Home / Blogs / Sidekick views / Disney og jul, og jul og Disney

Disney og jul, og jul og Disney

415px-Juleparade_1958Der ER noget særligt over det forhold, der er mellem Disney produkter og julen. De fleste mennesker har et eller andet med ”tegnefilmsudsendelsen”, der bliver vist hvert år den 24.december ved 16 – tiden, hvor store og små ikke kan få tiden til at gå hurtigt nok af den ene eller anden grund.

Men det stikker dybere, i hvert fald for mit og sikkert også mange andres vedkommende. Den tradition med et Juleshow, som nu om dage kaldes ”Fra alle os, til alle jer….”stammer helt tilbage til barndommens dage, da Metropol biografen på Strøget i København viste Walt Disneys Juleshow, en kavalkade på en 7 – 9  korte tegnefilm (dengang kendtes udtrykket ”animationsfilm” ikke i bredere kredse), der ikke handlede specielt meget om jul, men hvori der godt kunne være en eller to med sne – Disney sne! Ingen som Walt Disney studierne kan lave snevejr i tegnefilm. For mit vedkommende er dette en af de helt store påvirkninger, der følger mig den dag i dag. Showet sluttede som regel med Plutos Juletræ eller den, hvor Anders And fører krig mod Chip og Chap med gaver som brystværn. Hvis det gik højt var begge disse perler med og senere år kom også Julemandens værksted med eller Natten før jul.

Da jeg var dreng var det skægt nok også koldt og mørkt om vinteren. Og det skete i de dage, at vi gik på loftet i etageejendommen sammen med vores far for at hente julepynt og nisser ned i lejligheden; også Anders And sprællemanden, og min bror havde gemt de gamle julekalendere! Selv om de var blevet åbnet, så havde han møjsommeligt lukket lågerne igen, så lillebror kunne have fornøjelse af dem.  Så måtte vi også tage en stor papirspose fra Magasin du Nord eller Daells Varehus fyldt med Anders And blade med ned i lejligheden. Det var ellers kunne noget, der blev tilladt, hvis der var sygdom, og man så ikke kunne få tiden til at gå med andet end at læse bunker af blade, flest Anders And, men også lidt Daffy, Familien Flint, Fix og Foxi og Tom og Jerry. Det var før superheltenes indtog i mit univers, vi snakker 1961/64. Der var Også Illustrerede Klassikkere, men de var kedelige i min optik. Dem kunne man jo lære noget af! Øv, øv og tre gange øv!

MickeyDonald-ChristmasCVR-MOCKONLY-73e10-659x1000Blandt disse stabler af blade, og vi havde mange poser, vores mor arbejdede jo som før nævnt på Gutenberghus (det hed forlaget, før det blev til Serieforlaget), blandt disse bunker var det julenumrene eller dem med vinterhistorier med SNE, der var i højeste kurs. Selvfølgelig var der mere sne i gamle dage, men det KAN være den sne i bladene også talte med.

Efter jul var der til overflod hvert år 2. juledag premiere på en spillefilmslang tegnefilm, som mange vil vide, med Pinocchio, Snehvide, Lady og Vagabonden, Hund og hund i mellem, Sværdet i Stenen og så videre. Den film kunne vi nå at se i førnævnte Metropol i juleferien, når storebror blev påduttet lillebror, tog ham ved hånden og tøffede afsted med sporvognen til indre by.

Sådanne oplevelser kom til at fylde ufatteligt meget i en lille såvel som en stor drengs bevidsthed. Og denne påvirkning har holdt sig lige til den dag i dag; den er, indrømmet, også blevet næret lidt i ny og næ, mest i ny, men også lidt i næ!

Jeg blev opmærksom på det, da jeg kom ned i Fantask på den ugentlige optankningsturné. Selvom der abonneres på et unævneligt antal titler i hæfteform, er man jo lige nødt til at ”browse”, som det vist hedder på nudansk, alle hylderne igennem for at se, om der er noget, man går glip af. Og, oh, store under, der lige til højre for disken i et stativ var dette års amerikanske Disney julespecial. Flot rød forsidefarve(i parentes bemærket brød jeg mig ikke om selve illustrationen, den var udfærdiget af en mig ikke kendt person). Men hæftet signalerede alligevel JUL med fede typer og det strøg lige ind på amygdalaen, så markant at selv den flinke, let trivelige ekspedient bag disken bemærkede det med et: ”Tidligere tiders massive påvirkning fornægter sig ikke!” Og det er jo så sandt, som det er sagt. Jeg måtte opbyde al min selvbeherskelse og mobilisere en eller anden form for kritisk sans for at sætte hæftet tilbage på plads og ikke købe det……, men det kan måske nås endnu?!

Glædelig jul fra Robins blog, sidekick views!