Home / Blogs / Samlerspalten / Artikel #5 – del 2: Antikvariater, specialbutikker og loppemarkeder

Artikel #5 – del 2: Antikvariater, specialbutikker og loppemarkeder

Vi fortsætter præsentationen af de danske antikvariater, specialbutikker og loppemarkeder, hvor vi slap sidst. Vi undskylder meget for dem som har ventet på nyt. Sjette og sidste del, som afrunder denne artikelserie, er også færdig og kommer forhåbentlig på få uger efter denne artikel.

Faraos Cigarer
Klosterstræde 22, 1157 København K.
Telefon +(45) 3332 2211
E-mail faraos@faraos.dk

Det første kendskab til Faraos Cigarer kan jeg ikke huske præcis hvordan jeg fik. Måske fik jeg et tip af Rolf fra Fantask, måske fandt jeg deres tidligere nano-mikro-kælderbutik længere nede af Klosterstræde ved et tilfælde. Who knows, I don”t anymore. Udvalget var stort, i hvert fald i forhold til butikkens størrelse. Der var proppet med US-comics. Prisniveauet var i hvert fald også noget andet end det var i Fantask. En ting var og er sikkert: US-comics kostede kassen.
Siden har Faraos Cigarer foretaget en forvandling og udvikling, der med tiden har gjort dem blandt de førende indenfor alskens merchandise – bl.a. har tintin.com dem med på oversigten over forhandlere af Tintin-mechandise – samt i restpartier af tegneserier og distribution af disse, da Sivert og Christoffer fik lejlighed til at flytte længere op ad Klosterstræde til nummer 22, hvor de samtidig åbnede spil- og internetbutik/café i Skindergade 27, men det ligger vist tilbage i perioden 1993-1996, hvor jeg ikke dyrkede tegneserier i særlig høj grad. Internetcaféen er i øvrigt for 4-5 år siden af et anset magasin – artiklen blev tilfældigt opdaget af en af Faraos Cigarers ansattes far – blevet kåret som den bedste af sin slags i uanmeldt test af sådanne i Nord-Europa, fordi den ikke kun tiltrak (spille)nørder, men ifølge magasinet også tiltrækker byens turister.
Nogen tid efter domicilskiftet tog Christoffer tidsubestemt orlov for at studere på uni, men frekventerer butikken, når der er signeringer, eller springer til, når der rush på. Måske er han gledet ind på fuldtid i anpartsselskabet igen, jeg ved det ikke p.t.
På assistentsiden er der et gevaldigt gennemtræk af folk. Det er lidt irriterende, for lige så snart man bliver fortrolig og snakker godt med den ene assistent – det blev jeg i hvert fald til en vis grad med Tobias og Tue (Tue er, mens denne artikel er blevet til, kommet igen, hvilket fortæller noget om, hvor lang tid denne artikel har været undervejs) – så stopper vedkommende og skal videre med sit liv, og så skal man til at starte forfra med en ny igen-igen. Ja, så er der jo Sivert, bossen. Jeg har aldrig set Sivert læse en tegneserie, han har måske for travlt til det, men mit indtryk er, at han ikke rigtig kender nogen af historierne til bunds, for når snakken går på tegneserier, så siger han altid folk vil have den og den serie osv., hvilket for mig helt klart tyder på, at hans fokus på tegneserier er som en vare, og hvilken værdi den har. Hvem kan dog bebrejde ham den ‘miljøskade’ med alle de gigantiske restpartier og samlinger, som skal prissættes m.m. Og måske har jeg læst ham forkert.
Hvad Faraos Cigarer til tider mangler eller manglede af persona, leverer Faraos Cigarer derimod gennem en høj kvalitetsservice, når man skal have vurderet sine danske tegneserier. Jeg har i hvert fald ikke oplevet samme grad af service andre steder, måske lige med Amagerbrogade Antikvariat som undtagelsen (ejeren tjekker i hvert fald sin Komiklex, inden han giver en pris, når han er i tvivl). For albummenes vedkommende får man som regel en vurdering og pris pr. album eller serie, skrevet ned på papir. Så kan man vælge, hvad man vil sælge eller beholde. Andre antikvariater, nærmest uden undtagelse mig bekendt, leverer ikke så minutiøs vurdering på skrift. Oftest vil en bunke tegneserier blive vægtet og vejet med det ene øje lukket, hvorpå man får en samlet pris (eller et slag på tasken, om man vil). Hvis man så ikke er tilfreds med budet og tager nogle tegneserier ud af bunken, så er det netop altid lige dem, der er noget værd og budprisen falder typisk drastisk. Det er totalt uoverskueligt for almindelige mennesker og frustrerende for øvede handlere, når man bliver udsat for den slags. I Faraos Cigarer lader Sivert sig binde ved at give et tilbud på skrift på enkelte tegneserier eller små lots. Det virker troværdigt, da du kan pille det ud, du syntes er vurderet for lavt, uden at det påvirker prisen på de tilbageværende tegneserier. Ved større amerikanske samlinger har de en ‘ekstern konsulent’, som vurderer samlinger.
Faraos Cigarers hjemmeside kan der bestilles lagerførte varer med online betaling og porto er gratis ved køb for over DKK 500,00. Brugte tegneserier skal dog bestilles via e-mail. Vær helst meget konkret, ellers besvares den måske ikke. Hvis du har lister med tegneserier, du vil sælge, kan disse også sendes ind. Deres e-mailrespons er generelt på middelniveau ud fra egne erfaringer. Der er typisk altid 5-15 online på deres hjemmeside (i følge chart.dk tælleren), selv en søndag morgen.
Deres valg af indpakningsmateriale til forsendelser ud af huset er, sådan som jeg har oplevet det, lidt under middel. Materialet er en blanding mellem papir og pap og kan ikke altid overleve Post Danmarks behandling. Andre antikvariater, bl.a. de mindre i provinsen, sørger for at pakke varerne ind i bobleplast, flamingo eller lignende stødabsorberende materiale. Det er lidt synd, at jeg skal dele hug ud her for denne detalje. Der er gået for meget industri i det, må jeg konstatere. Telefonisk står butikkens postordreafdeling også til rådighed, ligesom du også kan ringe til deres andre afdelinger.
Andre tegneseriebutikker har ikke kunnet stå for det vigende marked, men Faraos Cigarer har bestået og har i den efterfølgende periode manifesteret sig som den absolut førende tegneseriebutik, når vi taler om udvalget af nye titler samt et solidt udvalg af restpartier, som i butikken kan fås flere år efter de generelt er udsolgt andre steder. Det skyldes helt klart, at Faraos Cigarer er blevet fast aftager af Bogfabrikkens, Arboris” og flere andre forlags restpartier. For mit vedkommende, har det haft virkning på mit eget køb af titler fra Bogfabrikken, at jeg har ventet til at de kunne fås til DKK 19,75 pr. stk. eller til tre for en halvtredser i Faraos Cigarer, da stort set alt fra Bogfabrikken kom på udsalg efter ganske kort tid efter release! Jeg tror, Faraos Cigarer er meget tilfreds med den udvikling.
Faraos Cigarer er desuden distributør af Arboris’ titler i Norge, ligesom de ofte sender små kataloger ud til diverse tegneseriebutikker og antikvariater landet over, når de gerne vil sælge ud af deres restpartier (du vil f.eks. kunne finde små partier af Løjtnant Blueberry genoptryk fra Serieforlaget A/S ude i de forskellige antikvariater, Modesty Blaise ligeså).
Når du træder ind i tegneseriebutikken i Klosterstræde, går du et antal trin ned for til højre at finde skranken og kassen for danske tegneserier og merchandise (strengt opdelt i US/DK er det dog ikke, US comics kan sagtens betales her også). Hvis du følger skranken og vælger at gå højre om i butikken finder du til højre brugte Disney-blade samt andre ældre blade som Anders And, Stålanden, Solo-hæfter og Illustrerede Klassikere und so weiter. Lige overfor finder du merchandise. Går du lidt videre, finder du en del hyldemeter nye album. Det er typisk Tintin-specials, Blueberry fra Serieforlaget, Guldbøger, Garfield, Carls Barks’ Bedste, Splint & Co., hvor nogle af titlerne er på udsalg osv. Lidt videre til højre finder du indgangen til deres lager af brugte album, som der almindeligvis ikke er adgang til, selvom døren altid er åben. Videre igen, ser du specielt designede hylder til deres brugte album. Alle er prissat, også dem på lageret i butikken. Nogle af de sjældne er i enten Mylar-poser eller polybags, alt efter hvad deres distributør kan levere. Går du videre, har du skranken og trappen til venstre nu. Herfra og ca. 3-4 meter frem finder du på venstre side Faraos Cigarers “Hede Priser” sektion med deres albumtilbudsvarer. Det spænder lige fra Egoland til Bilal over Bouqc til Jeremiah videre til Gammelpot og XIII osv. Jeg tror de står i alfabetisk orden og efter prisklasse, men har ikke tjekket den sektion længe. Lige under “Hede Priser” sektionen finder du de brugte superhelteblade og andre blade. Alle er typisk i polybags. I midten er der merchandise, tilbudsalbum eller de seneste nyheder. Til højre har du alle de nye danske album, og enkelte udenlandske titler fra eksempelvis forlagene Heavy Metal og Humanoids Publishing. Så har vi en smal gang på 1 meter med Marvel- og DC-titler til venstre og toilettet til højre. Næste skridt bringer os ind i US-afdelingen. På en 3-4 hyldemeter i flere niveauer ser vi til venstre DVD- og VHS-film udvalget, i midten T-shirts og glasmon(s)tre med specialudgivelser fra staterne samt diverse figurer. Til højre er der vel mindst 10 hyldemeter tradebacks. I næste sektion har vi US-kassen, til venstre Marvel, Image og DC udgivelser. Til højre er indgangen til deres back-issues, sat op i alfabetisk orden for de mest populære seriers vedkommende. I midten ser du kasser fyldt med titler til spotpriser. Her kan du typisk købe 100 titler for DKK 3-400,00. Bemærk at standen svarer til prisen. Endvidere udskiftes varesortimentet jævnligt. Til venstre nærmest US-kassen/skranken er der lidt flere nye titler. På væggen i back-issuessektionen hænger der sjældne US-comics i noget der ligner Time-locks(tm) fra Bill Cole Inc.. I vindueskarmene finder du en række af deres Tintin- og superheltefigurer samt et udvalg af albumtitler på udsalg. Der er sikkert noget, jeg har glemt, udover deres spilbutik, der er off-topic i denne artikel.
Udover et virkeligt godt udvalg af restpartier/udsalgsvarer, har Faraos Cigarer alle de nye tegneserier på det danske marked, vistnok på nær nye Jumbobøger (men det kan have ændret sig), og for den sags skyld også brugte, samt en masse merchandise i form af plakater, nøgleringe, figurer, postkort, spil, specialfilm mv. og en masse danske fanzines, undergrund og udgivelser fra mindre forlag. Butikken er vel også Danmarks og Skandinaviens førende leverandør af Tintin-merchandise til svimlende priser (jfr. deres hjemmeside). Jeg har dog intet sammenligningsgrundlag, men en plastikmodel af en bil i vinduet med Tintin og Kaptajn Haddock til DKK 4295,00 er sgu’ lidt dyrt, hvis man spørger mig! Men de kan nok ikke selv bestemme prisen, der sikkert bestemmes fra centralt hold af rettighedshaverne.
Som den eneste tegneserie-/spilforretning hidtil har Faraos Cigarer optrådt på bogmesser som et fast indslag, i hvert fald bogmesserne i Forum og i Øksnehallen i København, og nu også Komiks.dk. Imidlertid ser denne dominans ud til at blive brudt, i hvert fald var Fantask også til stede på Komiks.dk og flere spillemesser.
Har du ikke lige råd til at købe alle de tegneserier du står med i Faraos Cigarer, kan du få lagt dem til side. Hvor lang tid er ikke til at sige, men typisk 1-2 uger. Den korte periode skyldes oftest altid ‘pladsmangel’. Husk at få skrevet navn på posen med tegneserier, som er lagt til side, dvs. navn og dato for seneste afhentningsdato. Ellers vil de blive lagt tilbage i i butikken ved den næste oprydning. Om du kan få længere snor end 1-2 uger, tror jeg, beror på en vurdering fra sag til sag.
Generelle betingelser: Salg efter eget katalog. Rabat 5% ved køb for over DKK 750,00 og 10% ved køb over DKK 1500,00. Man kan dog ikke købe én tegneserie til DKK 1500,00 og få 10 % kontantrabat. Brugte tegneserier sælges til typisk til 2/3 af nyprisen. Abonnement på US-comics er muligt. Søgeliste: Gennemgås efter behov, kender ikke effektiviteten. Vareudvalg: Nye, brugte danske og udenlandske albums og blade, specialvideoer, plakater og merchandise.

Oasen
Hvidovrevej 286, 2650 Hvidovre
Telefon +(45) 36789916.Telefax +(45) 36786751
E-mail oasen@postman.dk

I rigtig gamle dage var denne butik storleverandør af Carlsen Comics og Bogfabrikken restpartier til diverse antikvariater, byttebikser og genbrugsanstalter, samt Oasens egne filialer rundt omkring i landet. Hver hverdag leverede Leif et par europa-paller med tegneserier til sit kundenet. Dengang var de hele 8 mand, hvilket vidner om, hvor stort det var. Der blev købt ind for omkring DKK 50.000,00 hver måned, hvilket var en sjat tilbage i 1980erne og starten af 1990erne. I dag ville det nok svare til omkring DKK 75-150.000,00, et nærmest surrealistisk beløb i dagens tegneserielandskab udenfor city. Det fik en brat ende med den generelle afmatning af tegneseriemarkedet og da Carlsen lukkede for hanen og dermed muligheden for, at hente rester på deres lager i Borre på Møn, så udvalget blev begrænset til de mindre attraktive serier til spotpris, valgte Oasen at stoppe med det game. Oasens stifter, ejeren af Oasen i Hvidovre, er den eneste af disse antikvariater i “kæden” Oasen, der har overlevet strukturændringerne i tegneseriemarkedet (Oasen i Valby, Helsinge m.fl. har drejet nøglen om. Har selv været rundt tilbage i 1999 for at tjekke, om de stadig skulle ligge der, eventuelt under andet navn).
Oasen i Hvidovre har alle mulige varegrupper: Film, bøger, computerspil, musik, tegneserier, frimærker osv. Selvom butikken ligger relativt langt udenfor Københavns centrum, dukker der altid lige lidt godter op af især gamle Disney tegneserier, Gigant m.fl. – for lige at nævne nogle stykker. Disse serier er ikke lige mit felt, men andre kunne jo være interesseret i dem.
Seneste skud på stammen er samarbejdet med hr. Jens Sirich, indehaveren af Trianglen Antikvariat på Trianglen i København, i produktionen af specialudgivelser af CDer med bands fra midten af det tyvende århundrede og frem. Efter sigende går det ganske godt med det projekt.
Oasen har sit eget prissystem, som ligger i den lave ende af markedet. Rabat: Ja. Vareudvalg: Bøger og blade, film, musik, eget musikforlag, CDer, erotik.

Pegasus
Nr. Farimagsgade 53, 1364 København K
Telefon +(45) 33325650.
E-mail butik@pegasus.dk

Pegasus er vel nok et af de ældste tegneserieantikvariater i Danmark med nærmest eksklusivt speciale i brugte danske og udenlandske tegneserier. Af de udenlandske er det fortrinsvis amerikanske superheltetegneserier. Bo (butikkens ejer) har et ben i hver lejr, dog med vægten på de danske. Niels (tidligere assistent, men dog vistnok med en status som ekstern konsulent) havde vist et lille speciale i det amerikanske. Siden er Lars kommet med på holdet, vistnok en af Bos gamle bekendte fra Nansensgade. Han har viden om danske albums, amerikanske, illustrationer/illustrationsbøger (helst danske) og lignende.
Butikken lå først i Blågårdsgade, i 1980erne i Nansensgade, siden flyttede Pegasus til Gammel Kongensgade – en eklatantisk fiasko af dimensioner m.h.t. åbningstider – for senest i 1998 at lande på Nr. Farimagsgade 53, kælderen, egentlig ikke langt fra den gammelkendte butiks oprindelige beliggenhed. Uofficielt har Pegasus været betegnetsom “butikken, der blev væk”, idet folk ofte af andre butikker blev henvist til Pegasus i deres søgen på gamle blade, men lige så ofte vendte tilbage med uforrettet sag, fordi de ikke kunne finde den. Det kan måske også skyldes butikkens åbningstider, der mest af alt minder om direktørtider. De officielle åbningstider er mandag til fredag kl. 13.00-18.00. Disse tider skal dog tages med et gran salt, og i hvert fald efter kl. 14.30 plejer der være folk på pinden. Hvis du vil prøve lykken kl. 13.00, bør man holde sig til tirsdage og torsdage, hvor Pegasus’ assistenter åbner butikken. Ifølge reklamen for Pegasus i Komiklex har butikken også åben på Carl Barks’ fødselsdag 27. marts, men lur mig, om de nu også husker det! Eller for den sags skyld os andre. Informationen i STRIP! 19 og 20 om, at Pegasus kun har åbent mandag, onsdag og fredag er en trykfejl. Det er nu rettet i annoncen i septemberudgaven 2004!
Pegasus er mig bekendt den eneste tilbageværende butik, som udelukkende baserer sit koncept på salg af tegneserier (blade, hæfter, strips, fanzines, albums, litteratur om tegneserier osv.). Butikken er nu ganske godt konsolideret og har ifølge seneste melding fået rigtig godt gang i sagerne, selvom kommunens lokalplan spærrer for et visuelt trækplaster i form skiltning på facaden eller på fortov. En vis irritation spores. Er man interesseret i mere stof om Pegasus” historie kan man finde det i 4. udgave af Komiklex, side 8, eller på dette link. Komiklex udgives i øvrigt af Pegasus.
I efteråret 2003 fik butikken en ny hjemmeside, der som den første i Danmark i større stil gør det muligt, at bestille brugte tegneserier – samt nye – online. Varesortimentet opdateres efter behov, men jeg har ikke kunnet finde et mønster for det. Seriejournalen har anmeldt sitet i august 2004. Man kan også ringe ind, hvilket forenkler situationen, men vær godt forberedt på dit ærinde. Ellers må du vende tilbage på et senere tidspunkt, når du ved, hvad du vil have. De har travlt, for der er kunder i butikken.
Butikkens speciale er som bekendt gamle og velholdte danske tegneserier. Derfor vil du ofte finde superflotte eksemplarer af gamle, eftertragtede titler. Dette er nok en konsekvens af Pegasus” historie. Butikken har en del år på bagen og har altid hævdet et vist niveau, som afspejler sig i varesortimentets bredde og kvalitet og den dertil hørende pris, som typisk ligger klart over gennemsnittet af de priskataloger, der findes på markedet i dag, for velholdte eksemplarer.
Er du i butikken og kan ikke lige finde et bestemt nummer i Commando-serien, kan den nok skaffes fra deres fjernlager, men regn med et gebyr på omkring DKK 50,00 (I kid you not!) for den tjeneste. Begrundelsen er, at det er en af de serier, som du oftest ikke vil kunne finde i butikkens udstillingsreoler eller -kasser eller det umiddelbare tilgængelige lager. Måske, og kun måske, kan de finde den på deres fjernlager.
Hvis du skal sælge dine blade i denne butik for menneskepenge, er det nok Bo, du skal snakke med, hvis det er en større samling. Det er Bo, der sidder på pengetanken.
Hvis du vil bytte tegneserier i Pegasus er der et rationale, som du skal være opmærksom på, og som gennemsyrer butikken: Hvis du f.eks. vil have nogle af de “gode” tegneserier, skal du regne med, at dine “almindelige” tegneserier umiddelbart falder i værdi overfor disse “gode” tegneserier. De “almindelige” ting kan du selvfølgelig bytte til tegneserier af samme værdiklasse. Hvis du vil have fuld pris for dine tegneserier ved salg eller bytte til Pegasus, må det du komme med varer af samme kaliber, som dem du vil købe/bytte dig til. Så er spørgsmålet, om du ikke hellere skulle overveje at betale med kontanter, eller sælge dine tegneserier andre steder, for at dække kapitalhullet, og derved vende tilbage for at købe den tegneserie, du havde set dig ud, ved et kontant køb. Det er ikke helt nemt at vurdere. Dertil kræves, at du kender markedspriserne i de forskellige butikker. Men jeg er ofte blevet vantro skuffet over bytte-/købspriser i denne butik. Faraos Cigarer, Elmegade Antikvariat og Amagebrogade Antikvariat (og muligvis andre) har ikke umiddelbart denne form for “variabel møntfod”.
Udvalget af tegneserier er enormt. Typisk vil du finde komplette samlinger af Carlsen Comics albums. Serier der typisk altid er på lager er (dog ikke de udsolgte); Morbus Gravis (minus Replikanterne ~ bind 4 i serien), Thorgal, Akira, Prins Valiant, (næsten) alt Moebius/Giraud, Elverfolket m.fl. Disse serier, skal det nævnes, er ydermere ikke anmeldereksemplarer, men derimod uspolerede og er derfor i perfekt stand. Ikke fejltryk eller beskadigede. Mange serier fra Bogfabrikken haves også. Bo er meget dreven i at skaffe sig restpartier fra disse forlag. Specialbøger og Carl Barks og Moebius/Giraud litteratur og fanzines finder du også her.
Hvis du har et undergrundsblad, fanzines eller andre ting som relaterer til tegneserier, er butikken altid behjælpelig med salg indenfor butikkens rammer.
Når du kommer ind i butikken, vil du lige til venstre se en masse gamle træølkasser med beskadigede tegneserier til kraftigt reducerede priser. Lige frem vil du så finde albumreolerne. Her står de almindelige, velholdte brugte albums. Du kan også finde enkelte sjældne titler, hvis Pegasus har rigtig mange af dem eller de er voldsomt beskadigede. Skaderne kan være med cuttede hjørner, løse sider eller album med navn og/eller stempel i. Du skal være opmærksom på, at albummene er sorteret efter mindst to systemer. I det ene system er de sorteret i alfabetisk orden. I det andet er de sorteret efter forfatter eller genre for specielt udvalgte serier. Eksempelvis vil du finde Morbus Gravis i begge systemer. Ovenpå albumreolerne finder du Jumbobøger, Lommeænder og andre bøger og samlepakker.
Er der titler du ikke kan finde, ligger de sandsynligvis bag disken. Her opbevares de absolut mest eftertragtede titler. Og de er typisk ikke billige i forhold til almindelige brugtpriser. Hvis du bliver præsenteret for et eksemplar, du ikke helt er tilfreds med, kan du evt. spørge, om der er et bedre eksemplar. De findes måske på lageret ude bagved. Hvis der findes endnu et eksemplar i bedre stand, skal du regne med, at det koster mere, så det bliver nogle dyre meter, Pegasus’ ekspedient går for dig. Afhængig af eksemplarets stand og efterspørgselen på det kan prisen variere noget, idet du skal regne med at lægge mellem 25 og 100 % oveni prisen for en tegneserie i bedre stand (så slipper du også for at aftage prismærket eller viske prisen ud som er skrevet med blyant øverst til højre på første side).
Under vinduerne finder du en række reoler i tre etager med danske og udenlandske blade i kasser. På disken finder du ofte bunker af brugte tegneserier, der lige er kommet ind, og titler, som butikken godt vil flashe med. Nogle gange kan der gå en til to måneder, inden de får bevæget sig på rette plads.
De albums, du uden videre kan få lov til at bladre i, dog med måde, vil ofte have et lille prismærke påklistret, hvor prisen er påtegnet med kuglepen. For mere eller mindre eksceptionelle titler vil der ofte være påtrykt en lille kommentar i form at Fed, Sjælden, Megasvær, Fed Corben eller bare informationen om, at denne titel er Udsolgt. Det betyder typisk, at tegneserien koster den oprindelige vejledende udsalgspris omregnet til 2004-priser eller højere, såfremt eksemplaret er rimelig pænt og salgbart.
Salg: Egen prisvurdering, støtter sig til sit eget priskatalog. Bruger Komiklex (som Pegasus udgiver) når de er i tvivl. Rabat: Ja, afhænger af varen og beløb, men rabatten kan dog være betydelig (større) end i andre butikker. Brugte tegneserier: Sælges til ca. 70 % af udsalgsprisen for de gode titler, ellers ca. 60-65 %. US Comics: Stort udvalg i alle genrer, prisvurdering efter katalog (den amerikanske Overstreet prisguide), enkelte klassikere kan dog ligge meget højere for udvalgte titler. Køb/bytte: Under 10 %. Søgeliste: Ja, men ikke speciel effektiv. Bo fandt f.eks. en af mine søgelister, der var over 10 år gammel, og jeg havde intet hørt i den mellemliggende periode. Men han kunne i det mindste huske mig. Vareudvalg: Back issues, danske og udenlandske albums og blade samt et mindre udvalg af nye danske. Plastikposer koster DKK 2,00/stk.

Ragnas Antikvariat (Bladbiksen)
Fiolgade 16B, 3000 Helsingør
Telefon +(45) 46201466

*** Bemærk, blev solgt, lukket midlertidt, men genåbnet i februar 2010 med samme ejer, som overtog butikken ***

En lille biks i Hamlets by, som jeg fandt ved at søge på ‘antikvariat’ på krak.dk. Udvalget af tegneserier er rimelig pænt, set i forhold til antikvariatets beliggenhed, over 55 minutter fra København. Kystbanen går hertil, en skøn tur langs Øresunds kyst, og måske hurtigere end Helsingørmotorvejen i myldretiden.
Rabat: Ja. US Comics: Ja. Priser: Efter Komiklex, selvom hun benægter brugen af den, men priser er eksakt priser fra dette opslagsværk. Vareudvalg: Bøger og blade, film, erotik.

*** Bemærk, blev solgt, lukket midlertidt, men genåbnet i februar 2010 med samme ejer, som overtog butikken ***
Samleren
Hvidovrevej 92, 2650 Hvidovre
Telefon +(45) 31759469

*** Bemærk, at butikket er lukket. Restlageret blev solgt til Oasen ***

Lille biks, som jeg fandt på vejen til mit første bekendtskab med Oasen længere nede af Hvidovre Hovedvej (set fra Roskildevejen). Samleren ligger skråt til venstre for udgangen af Hvidovre Station. Har vel ikke mere end to hyldemeter tegneserier, fordelt over en 5-6 kasser. Der dukker altid lidt godter op hen ad vejen, hvis man er heldig. Har faktisk købt og byttet en del tegneserier her.
Prisniveau: Komiklex faktor 0,60. Vareudvalg: Brugte bøger og blade, film, erotik. Meget lille butik.

*** Bemærk, at butikket er lukket. Restlageret blev solgt til Oasen ***

Store Verner
Sundevadsgade 31, København V
Telefon +(45) 33791467

Butikkens ejer er den tidligere ejer af tegneserieforretningen Utopia. Han besøgte faktisk Komiks.dk om søndagen.Butikken har alle mulige typer tegneserier og bøger. Hvis du samler på stripserier såsom Akim, Wild West eller Raketserier, så har Store Verner et ganske pænt udvalg sammenlignet med andre antikvariater i samme størrelse. Verner sætter pris på at levere service. Du kan altid give ham din søgeliste. Når der dukker noget op, så lægges det til side. Desværre er nogle kunder ikke altid helt så flinke til at komme og hente de reserverede sager, har jeg observeret de gange, jeg har kigget forbi hvert halve år. For albummenes vedkommende kan man sammen med prisangivelsen på første side se et notat, som indikerer hvilken måned og hvilket år, tegneserien er indkøbt af Verner. I følge Store Verners reklame i Komiklex gives der 10 % rabat ved køb for over DKK 200,00.
Åbningstider fra ca. kl. 16.00-19.00 man-fre og kl. 13.00-16.00 på lørdage.
Prisniveau: Komiklex’ priser og efter egen vurdering, hvis tegneserien synes mere efterspurgt end prisvurderingen i Komiklex antyder. Rabat: Ja, næsten hver gang. Titler købt af Verner før 1998 sælges til halv pris. Søgeliste: Ja. US Comics: Ganske få.

Trianglen Antikvariat
Østerbrogade 72, 2100 København Ø
Telefon +(45) 35380441. E-mail sirich@orangenet.dk

Butikken ligger centralt placeret på Trianglen på Østerbro i København. Fandt dette antikvariat via Komiklex. Jens Sirich, antikvariatets ejer, er en mand men sine egne meninger. Man kan altid have herlig diskussion om alt indenfor brugtmarkedet, men også alt det udenfor. Så fik vi vist det hele med her. Butikken har ca. 20 år på bagen.
Butikken har ca. 10.000 tegneserier. Efter hyldemetermålet kan vi her tale om 10 hyldemeter albums (i kælderen er der også en masse på lager). Tegneserierne findes til venstre, når man træder ind i butikken. Helt til venstre ser du bladene, dvs. Edderkoppen, Projekt X, Mega Marvel osv. I midten har vi albummene og bagved, når du ser på albumhylderne fra indgangen, har du tilbudsvarerne, som oftest er det seneste, som Carlsen Comics og Bogfrabrikken har valgt ud til salg til reducerede priser. Helt til højre ses stativerne med de nye albums.
Trianglen Antikvariat har også en hjemmeside, hvor du kan se antikvariatets udvalg af brugte ting og sager, samt bestille dem direkte ved et pænt shoppingcartsystem. Da jeg var forbi antikvariatet i september 2002 kom Jens og jeg i snak om hans hjemmeside, hvor han noget forundret kunne konstatere, at han intet havde solgt via det ret pæne shoppingcartsystem af tegneserier, som en af hans tidligere assistenter havde konstrueret v.h.a. et sharewareprogram eller noget i den stil (måske har programmet en bug?). Helt uden effekt på salget er hjemmesiden dog ikke, idet jeg og sikkert andre ofte lige kigger forbi siden for at tjekke, om der er kommet noget ind på hjemmesiden, for efterfølgende at kigge forbi butikken, selv se på varen og evt. købe den.
Trianglens Antikvariat har tidligere været involveret i salg af titler fra Bogfabrikken og i kampagnen for Prins Valiant i f.eks. Politiken. Ydermere vil du finde mange undergrundstegneserier, fanzines o.lign. Trianglen havde en stand på Komiks.dk.
Prisniveau: Komiklexpriser fra 2001. Rabat: Ja, især for stamkunder. US Comics: Begrænset udvalg, ses mellem brugte og nye albums i egen afgrænset sektion. Vareudvalg: Bøger og blade, nye danske albums, film, musik, musikforlagsvirksomhed.

Den Franske Boghandel
Librairie Francaise ApS
v. Anne Kirstine Thomassen
Badstuestræde 4-6, 1209 København K
Telefon +(45) 33 14 20 71

*** Ved ikke, om denne butik stadig eksisterer. Opdateres, når jeg finder ud af det ***

Dette er ikke en tegneseriebutik eller antikvariat, men af og til finder du udgivelser fra Casterman og Humanoids Publishing. Serier, Anne Kirstine typisk har, er Tintin, Den hvide Lama og Metabaronens Kaste. Netop nu har hun Juan Solo album #3 på lager, som nogle har efterspurgt på Seriejournalen!

Fyns Antikvariat
Middelfartsvej 86
5200 Odense V
Telefon (+45) 6612 7786

Jeg har ikke glemt Fyns Antikvariat, men er først blevet opmærksom på dens eksistens og betydning i Odense, efter de meldte deres ankomst til Komiks.dk 2004 festivalen, hvor de bl.a. havde “Danmarks største tegneseriesamling” til salg.

Hvad sker der i næste artikel? Der findes selvfølgelig flere butikker end ovenstående. Disse kan evt. findes på følgende links: Antikvariater i Danmark, Guide til Antikvariater i Danmark eller Seriejournalens oversigt over danske tegneseriebutikker. Komiklex giver også en god oversigt. Nogle butikker er simpelthen ikke taget med i denne artikel, fordi de handler for useriøst, er for små eller ikke mere fører tegneserier i et omfang, der berettiger til en nærmere beskrivelse. Dog er butikker i Jylland og på Fyn ikke medtaget i denne omgang, da jeg ikke har besøgt disse endnu af indlysende logistiske og økonomiske grunde. Men jeg har fundet en løsning, så noget af området alligevel kan dækkes på, idet jeg har overtalt en bekendt til at varetage dækningen af Århus-området. Komiklex kan du købe i din boghandel, på Pegasus’ hjemmeside eller i Pegasus’ butik. Det kan også lånes på biblioteket.

Skal du til Norge?
En interessant idé jeg fået: De af Seriejournalens læsere, der skal på ferie til Norge, anmodes hermed om at tjekke vort broderlands antikvariater ud. Tegneserier er meget stort i Norge og det går vist rimelig godt for de norske forlag med store sorte tal på bundlinien ifølge artikler på Seriejournalen. Også danske albums er ret udbredt deroppe, da det norske skriftsprog er meget lig det danske. Et link over norske antikvariater kan findes her. Danske albums er in i Norge, fordi mange af de serier, vi har fået udgivet i Danmark, tiltaler nordmænd, der ofte “kun” har haft glæde af dem i bladform.