Home / Blogs / Verden rundt med Henrik / Baltimore messen 2015

Baltimore messen 2015

Dette var min 10. gang jeg var i Baltimore for at tage på det der er blevet min favorit messe.

Tegneseriemesser har i de sidste 5 år haft en kraftig vækst i antal og specielt i udvikling hen imod at blive masse medie messer, hvor tegneseriedelen er blevet væsentlig reduceret. Her er Baltimore messen en af de få messer, som stadigvæk er tro mod deres udgangspunkt. Der er dog ingen regel uden undtagelser, da messen i år havde nogle få medie gæster. Men det var nogle få velvalgte gæster, der for de fleste vedkommende spiller med i tegneserie relaterede TV serier eller film, bl.a. Arrow , hvilket er helt fint når det nu skal være. Det er mere når man har sportsfolk (bl.a. wrestling), og afdanket skuespillere fra TV komedie serier fra 70’erne og 80’erne, at filmen begynder at knække.

Darwyn Cooke var en af de mest populære gæster på messen.

Darwyn Cooke var en af de mest populære gæster på messen.

Men tilbage til det væsentlige, nemlig tegneserier! Messen har altid en imponerende gæsteliste, der er en god blanding af nye populære kunstnere, samt mere rutinerede kræfter, og dette år var ingen undtagelse. I år talte gæstelisten bl.a. David Finch, Scott Snyder, Amanda Conner, Jimmy Palmiotti, Darwyn Cooke som alle havde lange signerings køer alle 3 dage. Men de havde også Bernie Wrightson (som desværre stadigvæk ikke er helt rask), Marv Wolfman, Mike Grell, Jose Luis Garcia-Lopez, Walter Simonson, Mike Zeck, John Beatty, Mark Buckingham, Scott Hanna, John Ostrander (Suicide Squad), John Totleben & Tim Truman. De 3 sidste (+familie) havde jeg arrangeret at gå ud og spise med fredag aften, hvilket var utrolig hyggeligt, og det er sådanne ting som gør det at tage på messe det hele værd.

Cory Sedlmeier (tv), John Totleben og Mark Buckingham til Miracleman foredraget.

Cory Sedlmeier (tv), John Totleben og Mark Buckingham til Miracleman foredraget.

Ud over at tæske rundt og få signeret mine medbragte tegneserier og få et par tegninger med i købet, fik jeg også set et foredrag om Miracleman lørdag eftermiddag med Mark Buckingham og John Totleben. Det var et ganske informativt og underholdende foredrag, hvor der blev fortalt masser af anekdoter af John Totleben omkring hans samarbejde med den oprindelige forfatter (også kendt som Alan Moore), og Mark Buckinghams samarbejde med Neil Gaiman på serien, hvor der også blev fortalt lidt om det vi kunne forvente når de afslutter det som de begyndte for 25 år siden. Cory Sedlmeier som styrede foredraget viste også en masse eksempler på, hvordan de i de nye udgaver havde fået ny farvelagt serien, så den nu fremstod som tegnerne i sin tid havde forestillet sig den skulle se ud. Cory er også ansvarlig for Marvels genoptryk program, så jeg fik også svar på et par Marvel Masterworks spørgsmål (positive svar!) efter foredraget var slut.

Baltimore 2015 (7) b

Ramona Fradon, der lavede en fin Aquaman tegning i min bog.

Baltimore 2015 (23) b

Aquaman tegningen. Ikke ringe af en moden dame på 88 år!

Lørdag aften stod den på Harvey Awards, hvilket sædvanen tro startede med en reception, inden den stod på middag som optakt til prisuddelingen. Jeg var desværre lidt mere træt end godt var, så jeg var lidt presset i løbet af de 4½ time middagen og prisuddelingen varede. De havde fået Vivek Tiwary som Master of Ceremonies, en anerkendt Broadway producer og stor tegneserie fan, der debuterede som tegneserie forfatter i 2013 med The Fifth Beatle GN, som han vandt en Eisner Award for i 2014. Vivek ledte slagets gang helt fint, men var dog lidt lang i spyttet en gang imellem, noget han ikke lagde skjul på i sin åbningstale. Men det er nemt at tilgive ham alle de anekdoter han fortalte undervejs, da han om noget har en passion for tegneseriebranchen.

Marc Nathan (tv) der er manden bag Baltimore Comic Con og Steve Geppi (th), der bl.a ejer Geppi's Entertainment Museum.

Marc Nathan (tv) der er manden bag Baltimore Comic Con og Steve Geppi (th), der bl.a ejer Geppi’s Entertainment Museum.

Det var dog ikke alle anekdoterne som det gik lige godt med at fortælle. Da Vivek skulle kalde Mark Waid op til scenen, da han skulle overrække nogle priser, fortalte han, at de havde været ude og spise krabber aftenen forinden. Baltimore er berømt for sine krabber, noget man spiser ved at knuse dem med en lille træhammer og så tager kødet ud. Da han fortalte om dette ville han sige, at de havde været ude og ”hammering crabs together”, men fik i stedet sagt ”hammering clams together”, hvilket betyder noget helt andet! Som en god kaptajn forsøgte han at redde den synkende skude, men gjorde det kun værre, hvilket fik Mark Waid til at råbe ”hold op med at snakke!” nede fra salen.

Vivek Tiwary (tv), Will Eisners nevø og kone, samt Dennis Kitchen (th).

Vivek Tiwary (tv), Will Eisners nevø og kone, samt Dennis Kitchen (th).

Samme Mark Waid havde tidligere på aftenen, synligt overrasket og meget glad, modtaget prisen for bedste forfatter, hvortil han kommenterede at prisuddeleren havde udtalt Brian K. Vaughans navn forkert. Til dem som ikke lige skulle have læst det, så vandt Saga i alle andre kategorier den var nomineret i, og Brian K. Vaughan vandt også for sin online serie ”The Private Eye” tegnet af Marcus Martin. Der blev også uddelt nogle speciel priser, hvor Dennis Kitchen var en meget fortjent modtager af ”The Dick Giordano Hero Initiative Humanitarian of the Year Award”. Darwyn Cooke holdt noget af en brandtale for en synligt berørt Russ Heath, som modtog ”The Hero Initiative Lifetime Achievement Award”.  Læs mere om H.E.R.O. Initiative HER.

John Beatty lavede en super Wolverine tegning i min bog.

John Beatty lavede en super Wolverine tegning i min bog.

Eisner Awards har haft en Hall of Fame kategori i mange år, og i år introducerede man også denne kategori i Harvey Awards regi. Der var 2 modtagere i år, hvor Will Eisner (meget naturligt vil man måske sige) var den første modtager. Prisen blev accepteret af Will Eisners nevø og hans kone. Den anden modtager var Jules Feiffer (som bl.a. assisterede Will Eisner på hans Spirit i 40’erne), der selv var til stede og modtage prisen, som blev overrakt af Charles Kochman fra forlaget Abrams. Efter prisuddelingen sluttede, og efter en kort tur i baren var det direkte hjem og i seng, da jeg var godt træt efter en lang dag.

Der var en del cosplay, hvor dette var en af de bedre.

Der var en del cosplay, hvor dette var en af de bedre.

Søndag er for de fleste en lidt mere afslappet dag og det var det også for mit vedkommende, da jeg havde nået det meste jeg havde planlagt og lidt til, så nu havde jeg tid til at gå rundt og kigge i de forskellige boder. Mit bedste køb om søndagen var helt klart de sidste 6 (af 12) Stardust tryk som Charles Vess med små 15 års forsinkelse endelig fik færdiggjort i starten af dette år. I forbindelse med udgivelsen af Stardust fik Neil Gaiman og Charles Vess tilladelse fra DC til selv at udgive et begrænset Stardust tryk (300 S&N eksemplar), som kom samlet i en tidskassette. Af forskellige årsager (primært manglende tid) fik Charles Vess kun lavet de første 6 tryk, hvorefter udgivelsen stoppede.

Jose Villarrubia (th) & Tom Palmer (tv) fra hans foredrag.

Jose Villarrubia (th) & Tom Palmer (tv) fra hans foredrag.

Charles Vess har i mellemtiden fået nogle til at stå for salget af de usolgte eksemplarer af de første 6 tryk, samt de nye 6 tryk. Det viste sig, at disse folk kun boede 45 minutter fra Baltimore og havde aldrig været på en tegneserie messe før. Så om søndagen kørte de ind til Baltimore med mine 6 tryk og afleverede dem til Charles Vess, som jeg købte dem af til den oprindelige pris på $50,- pr. stk. De havde også sørget for, at jeg fik det nr. som mine oprindelige 6 tryk havde, så alle mine 12 tryk har det samme nr. Det er service! Se alle de 12 tryk her. http://www.faeriemag.com/collections/stardust

Baltimore 2015 SERIELAND

Om eftermiddagen fik jeg også set et foredrag med Tom Palmer, der blev interviewet af Jose Villarrubia. Det var et virkeligt fint foredrag, som kom godt rundt om Tom Palmers karriere med masser af anekdoter om hans start og hans tid i tegneseriebranchen. Læs mere om Tom Palmer her. http://tompalmerillustration.com/

Søndag aften var jeg ude og spise med nogle venner indtil aftenen sluttede i hotel baren. Næste års messe finder sted fra den 2. til 4. september 2016, hvor jeg helt sikkert vil være til stede igen!