Home / Blogs / Verden rundt med Henrik / Lakes International Comic Art Festival 2015

Lakes International Comic Art Festival 2015

Print

Tegneseriemesser ændrer sig voldsomt i disse dage henimod at blive multiunderholdningsmesser, hvor tegneserie delen bliver mindre og mindre, og på nogle messer næsten ikke eksisterende, selvom de stadigvæk kalder sig tegneseriemesser.

Men der er dog nogen som går mod strømmen, og en af disse messer er Lakes International Comic Art Festival, der foregår i den lille by Kendal i det idylliske engelske Lake District. Her holder man fast i tegneserier, og har fokus på kunstdelen ved tegneserier. Hvis det lyder lidt som en meget kendt fransk tegneserie, hvor en lille landsby med gallere ukueligt holder stand mod den romerske overmagt (det er Asterix, hvis nogen skulle være i tvivl), ja så er sammenligningen ikke helt forkert. Hvor gallerne holder stand mod den romerske overmagt med deres ukuelige vilje, sammenhold og ikke mindst deres trylledrik, formår holdet bag messen med deres fokus på tegneserier og kunst generelt at gøre noget tilsvarende. Er dog ikke bekendt med, at de har nogen trylledrik, men måske en god lokal øl?

Sikkert er det, at de afholder en tegneseriemesse, som adskiller sig væsentlig fra det man i den almindelige befolkning forbinder en messe med.

Dave McKean til præsentationen af hans film Luna.

Dave McKean til præsentationen af hans film Luna.

De har dog de gængse ting, såsom foredrag, signeringer og et område, hvor forhandlere og forlag sælger deres produkter, samt en Artist Alley. Men hvor det normalt er samlet under et tag, har man spredt det ud over hele byen, og benyttet sig af bygninger og lokaler som passede til den aktivitet man gerne ville lave. Modsat en almindelig messe, hvor man betaler for adgang, hvorefter man frit kan handle og gå til foredrag, er der her gratis adgang til alle bygninger, mens man betaler separat for de foredrag/underholdning man måtte ønske at se. På den måde kan folk som kun har en perifer interesse for tegneserier komme ind og få et bedre indblik i hvad tegneserier er for noget, og måske blive inspireret til at købe nogen.

Det er de færreste der vil betale for at gå ind og se noget de har lille eller ingen interesse i, med alle de andre tilbud der er med underholdning i dag. På samme måde kan folk som er interesseret i kunst og kultur generelt, men måske ikke decideret tegneserier, være mere åbne for at gå til nogen af de mange foredrag som der var i løbet af messens 3 dage, da de kunne betale for de enkelte foredrag separat. Skulle de betale for adgang til et messecenter for at kunne se foredraget, var det nok ikke sikkert at de ville gøre det. Hvis de så blev inspireret af foredraget til at høre/vide mere om tegneserier, kunne de gå rundt og se de forskellige udstillinger af tegneseriekunst, samt købe nogle tegneserier i de forskellige boder, som der var gratis adgang til.

Eller se et foredrag mere.

Dette år var 3. gang messen blev afholdt og anden gang jeg deltog (jeg kunne ikke sidste år). Jeg ankom fredag ved 13 tiden, hvor jeg checkede ind på mit hotel. Efter en sen frokost tog jeg sammen med Bill Morrison, der var gæst på messen, ind til byen (vores hotel lå lige i udkanten af byen), hvor Bill skulle mødes med ham, der skulle interviewe ham til hans foredrag dagen efter, mens jeg ville se om de forhandlere der var stede, havde nogen af de tegneserier med, som jeg håbede på at kunne købe.

Hvem andre end Moebius kunne man forstille sig skulle lave et omslag til Jimi Hendrixs LP ”Are You Experienced”?

Hvem andre end Moebius kunne man forstille sig skulle lave et omslag til Jimi Hendrixs LP ”Are You Experienced”?

Ud over The Clocktower, hvor de fleste forhandlere, små forlag og tegnere holdt til, var der også en stor canadisk delegation, som i The Shakespeare Centre havde fået deres helt egen bygning, The Canadian Lodge, hvor tegneseriebutikken The Beguiling holdt til. De havde taget et rigt udvalg af tegneserier med messens canadiske gæster med, og til min store glæde havde de også formået at få Graphic Inc, The DC Comics Art of Darwyn Cooke med, der udkom få dage inden messen startede. Det er en 400 siders HC i stort format, der indeholder et bredt udvalg af de mange enkelt ting som Darwyn Cooke har lavet igennem årene.

Lake District (8)

Sean Phillips signerede og tegnede for de fremmødte fans.

Jeg tøvede ikke med at købe den (tror jeg var deres første kunde?), hvilket skulle vise sig at være en god beslutning, da den blev udsolgt i løbet af lørdagen, og der var ingen andre boder som havde den.

Herefter gik turen over til The Brewery, hvor jeg hentede billetterne til de 4 foredrag jeg havde betalt for på forkant, hvoraf det ene allerede foregik samme aften. Jeg havde købt billet til at gå ind og se filmen Luna af Dave McKean. Jeg vidste at Dave selv ville være til stede, men ud over det var jeg ikke helt klar over, hvordan forløbet ville være.

Det viste sig at Dave, ud over en kort introduktion til filmen inden den startede, ville fortælle om og kommentere på filmen mens den blev afspillet, noget man ofte ser som ekstra feature til DVD film, hvor dette bare foregik live. Dave opfordrede også publikum til løbende at stille spørgsmål, hvis der var noget de ville have uddybet. Jeg ved ikke hvor udbredt sådan en live kommentering af film er, men det er absolut noget man burde gøre mere i, da det var en meget unik oplevelse. Jeg så filmen sammen med Daves kone Clare, der kom over og satte sig ved siden af mig, og vi nåede lige at få snakket lidt inden filmen startede, hvilket var rigtig hyggeligt, da vi ikke havde set hinanden i et par år. Bagefter gik turen nærmest pr. tradition videre til hotellet bar, uden det dog blev alt for sent.

Darwyn Cooke og hans kone Marsha til hans signering.

Darwyn Cooke og hans kone Marsha til hans signering.

Om lørdagen spiste jeg morgenmad med Darwyn Cooke og hans kone Marsha, inden turen gik ind til byen, hvor jeg bl.a. skulle til Darwyns foredrag om eftermiddagen. Selvom jeg har haft fornøjelsen af at kende Darwyn i efterhånden nogle år, var der stadigvæk en del af det han talte om til foredraget jeg ikke var bekendt med, og det er altid interessant at høre Darwyn fortælle om sin karriere og indgangsvinkel til tegneserier. Jeg og alle de andre til hans udsolgte foredrag var i hvert fald godt underholdt. Bagefter havde han en signering, hvor jeg bl.a. fik signeret, min om fredagen indkøbte, Graphic Inc., The DC Comics Art of Darwyn Cooke HC.

Iain Ballamy (tv) og Dave McKean efter deres 9 Lives optræden.

Iain Ballamy (tv) og Dave McKean efter deres 9 Lives optræden.

Tidligere på dagen havde jeg været til en signering med Sean PhillipsKendal Museum, hvor de havde lavet en speciel udstilling om LP omslag lavet af tegneserie kunstnere som Sean havde stået for. Jeg var ret overasket over den mængde af musikere, der havde valgt tegneserie kunstnere til at skabe omslaget til deres LP’er. Fin udstilling!

Bagefter var det videre til The Clocktower, hvor Dave McKean havde en signering. Jeg havde en del ting, og måtte derfor igennem køen 2 gange. Men Dave var heldigvis meget tålmodig med mig og de andre fans som han signerede og tegnede for.

Om aftenen skulle jeg igen ind og se Dave McKean og hans 9 Lives. 9 Lives var som meget af det andet af det Dave McKean laver en multimedie ting. Det var 9 små fortællinger som Dave sang og spillede til på piano, akkompagneret af Iain Ballamy på saxofon, alt imens der blev vist illustrationer, animation, film klip med skuespillere, eller et mix af det hele. Det var kun 3. gang at Dave fremførte 9 Lives, hvor første gang foregik i Sydneys berømte operahus. Jeg ved ikke om man ved nogen af disse lejligheder har optaget hans og Iains optræden, men det burde man så flere havde mulighed for at se det, selvom det aldrig ville kunne måle sig med den specielle oplevelse at se det live. Aftenen endte med en tur i baren, inden jeg gik i seng for at være nogenlunde frisk til om søndagen.

Lake District (19)

Stuart & Kathryn Immonen som signerede og tegnede for deres fans.

Det var virkelig gratis at komme ind!

Det var virkelig gratis at komme ind!

Jeg spiste morgenmad med Paul Gravett, hvilket var ganske hyggeligt. Det er en fornøjelse at snakke med en som ved så meget om tegneserier, og hvad der sker i tegneserie branchen. Jeg checkede ud af mit hotel og tog ind til byen for at se mit 3. Dave McKean foredrag på lige så mange dage, The Art of Dave McKean. Dave startede ud med at fortælle om alle de projekter han pt. var i gang med, hvor nogen af dem stod for at skulle udgives nu. Herfra gik jeg hen til en signering med Kathryn og Stuart Immonen, da jeg havde misset deres signering om lørdagen, hvor de signerede på samme tid som Dave McKean.

Så gik turen tilbage til The Brewery, hvor jeg om formiddagen havde købt billet til The Big Comic Draw. Jeg havde ikke købt billet på forhånd, da jeg ikke vidste om jeg kunne nå at se det inden jeg skulle hjem, men det viste sig heldigvis at det kunne lade sig gøre, hvilket jeg var meget glad for, da det var virkelig underholdende. De 3 tegnere som deltog i The Big Comic Draw var Darwyn Cooke, Stuart Immonen & Ian McQue. Måden det foregik på var, at 2 af de 3 tegnere tegnede mens den 3. tegner blev interviewet af Chris Thompson som styrede slagets gang, hvor publikum også havde rig lejlighed til at stille spørgsmål. Tegnerne blev udsat for forskellige udfordringer, bl.a. skulle de tegne et selvportræt, samt deres favorit musik nummer, hvor publikum så skulle gætte hvad det var. Der var højt humør og god stemning hele vejen igennem, og der blev virkeligt lavet nogle kvalitets tegninger. Jeg er måske forudindtaget når det kommer til Darwyn Cooke, da jeg har kendt ham og hans kone i en del år og har stor respekt for ham som person, men den mand kan altså tegne! At have en så ren streg, der samtidig er så dynamisk og udtryksfuld, er bare ikke mange tegnere forundt, og det fik Darwyn vist prøver på i den 1½ time arrangementet varede.

Ian McQue (tv) og Stuart Immonen (th) tegner, mens Darwyn Cooke bliver interviewet.

Ian McQue (tv) og Stuart Immonen (th) tegner, mens Darwyn Cooke bliver interviewet.

Efter foredraget skyndte jeg mig afsted for at kunne nå mit tog, så jeg kunne nå mit fly i Manchester og komme hjem til København. Inden jeg glemmer det vil jeg sende en hilsen og stor tak til alle de frivillige, som altid var flinke og hjælpsomme uanset hvilket arrangement man deltog i, specielt dem som hjalp til i The Clocktower. De var en stor del af grunden til, at jeg havde 3 virkelig hyggelige dage i Kendel.

En af Darwyn Cookes tegninger fra The Big Comic Draw.

En af Darwyn Cookes tegninger fra The Big Comic Draw.

Læs mere om alt det jeg sikkert har glemt at nævne på messens hjemmeside HER.

Håber at kunne komme afsted igen til næste år!