Home / Blogs / GoogaMoogas blog / Donaldismen i Norge

Donaldismen i Norge

Barks er kult overalt i Skandinavien, men han har næsten gude status i Norge. Det var i Norge, at den tidlige forskning i næb længde og andet Donaldiana fandt sted, og det var i Norge, at Jon Gisle opfandt begrebet “Donaldisme” og skrev kultbogen “Donaldismen”, der udkom i 1973. Dén bog var nærmest tænkt som en slags parodi på seriøs litteratur forskning, men den endte selv med at blive taget seriøst og blev endda oversat til svensk og dansk! Bogen var så populær i Norge, at den hyppigt blev stjålet fra landets biblioteker! Jon Gisle skelner ikke mellem Donaldisme og Vulgær-Donaldisme, for ham er alle Disney tegneserier den ægte vare, hvor jeg betragter hele den europæiske Disney produktion som apokryf, på nær Ande historierne af Daan Jippes og Freddy Milton. For mig er Disney universet noget ærke-amerikansk, ikke en global ting. Egmont og Mondadoris Disney ting er ikke forbundet til nogen kultur, de er identitetsløse som en hvilken som helst lufthavn rundt om i verden.

Her er den norske 2. udgave fra Gyldendal. Første udgaven er sjælden som hønsetænder:

Og her er den sjældne norske første udgave fra 1973, på forlaget Fakkel, “et muntert-videnskabeligt studie over Donald Duck og hans verden”:

Og den danske udgave fra forlaget Runepress, der udkom i 1979. Denne oversættelse kom til at hedde “Andelogien”, da vi i modsætning til nordmændene ikke siger “Donald Duck”, men derimod det meget mere danske “Anders And”. Runepress var Interpresses forlængede arm, et datter forlag, der kræsede for de mest hardcore tegneserie fans i Danmark. De drev også postordre forretning og havde egen import af fede tegneserier fra navnlig USA:

Jon Gisle definerede selv ordet “Donaldisme” i forordet til bogen:

fra http://no.wikipedia.org/wiki/Donaldisme 

Donaldisme er betegnelse dels på en forskningsgren, dels på det materiale denne forskningen beskefter seg med. I den siste betydningen betegner ordet alt som er utgitt av Disney-signerte tegneserier. I den første betydningen er donaldismen en gren av tegneserieforskningen som har spesialisert seg på studiet av nettopp Disneys produksjon. 

Senere er begrebet kommet til også at dække over al fan dyrkelse af Disney tegneserier og tegnefilm. Jon Gisle har delt Donaldismen op i otte hovedstrømninger:

  • Urdonaldismen (donaldismus antiquus optimus maximus) (1948–1952)
  • Den eldre klassiske donaldisme (donaldismus classicus vulgaris) (1951–1957)
  • Den yngre klassiske donaldisme el. romantikken (donaldismus classicus romanticus) (1957–1963)
  • Kommersialismen (donaldismus speculativus phyphasan) (1963–1966)
  • Klodrismen (donaldismus clodrismus superlativus optimus) (1965–1967)
  • Den alminnelige nåtidsdonaldisme (donaldismus modernis vulgaris) (1965– )
  • Realismen (donaldismus macabris diabolus) (1966– )
  • Den syntetiske klodrisme (donaldismus modernis clodrismosyntheticus) (1971– )
  • I 1973 begyndte über-nørden Pål Jensen så at udgive sit norske fanzine i A5 format, “Donaldisten”, og der udkom 25 samler-orienterede numre af dette vidunderlige zine til stor glæde for Disney fans i Norge og Danmark. Jeg blev tilbudt et komplet run af “Donaldisten” til kun 10 kr. pr. hæfte af storsamleren Sivert Ibbo tilbage i 80’erne, men jeg takkede nej, fordi jeg var for nærig til at give de 10 kr. pr. hæfte, som Sivert ville have! Så jeg endte med at købe en ukomplet samling senere, da jeg endelig var kommet til fornuft. “Donaldisten” blev udgivet af foreningen “Gammeldonaldismens Venner”, og de udgav bladet indtil nr. 25 i 1988, hvorefter foreningen “Donaldistene” overtog bladet og udgav to nye numre i 1995 og 2004. 

    I 2007 dukker der så et nyt donaldistisk fanzine op i Norge, “Kvakk!”, udgivet af Kelpie Forlag og med Donald forfatteren Tommy Kvarsvik som redaktør. Jeg har endnu ikke fået købt noget eksemplar af det nye Kvakk! zine, for der er så meget andet, jeg mangler. F.eks. et komplet run af Pålemanns legendariske fanzine, “Donaldisten”. Af Sivert Ibbo. Til ti kroner stykket. Men jeg var for nærig. Og nu sidder jeg og mangler nogle af dem.

     

    fra www.kelpie.no/?cat=4 

    Kelpie satser etter fjorårets biografi om Donald-forfatteren/tegneren William Van Horn videre på donaldistiske utgivelser. Et helt nytt donaldistisk tidsskrift er i ferd med å se dagens lys, og første utgave er faktisk bare dager unna om å bli sendt av gårde til abonnentene. For bare 200 kr (porto inkludert) kan du sikre deg fire årlige utgaver, hver på ca. 40 sider, med blant annet spennende artikler og intervjuer med kjente Disney-serieskapere. I den første utgaven av bladet kan du for eksmpel lese interessante samtaler med både William Van Horn og Donaldismen-forfatteren Jon Gisle. Er du Donald-interessert er det ingen tvil om at dette er et blad du må skaffe deg. Hvis du ennå ikke har skaffet deg “Plystrende lopper og svirrende fluer” får du også en annen gladnyhet – abonnenter kan sikre seg boka for bare 80 kr (120 kr for andre). Så bestill KVAKK! i nettbutikken nå!  

    Og lidt flere dejlige forsider af “Kvakk!”. Gamle numre af dette zine kan stadig fåes i Norge, heja for Norge!

     

     

     

    Og et dobbelt-nummer på 76 sider. Personligt kan jeg ikke lide dobbelt-numre af blade, da de laver ged i nummereringen, synes jeg:

     

    fra www.kelpie.no/kvakk/

    KVAKK! TIL ALLE DONALDISTER!

    KVAKK! er navnet på Norges eneste donaldistiske tidsskrift som pr. dags dato kommer med faste, regelmessige utgivelser. Det skjer fire ganger i året – i mars (påskenummer/Carl Barks-bursdagsnummer), i juni (sommernummer/Donald bursdagsnummer), i september (høstnummer/Raptus festivalnummer) og i desember (julenummer/Skrue bursdagsnummer).

    Hvert nummer inneholder alt fra intervjuer med kjente Disney-serieskapere, donaldistiske nyheter og anmeldelser, til spennende artikler og donaldistiske utgreeinger.

    Redaktør for bladet er Tommy Kvarsvik, som også blant annet er Donald-forfatter, og utgis av Kelpie Forlag.

    BLI ABONNENT PÅ KVAKK!
    Det er mulig å bestille abonnement på KVAKK!. Et slikt årsabonnement koster 220 kr, og en får da tilsendt de fire neste utgivelsene av KVAKK! For å gjøre dette kan en enten gå inn på
    Kelpies nettbutikk eller en kan sende en e-post til post@kelpie.no 

    Men hvad blev der egentlig af Pål Jensen, også kendt som “Pålemann” blandt tegneserie fans? Jeg har ikke kunnet finde nogen billeder af “Donaldisten” på google (det blad må være sjældent), men her er en lille opdatering om Pålemann, fra http://blogg.nrk.no/byen/archives/2008/12/husker-du-aagot.html 

    Så vidt jeg kan se, er det Pål Jensen til venstre. Af én eller anden grund forbinder jeg altid “Pålemann” med ternede sutsko og 1950’erne. Jeg ved ikke hélt, hvorfor:

      

    Dagen etter at jeg hadde lest om Pål Jensen og tenkt, det var han ja, hvor ble det av han? Dagen etter støtte jeg på ham på vei mot Karl Johan. Han har stått på Karl Johan med stand siden 70-tallet. Det er nok bare meg som ikke er der så ofte.

    Han er engasjert i miljøspørsmål, kollektivtrafikk, er biolog, pc-kyndig og gammel-donaldist. Han lever nøkternt og tar frilansoppdrag, f.eks har han vært med på å lage IKT-ordboka på undervisningsdepartementets nettsider.