Home / Artikler / Tegneseriemix – interview med Simon Petersen

Tegneseriemix – interview med Simon Petersen

Når du har været i byen for at købe nye tegneserier i tegneseriebutikkerne Fantask, Faraos Cigarer eller Stribeladen, har dit blik måske strejfet stativerne med dansk undergrund. Du har måske ovenikøbet købt et blad af og til, for at støtte den gode sag. Så har du måske lagt mærke til, at der ikke sker den store udskiftning i disse stativer. Det er oftest de samme hæfter du ser. Bortset fra et enkelt blad, der har eksisteret siden 1997, udkommer hver 3. måned med nye tegneserier af den danske undergrunds uslebne talenter: Bladet hedder Tegneseriemix, og er efter 14 numre Danmarks ubestridt førende undergrunds-fanzine. Seriejournalen bringer her med eneret et interview med tegneren Simon Petersen, som har været bidragyder siden 1998.

Hvorfor er du med i Tegneseriemix?
For at tilfredsstille mit ego, og for at få alle mine gamle tegneserier op af skrivebordsskuffen, og få dem trykt. Jeg begyndte i Tegneseriemix med serien Super Duperman, der er en superhelteparodi. Jeg ville vise bagsiden af medaljen for superhelte, skabe min egen lille Watchmen-serie. Jeg lavede otte-ni afsnit, som kom i bladet. Emnerne var gedesex, pædofili, druk, satire – great stuff.

Nu har du så i bedste DC-stil aflivet Super Duperman-figuren. Det skete i Tegneseriemix nr. 12, som udkom sidste år. Hvorfor gjorde du det?
Jeg hørte fra forskellige kilder, at serien ikke var så sjov mere. Så jeg tænkte, at jeg lisså godt kunne prøve noget nyt.

Nu kører du med dine korte, nærmest spontane tegneserier, som bliver lagt online på bladets hjemmeside. Før plejede dine serier at være på 10-20 sider, i en mere detaljeret streg?
Jeg følte mig efterhånden hæmmet af min superheltesatire, (Superduperman, Staven) hvor der næsten var mere fokus på tegningerne end på en god historie. Med mine nye serier på www.eksemcomics.subnet.dk forholder det sig lige modsat. Og det er jeg meget glad for at lave.

Dine serier gør grin med superhelte og TV, samtidig med, at du selv læser masser af superhelte-tegneserier og ser en del tv. Er det ikke lidt dobbeltmoralsk?
Jo, helt enig. Men på den måde adskiller jeg mig nok ikke fra så mange andre mennesker, og det gør ikke mine serier ringere.

Som en autonom, der knalder ud foran NYPD Blues?
Det kan man godt sige.

I en af dine nye ‘spontane’ serier i Tegneseriemix ytrer du den kætterske påstand, at Will Eisner ikke kan tegner løver. Sig mig, hvad har du gang i?
Sidste år så jeg en udstilling med skitser af Will Eisner. Der var en tegning af en løve, og den var godt nok sær! Man kunne se hvordan Eisner virkelig havde prøvet at tegne løvens ansigt ordentligt, men det lignede en gammel mands ansigt. Det er sjovt, når man tænker på, hvor berømt Eisner er for at tegne mennesker og udstille deres liv. Man ser ham højst tegne en kat eller en forkølet kanariefugl i sine tegneserier. Det er et eksempel på, hvordan overspecialisering på et enkelt område gør en tegner hjælpeløs, når vedkommende så vover sig ud på uudforsket område. Det er sådan noget, jeg selv prøver at undgå.

Du er 23 år gammel. Hvad er dine planer for fremtiden?
At udvikle forskellige stilarter og tegne forskellige historier. Min store opgave er simpelthen at fortælle. Jeg bliver naturligvis på Tegneseriemix, der er et meget aktivt blad. Jeg har set mange fanzines og unge amatører starte med at føre sig enormt meget frem og udlove mange udgivelser. Og så hører man intet til dem efter første udgivelse. Suk.

Nu jeg har dig ved mikrofonen. Har du nogensinde været i slagsmål på åben gade? Det er et af vores faste spørgsmål.
Ja, en gang provokerede en eller anden Brian mig, og så sagde jeg noget igen. ‘When push comes to shove’.

Så fortalte du ham, hvor lysbordet skulle stå?
Jeg fik kællingeklø. [Latter. Simon tømmer sin tredie små grå, og Seriejournalens udsendte beder skyndsomst om regningen.]

Hvad skete der i øvrigt med dine briller?
De blev bustet.

Tegneseriemix nr. 14 er lige udkommet på Eksem Comics og kan købes i tegneseriebutikkerne Fantask og Faraos Cigarer i København og Stribeladen i Århus.
Tegneserier fra Simon Petersen, Martin Christiansen, Cav Bøgelund m.fl. kan læses gratis på www.eksemcomics.subnet.dk, hvor der også er en velbesøgt debatside om dansk undergrund.