme tid som den er underholdene, og det både for en kongefamilie entusiast og for en læser (endda en udlænding!) der intet kender til Margrethes liv.

HMDMIIFor eksempel var en af Prinsesse Margrethes yndlingsbøger “Kristin Lavransdatter” da hun var 17-18 år. Det er jo ikke det mest spændende i prinsessens liv, det kan man jo ikke bruge en hel side til, eller bare tre-fire ruder, og hvor naturligt ville det være, at have Margrethe der kommer og siger, ud af det blå, “Forresten læser jeg for tiden Kristin Lavransdatter, det er min yndlingsbog”?  Det duer ikke, nej, men bare det, at have bogen tegnet et eller andet sted i én eneste rude, mens noget andet sker — f. eks. mens prinsessen maler et lærred og tænker på sin fremtid — der har vi løsningen; dér kommer det til at fungere.

SL: Thierry, du har før arbejdet med formidling af autentiske begivenheder, f.eks. i Stygge Krumpen. Kan du bruge erfaring fra Stygge i denne tegneserie?

TC:  Stygge Krumpen var en bestilling fra et nordjysk forlaget som jeg skulle klare i 3 måneder  Det var et helvede at arbejde så hurtigt, nætter og dage, for at være klar til tiden.  Jeg er meget interesseret i historie, og den danske historie er rig af spændende øjeblikke. Stygge Krumpen har vist mig at der er stor interesse fra danskernes side for at få historiske begivenheder som tegneserie (3.000 eksemplarer blev solgt på no time!).

SL: Er jeres arbejde med Dronning Margrethe-tegneserien jeres primære arbejde lige nu, eller er det noget I laver mellem andet arbejde?

sørøverTC: jeg har altid så meget at lave. Jeg arbejder for nogle reklamebureauer, illustrationer til nogle børnebøger (bl.a. en bog om en søpapagøje), en projekt som jeg skal snart arbejde på med en amerikansk tekstforfatter  m.m. Så spørsmål er, hvordan kan jeg får tid til alle disse projeter ? Min hemmelighed: Ingen børn jeg skal passe! J

ES:  I det sidste år er alt sat på hold, jeg har ikke haft tid til andet. Jeg har knap nok holdt ferie — selv om jeg næppe kan nægte, at jeg har fået besøgt Danmarks flotteste slotte.

SL: At lave en tegneserie over Dronning Margrethe, er det noget man skal have tilladelse af hoffet til at gøre? Og er dronningen overhovedet klar over at der er ved at blive lavet en tegneserie over hendes liv?

Dronning Margrethe II dTC: Hvis jeg havde fået én krone, hver gang jeg har hørt disse spørgsmål, vil jeg have været meget rig lige nu. Og jeg svarer altid: ”Det ved jeg ikke…” Albummet bliver udgivet af Cobolt, og ifølge Carsten Søndergård er det ingen problem med at udgive en tegneserie om dronning , bare man gøre det med respekt. Om nu Dronning ved noget om det…? Hmm, men jeg håber hun vil blive glad for den, i hvert fald sammen med hendes familie.

SL: Er det rigtigt forstået at dette er første bind? I en serie på hvor mange?

TC: Det er første af to bind.  Det første viser Prinsesse Margrethes liv fra én uge før hendes fødsel, da tyskerne invaderede Danmark, i 1940, og frem til hun overtager tronen i 1972.  Andet bind viser så Dronning Margrethe II’s liv fra 1972 frem til vore dage…

SL: Hvornår forventer I at tegneserien udkommer?

TC: Tegneserie skal udgives til bogmessen 2014, men vi snakkes pt. om et evt. samarbejde med en kendt danske avis om at udgive den 4 måneder før som føljeton, men ingenting er underskrevet endnu. Så udgivelses dato er midt november 2014.

LINK: Følg med på projektets blog HER.